Финландски ферми ще отглеждат насекоми

12 октомври 2017
Животновъдство
0
3951
Няма снимка
Бакалавърът по хранителни технологии от Хелзинкския университет Санту Векели по време на семинар за насекомите, като храна на бъдещето Снимка: Фейсбук
1 2 3 4 5
 

Промишленото им производство ще се превърне в много перспективен бизнес, убеден е предприемачът Санту Векели

Съвсем скоро финландците ще могат да си купуват от магазина храна от насекоми, това съобщи на 20 септември в социална мрежа 27-годишният финландски предприемач и собственик на ферми за производство ва насекоми Санту Векели. Младият финландски микробиолог е изкушен да работи и да се развива в тази област още докато е научен сътрудник в американския Университет Корнуел, където изследовател го запознава с "храната на бъдещето". След като работи с насекоми в Сингапур и Швеция, през 2014 г. микробиологът основава компания, която не само произвежда, но и разработва методи за по-ефективно отглеждане на насекоми

Затова той е много доволен от решението на финландското Министерство на горското и селското стопанство да разреши промишленото отглеждане на насекоми в страната и продажбата им като хранителен продукт.

Санту Векели е основател на организацията Pohjolan Hyonteistalous Oy, чието представителство се намира във финландския град Коувола. Векели е бакалавър по хранителни технологии в Хелзинския университет. Досега той работи в САЩ и Азия, тъй като тази дейност е забранена във Финландия.

Фермите за промишлено отглеждане на насекоми стават факт, благодарение най-вече на азиатски капитали. Според Векели още тази година в големите финландски вериги за хранителни стоки ще постъпят много продукти от насекоми. Младият предприемач чака финландската Агенция за безопасност на храните Evira да определи параметрите за производство на хранителни продукти от насекоми.

Готвим се за този момент от много години. И когато се запознаем с предписанията, ще действаме много бързо, казва Векели.

Микробиологът обяснява, че повечето насекоми са доста безвкусни и приличат на ядки, но е много лесно да им бъде придаден вкус по желание, като им се добавят подправки. На първо място за храна ще бъдат използвани брашнените червеи, полският и домашният щурец, както и търтеевите личинки.

Креативният предприемач Санту Векели вече е спечелил за каузата 20 финландски фермери, които искат да отглеждат насекоми за хранителни цели.

Една от тези ферми е в гр. Кюменлааксо, останалите се намират из цяла Финландия. Това според Векели е минималното количество ферми, необходими за стартиране на първоначалното производство, смята Векели. Но се надява още догодина фермите за производство на насекоми са станат 200.

От много години Векели си сътрудничи със свиневъди които с насекоми си докарват допълнителна печалба.

Находчивият финландец слага инкубатори във фермите, следи растежа на насекомите и след това ги доставя в предприятия на хранително-вкусовата промишленост.

Векели обяснява, че той произвежда голямо количество насекоми, но има още какво да отработва по отношение на бизнес-дейталите.

Новите фермери, които ще произвеждат насекоми

Векели ще търси със сътрудничеството на чиновници от градовете Коувола и Кюменлааксо.

Това лято и съседката на Финландия - Дания, също узаконява производството на насекоми и употребата им за храна на хора. Според Векели Дания е държава, която стриктно спазва европейските предписания. А разрешението на производството на насекоми ще отвори нови 200 работни места в Дания.

Това лято и Австрия разреши употребата на насекоми за храна на хората. Великобритания, Холандия и Белгия изпреварват финландците при производсвото на насекоми, смята Векели.

Но във Финландия има разработени частни работни проекти и изследвания на тази тема. Според Векели Финландия бързо може да заеме третото място в Европа по професионализъм и технологии в тази сфера.

Векели смята, че Финландия може да започне и да изнася насекоми, например в Швеция, където това е забранено.

Според финландския микробиолог насекомите са достоен конкурент на соята, чийто годишен внос в Европа е 30-35 млн. т. Така че фуражната промишленост може да стане основен купувач на фермите за производство на насекоми.

