Падналите дъждове ще затруднят прибирането на късните окопни култури

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

След хладното за сезона време, в началото на следващия период се очаква подобрение на топлинните условия. Падналите повсеместни, значителни валежи в края на първото десетдневие на октомври надвишиха в част от Северна България и на места в югоизточните райони на страната месечната норма (Враца-95 л/кв.м, Монтана-90 л/кв.м, Кнежа-66 л/кв.м, Велико Търново-69 л/кв.м, Русе-88 л/кв.м, Силистра-85 л/кв.м, Елхово-67 л/кв.м, Карнобат-60 л/кв.м). Рязко се увеличиха почвените влагозапаси в 50см. и 100см. слой.

В част от Дунавската равнина и на места в южните райони нивото на почвените влагозапаси в 50 см слой достигна до 90-95% от ППВ(пределна полска влагоемност).

През повечето дни от следващия период развитието на засетите посеви с рапица и зимни житни култури ще протича с умерени темпове, при температури близки до нормата за второто десетдневие на октомври.

В края на десетдневието при рапицата, засята в агротехнически срок, ще се формира 2-3-ти лист. При засетите през първата седмица на октомври зимни житни култури ще преобладава фаза поникване. При рано засетите, в началото на есента, посеви с пшеница и ечемик ще протича начален стадий на листообразиване (1-2 лист).

През повечето дни от периода в голяма част от полските райони високото съдържание на влага в горните почвени слоеве ще забави освобождаването на площите от късните окопни култури, предсеитбените обработки и сеитбата на пшеницата и ечемика. На места в Северна България ще бъдат пропуснати оптималните срокове, до средата на октомври, при сеитбата на зимните житни култури.

По-подходящи условия за извършване на някои от сезонните агротехнически мероприятия се очакват към края на периода. В ябълковите и крушовите насаждения с доказана зараза от струпясване, след прибиране на плодовете, в началото на листопада се препоръчва пръскане на овошките с 5% разтвор от карбамид. С това третиране се редуцира заразата.

При костилковите овощни видове, след масовия листопад, трябва да се извърши пръскане с 2% бордолезов разтвор срещу бактериалното изсъхване, къдравостта по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята.

При засетите посеви с пшеница трябва да се следи за популационната плътност на полската полевка.