Пръскайте овошките срещу болести

12 октомври 2017
Времето
1
10728
 

Падналите дъждове ще затруднят прибирането на късните окопни култури

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

След хладното за сезона време, в началото на следващия период се очаква подобрение на топлинните условия. Падналите повсеместни, значителни валежи в края на първото десетдневие на октомври надвишиха в част от Северна България и на места в югоизточните райони на страната месечната норма (Враца-95 л/кв.м, Монтана-90 л/кв.м, Кнежа-66 л/кв.м, Велико Търново-69 л/кв.м, Русе-88 л/кв.м, Силистра-85 л/кв.м, Елхово-67 л/кв.м, Карнобат-60 л/кв.м). Рязко се увеличиха почвените влагозапаси в 50см. и 100см. слой.

В част от Дунавската равнина и на места в южните райони нивото на почвените влагозапаси в 50 см слой достигна до 90-95% от ППВ(пределна полска влагоемност).

През повечето дни от следващия период развитието на засетите посеви с рапица и зимни житни култури ще протича с умерени темпове, при температури близки до нормата за второто десетдневие на октомври.

В края на десетдневието при рапицата, засята в агротехнически срок, ще се формира 2-3-ти лист. При засетите през първата седмица на октомври зимни житни култури ще преобладава фаза поникване. При рано засетите, в началото на есента, посеви с пшеница и ечемик ще протича начален стадий на листообразиване (1-2 лист).

През повечето дни от периода в голяма част от полските райони високото съдържание на влага в горните почвени слоеве ще забави освобождаването на площите от късните окопни култури, предсеитбените обработки и сеитбата на пшеницата и ечемика. На места в Северна България ще бъдат пропуснати оптималните срокове, до средата на октомври, при сеитбата на зимните житни култури.

По-подходящи условия за извършване на някои от сезонните агротехнически мероприятия се очакват към края на периода. В ябълковите и крушовите насаждения с доказана зараза от струпясване, след прибиране на плодовете, в началото на листопада се препоръчва пръскане на овошките с 5% разтвор от карбамид. С това третиране се редуцира заразата.

При костилковите овощни видове, след масовия листопад, трябва да се извърши пръскане с 2% бордолезов разтвор срещу бактериалното изсъхване, къдравостта по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята.

При засетите посеви с пшеница трябва да се следи за популационната плътност на полската полевка.

1 от petkov на 12 октомври 2017
пръскане овошки

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Времето
1782
0

Ако поставяте отровни капани, пазете птиците Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН Наднормените температури през второто десетдневие на октомври,

1656
0

Честите валежи и високата влажност ще повишат риска от развитие на болести по рапицата Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През октомври агрометеорологичните условия ще се определят от

9810
0

Пазете зимната рапица от вредителите Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН В началото на есента агрометеорологичните условия претърпяха съществена промяна.

2700
0

Във високите полета не се изключва вероятността да се образуват слани Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН Сухото и горещо време в края на лятото,

2457
0

Изтичат оптималните срокове за сеитба на рапица Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време и

Още от Фермер
630
0

Американката Кристал Вейб работи 5 години като репортер, след това изоставя журналистиката и започва да произвежда бира за кучета, съобщава Local Edition.

1197
0

Растенията изработват пигмент, който при определено осветление се превръща в син цвят, който много харесва на пчелите. По всяка вероятност цветята подозират любовта на пчелите към синия цвят.

2457
0

Стресът (вследствие на физически натоварвания и страх) се отразява много зле на свинете, тъй като те имат два недостатъка: - сърцата им са малки в сравнение с телесното им тегло; - не се потят,

405
0

През нощта от запад облачността ще продължи да се увеличава и вплътнява, но ще се задържи без валежи. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, в София - около 9 градуса.

3168
0

Ако отглеждате пащърнак, трябва да решите какво ще правите. Може да извадите кореноплодити и да ги подготвите за съхранение. Това става в подходящо помещение, най-добре в пясък, като морковите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Черната тетрадка" на Зинаида Гипиус, която е част от "Петербургски дневници",  е един от най-ужасяващите исторически документи на ХХ век Сто години изминаха от  Октомврийска революция от 1917 година. Две книги със спомените се оказват сред най-добрите документи, отразяващи тъмните събития от онова време.

Григор Димитров се размина с поредния си личен рекорд. Ако бе станал шампион в Стокхолм, той за първи път в кариерата си щеше има поне 4 титли за един сезон. Съперник на бившия спортист №1 на България бе носителят на купата за миналата година Хуан Мартин дел Потро, който победи 6:4, 6:2. Аржентинецът вече води 6:2 в баланса с Григор,

Атанас Пенев или просто Наско от Б.Т. Р. се ожени за дългогодишната си приятелка Ивана в родния й град Ниш. За бляскавото събитие съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев в личния си профил във Фейсбук. "Прекрасна сватба в Ниш", написа

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.