Производството на промишлени насекоми съвсем скоро ще носи милиардни печалби, е убеден Векели.

От края август голяма верига супермаркети в Швейцария започна да продава кюфтета и бургери от насекоми, съобщи Le matin.

Полуфабрикатите съдържат минимум 31% месо от брашнен червей

Те могат да се купят в Женева, Базел, Берн, Лозана, Винтертур, Лугано и Цюрих. От фирмата обещават броят на магазините, в които се продават хранителни продукти с насекоми, постепенно да се увеличава.

В прессъобщение на компанията се отбелязва, че продуктите с насекоми са богати на хранителни вещества, водят до опазване на природни ресурси и лесно се вписват в съвременните диети. Швейцарското законодателство допуска продажбата на продукти, съдържащи щурци, скакалци или брашнени червеи но вносът им от други държави е забранен. Според закона тези видове насекоми трябва да са местно производство. Те трябва да се отглеждат на едно място под специално наблюдение в продължение на четири поколения, преди да могат да се употребяват за храна на хората.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
4041
0

От EFSA - Европейския орган за безопасност на храните, напомнят, че мигриращите диви птици, пресичащи североизточната и източната граница на Европейския съюз,

6822
0

Героят на тази история се казва Один /върховен бог в митологията на германите/ и е порода пиренейско планинско куче. Доскоро кучето живее козефермата на семейство Хендел в Калифорния.

7434
0

Любомир Коралов наш спец. пратеник в гр. Долни Дъбник, Плевенско Край Долни Дъбник вече работи новата топ база на АГРИТОП, фирма, която може всичко в областта на проектирането,

1692
0

Земеделското министерство на Русия планира преразглеждане на финансирането на млечното животновъдство и отделянето на повече средства за селекция, съобщава в. "Известия".

1872
0

Нова фуражна добавка, разработена наскоро от група швейцарски учени в рамките на съвместен проект с частния бизнес от Великобритания, може да даде сериозен принос в борбата с глобалното затопляне

Още от Фермер
630
0

Американката Кристал Вейб работи 5 години като репортер, след това изоставя журналистиката и започва да произвежда бира за кучета, съобщава Local Edition.

1197
0

Растенията изработват пигмент, който при определено осветление се превръща в син цвят, който много харесва на пчелите. По всяка вероятност цветята подозират любовта на пчелите към синия цвят.

2457
0

Стресът (вследствие на физически натоварвания и страх) се отразява много зле на свинете, тъй като те имат два недостатъка: - сърцата им са малки в сравнение с телесното им тегло; - не се потят,

405
0

През нощта от запад облачността ще продължи да се увеличава и вплътнява, но ще се задържи без валежи. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, в София - около 9 градуса.

3168
0

Ако отглеждате пащърнак, трябва да решите какво ще правите. Може да извадите кореноплодити и да ги подготвите за съхранение. Това става в подходящо помещение, най-добре в пясък, като морковите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Черната тетрадка" на Зинаида Гипиус, която е част от "Петербургски дневници",  е един от най-ужасяващите исторически документи на ХХ век Сто години изминаха от  Октомврийска революция от 1917 година. Две книги със спомените се оказват сред най-добрите документи, отразяващи тъмните събития от онова време.

Григор Димитров се размина с поредния си личен рекорд. Ако бе станал шампион в Стокхолм, той за първи път в кариерата си щеше има поне 4 титли за един сезон. Съперник на бившия спортист №1 на България бе носителят на купата за миналата година Хуан Мартин дел Потро, който победи 6:4, 6:2. Аржентинецът вече води 6:2 в баланса с Григор,

Атанас Пенев или просто Наско от Б.Т. Р. се ожени за дългогодишната си приятелка Ивана в родния й град Ниш. За бляскавото събитие съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев в личния си профил във Фейсбук. "Прекрасна сватба в Ниш", написа

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.