Финландски ферми ще отглеждат насекоми

12 октомври 2017
Животновъдство
0
7434
Няма снимка
Бакалавърът по хранителни технологии от Хелзинкския университет Санту Векели по време на семинар за насекомите, като храна на бъдещето Снимка: Фейсбук
1 2 3 4 5
 

Промишленото им производство ще се превърне в много перспективен бизнес, убеден е предприемачът Санту Векели

Съвсем скоро финландците ще могат да си купуват от магазина храна от насекоми, това съобщи на 20 септември в социална мрежа 27-годишният финландски предприемач и собственик на ферми за производство ва насекоми Санту Векели. Младият финландски микробиолог е изкушен да работи и да се развива в тази област още докато е научен сътрудник в американския Университет Корнуел, където изследовател го запознава с "храната на бъдещето". След като работи с насекоми в Сингапур и Швеция, през 2014 г. микробиологът основава компания, която не само произвежда, но и разработва методи за по-ефективно отглеждане на насекоми

Затова той е много доволен от решението на финландското Министерство на горското и селското стопанство да разреши промишленото отглеждане на насекоми в страната и продажбата им като хранителен продукт.

Санту Векели е основател на организацията Pohjolan Hyonteistalous Oy, чието представителство се намира във финландския град Коувола. Векели е бакалавър по хранителни технологии в Хелзинския университет. Досега той работи в САЩ и Азия, тъй като тази дейност е забранена във Финландия.

Фермите за промишлено отглеждане на насекоми стават факт, благодарение най-вече на азиатски капитали. Според Векели още тази година в големите финландски вериги за хранителни стоки ще постъпят много продукти от насекоми. Младият предприемач чака финландската Агенция за безопасност на храните Evira да определи параметрите за производство на хранителни продукти от насекоми.

Готвим се за този момент от много години. И когато се запознаем с предписанията, ще действаме много бързо, казва Векели.

Микробиологът обяснява, че повечето насекоми са доста безвкусни и приличат на ядки, но е много лесно да им бъде придаден вкус по желание, като им се добавят подправки. На първо място за храна ще бъдат използвани брашнените червеи, полският и домашният щурец, както и търтеевите личинки.

Креативният предприемач Санту Векели вече е спечелил за каузата 20 финландски фермери, които искат да отглеждат насекоми за хранителни цели.

Една от тези ферми е в гр. Кюменлааксо, останалите се намират из цяла Финландия. Това според Векели е минималното количество ферми, необходими за стартиране на първоначалното производство, смята Векели. Но се надява още догодина фермите за производство на насекоми са станат 200.

От много години Векели си сътрудничи със свиневъди които с насекоми си докарват допълнителна печалба.

Находчивият финландец слага инкубатори във фермите, следи растежа на насекомите и след това ги доставя в предприятия на хранително-вкусовата промишленост.

Векели обяснява, че той произвежда голямо количество насекоми, но има още какво да отработва по отношение на бизнес-дейталите.

Новите фермери, които ще произвеждат насекоми

Векели ще търси със сътрудничеството на чиновници от градовете Коувола и Кюменлааксо.

Това лято и съседката на Финландия - Дания, също узаконява производството на насекоми и употребата им за храна на хора. Според Векели Дания е държава, която стриктно спазва европейските предписания. А разрешението на производството на насекоми ще отвори нови 200 работни места в Дания.

Това лято и Австрия разреши употребата на насекоми за храна на хората. Великобритания, Холандия и Белгия изпреварват финландците при производсвото на насекоми, смята Векели.

Но във Финландия има разработени частни работни проекти и изследвания на тази тема. Според Векели Финландия бързо може да заеме третото място в Европа по професионализъм и технологии в тази сфера.

Векели смята, че Финландия може да започне и да изнася насекоми, например в Швеция, където това е забранено.

Според финландския микробиолог насекомите са достоен конкурент на соята, чийто годишен внос в Европа е 30-35 млн. т. Така че фуражната промишленост може да стане основен купувач на фермите за производство на насекоми.

Производството на промишлени насекоми съвсем скоро ще носи милиардни печалби, е убеден Векели.

От края август голяма верига супермаркети в Швейцария започна да продава кюфтета и бургери от насекоми, съобщи Le matin.

Полуфабрикатите съдържат минимум 31% месо от брашнен червей

Те могат да се купят в Женева, Базел, Берн, Лозана, Винтертур, Лугано и Цюрих. От фирмата обещават броят на магазините, в които се продават хранителни продукти с насекоми, постепенно да се увеличава.

В прессъобщение на компанията се отбелязва, че продуктите с насекоми са богати на хранителни вещества, водят до опазване на природни ресурси и лесно се вписват в съвременните диети. Швейцарското законодателство допуска продажбата на продукти, съдържащи щурци, скакалци или брашнени червеи но вносът им от други държави е забранен. Според закона тези видове насекоми трябва да са местно производство. Те трябва да се отглеждат на едно място под специално наблюдение в продължение на четири поколения, преди да могат да се употребяват за храна на хората.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
10143
0

А той е основна добавка от най-ранна възраст Жени Владинова Макар че хората, които отглеждат птици знаят, че на тях трябва да се дава редовно пясък, твърде често това не се прави.

7299
0

Причини за попадане в суровината на несвойствени и ароматни вещества Освен най-важните хранителни вещества (мазнини, белтъци) на качеството и стойността на произведената млечна суровина влияят

4653
0

Страната залага на семейното фермерство Таня Демирова Показателите на млечния сектор на Франция продължават да са стабилни с годишен оборот от 30 млрд. евро.

6255
0

Някои насекоми съдържат вещества с антибактериални свойства - такива като хитин, хитозан, дипептиди и лауринова киселина. Тяхното активно използване в комбинираните фуражи може да подобри имунитета

10521
0

Учени от Центъра за селскостопански изследвания - AgResearch, в новозеландския град Моусджайъл създават порода овце, които при храненето си ще отделят в атмосферата с 10 % по-малко метан в сравнение

Още от Фермер
2295
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1773
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1188
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

2286
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

14031
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

При голям провал винаги се търси изкупителна жертва и по всичко изглежда, че в Германия я намериха в лицето на Месут Йозил. Вестник “Билд” излезе с материал, в който пише, че голяма част от феновете са бесни от решението на селекционера Йоахим Льов да пусне футболиста на английския “Арсенал” титуляр в мача с Мексико.

Популярната система за онлайн наблюдение на пациенти в реално време “Чек Пойнт Кардио” беше използвана като най-добра практика в проведената в Европейския парламент конференция за дигитално здравеопазване. Демонстрираната пред евродепутати българска технология ще стане основа за европейската дигитална трансформация в здравеопазването,

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа