Финландски ферми ще отглеждат насекоми

12 октомври 2017
Животновъдство
0
9315
Няма снимка
Бакалавърът по хранителни технологии от Хелзинкския университет Санту Векели по време на семинар за насекомите, като храна на бъдещето Снимка: Фейсбук
1 2 3 4 5
 

Промишленото им производство ще се превърне в много перспективен бизнес, убеден е предприемачът Санту Векели

Съвсем скоро финландците ще могат да си купуват от магазина храна от насекоми, това съобщи на 20 септември в социална мрежа 27-годишният финландски предприемач и собственик на ферми за производство ва насекоми Санту Векели. Младият финландски микробиолог е изкушен да работи и да се развива в тази област още докато е научен сътрудник в американския Университет Корнуел, където изследовател го запознава с "храната на бъдещето". След като работи с насекоми в Сингапур и Швеция, през 2014 г. микробиологът основава компания, която не само произвежда, но и разработва методи за по-ефективно отглеждане на насекоми

Затова той е много доволен от решението на финландското Министерство на горското и селското стопанство да разреши промишленото отглеждане на насекоми в страната и продажбата им като хранителен продукт.

Санту Векели е основател на организацията Pohjolan Hyonteistalous Oy, чието представителство се намира във финландския град Коувола. Векели е бакалавър по хранителни технологии в Хелзинския университет. Досега той работи в САЩ и Азия, тъй като тази дейност е забранена във Финландия.

Фермите за промишлено отглеждане на насекоми стават факт, благодарение най-вече на азиатски капитали. Според Векели още тази година в големите финландски вериги за хранителни стоки ще постъпят много продукти от насекоми. Младият предприемач чака финландската Агенция за безопасност на храните Evira да определи параметрите за производство на хранителни продукти от насекоми.

Готвим се за този момент от много години. И когато се запознаем с предписанията, ще действаме много бързо, казва Векели.

Микробиологът обяснява, че повечето насекоми са доста безвкусни и приличат на ядки, но е много лесно да им бъде придаден вкус по желание, като им се добавят подправки. На първо място за храна ще бъдат използвани брашнените червеи, полският и домашният щурец, както и търтеевите личинки.

Креативният предприемач Санту Векели вече е спечелил за каузата 20 финландски фермери, които искат да отглеждат насекоми за хранителни цели.

Една от тези ферми е в гр. Кюменлааксо, останалите се намират из цяла Финландия. Това според Векели е минималното количество ферми, необходими за стартиране на първоначалното производство, смята Векели. Но се надява още догодина фермите за производство на насекоми са станат 200.

От много години Векели си сътрудничи със свиневъди които с насекоми си докарват допълнителна печалба.

Находчивият финландец слага инкубатори във фермите, следи растежа на насекомите и след това ги доставя в предприятия на хранително-вкусовата промишленост.

Векели обяснява, че той произвежда голямо количество насекоми, но има още какво да отработва по отношение на бизнес-дейталите.

Новите фермери, които ще произвеждат насекоми

Векели ще търси със сътрудничеството на чиновници от градовете Коувола и Кюменлааксо.

Това лято и съседката на Финландия - Дания, също узаконява производството на насекоми и употребата им за храна на хора. Според Векели Дания е държава, която стриктно спазва европейските предписания. А разрешението на производството на насекоми ще отвори нови 200 работни места в Дания.

Това лято и Австрия разреши употребата на насекоми за храна на хората. Великобритания, Холандия и Белгия изпреварват финландците при производсвото на насекоми, смята Векели.

Но във Финландия има разработени частни работни проекти и изследвания на тази тема. Според Векели Финландия бързо може да заеме третото място в Европа по професионализъм и технологии в тази сфера.

Векели смята, че Финландия може да започне и да изнася насекоми, например в Швеция, където това е забранено.

Според финландския микробиолог насекомите са достоен конкурент на соята, чийто годишен внос в Европа е 30-35 млн. т. Така че фуражната промишленост може да стане основен купувач на фермите за производство на насекоми.

Производството на промишлени насекоми съвсем скоро ще носи милиардни печалби, е убеден Векели.

От края август голяма верига супермаркети в Швейцария започна да продава кюфтета и бургери от насекоми, съобщи Le matin.

Полуфабрикатите съдържат минимум 31% месо от брашнен червей

Те могат да се купят в Женева, Базел, Берн, Лозана, Винтертур, Лугано и Цюрих. От фирмата обещават броят на магазините, в които се продават хранителни продукти с насекоми, постепенно да се увеличава.

В прессъобщение на компанията се отбелязва, че продуктите с насекоми са богати на хранителни вещества, водят до опазване на природни ресурси и лесно се вписват в съвременните диети. Швейцарското законодателство допуска продажбата на продукти, съдържащи щурци, скакалци или брашнени червеи но вносът им от други държави е забранен. Според закона тези видове насекоми трябва да са местно производство. Те трябва да се отглеждат на едно място под специално наблюдение в продължение на четири поколения, преди да могат да се употребяват за храна на хората.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
81
0

Заради мастит много юници не доживяват до края на първата лактация Разходите за лечение са от 170 до над 800 евро Д-р Петер Цигер Иновационна група "Млякото на Хесен" Една трета от кравите в

4689
0

Българската агенция по безопасност на храните констатира първично огнище на заболяването инфлуенца по птиците (грип) в промишлен животновъден обект за отглеждане на кокошки-носачки, намиращ се в с.

4221
0

Птицевъдите от Северозападна Европа, които отглеждат бройлери, вече не зареждат еднодневни пилета от люпилните, защото работят по иновативната концепция NestBorn.

1773
0

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) припомнят, че в резултат на изследване на 28 овце от стопанство в село Вуково, община Бобошево, обл.

2916
0

Япония, Сингапур и ЮАР се присъединиха към Китай, Тайван, Филипините, Южна Корея, Мексико и Беларус са в списъка на трети страни, които спряха вноса на свинско месо от Белгия заради огнището на

Още от Фермер
216
0

Обикновената листна бълха вреди предимно по крушата, дори предпочита определени сортове, които са с дълъг и продължителен растеж на летораслите. Възрастната бълха има две форми - лятна и зимна.

171
0

Многогодишни наблюдения на Института по пчеларство показват, че пчелите от семейства, където гнездото е формирано преимуществено от стари тъмни пити, събират с 40-47 % мед по-малко,

126
0

Рязък ръст отбеляза пшеницата вчера в Чикаго. Подобен сценарий има и за соята, но поради покупките на ниска цена, която в началото на седмицата достигна най-ниското си ниво от 2008 г. насам.

153
0

Coceral Association преразгледа прогнозите си за реколтата от мека пшеница в Европа до значителен спад: 129,9 млн. тона спрямо 138,8 млн. тона, прогнозирано през юни.

180
0

Котировките на пшеницата вчера се покачиха, което се обяснява с неблагоприятните атмосферни условия в Австралия и липсата на влага в почвата в Русия, която влияе отрицателно върху културите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Terminal 3, благодаря, че ме осведомихте за срещата ми с „изявени представители на българската общност в Обединеното кралство – интелектуалци, журналисти, неправителствени организации, бизнесмени и професионалисти”. Това посочва съпругата на президента Румен Радев - Десислава в публикация в своя Фейсбук по повод информация,

Американската група "Кис" обяви турнето "End of the Road World Tour", с което ще приключи 45-годишната си кариера, съобщи Контактмюзик. "Това ще е най-експлозивното ни и голямо шоу от всички досега. Ако ни обичате, елате да ни видите. Ако не сте ни гледали, това ще е моментът. Това ще е шоуто" - казаха музикантите на финала на телевизионния

Вече бившият вътрешен министър Валентин Радев се обърна към колегите си от МВР в социалните мрежи. Той сподели публикация във Фейсбук, в която изразява своята благодарност към тях. Ето целия текст: "Уважаеми служители на Министерството на вътрешните работи, За мен беше чест да служа с Вас през последната една година и няколко месеца!

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа