Пръскайте овошките срещу болести

12 октомври 2017
Времето
1
11799
 

Падналите дъждове ще затруднят прибирането на късните окопни култури

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

След хладното за сезона време, в началото на следващия период се очаква подобрение на топлинните условия. Падналите повсеместни, значителни валежи в края на първото десетдневие на октомври надвишиха в част от Северна България и на места в югоизточните райони на страната месечната норма (Враца-95 л/кв.м, Монтана-90 л/кв.м, Кнежа-66 л/кв.м, Велико Търново-69 л/кв.м, Русе-88 л/кв.м, Силистра-85 л/кв.м, Елхово-67 л/кв.м, Карнобат-60 л/кв.м). Рязко се увеличиха почвените влагозапаси в 50см. и 100см. слой.

В част от Дунавската равнина и на места в южните райони нивото на почвените влагозапаси в 50 см слой достигна до 90-95% от ППВ(пределна полска влагоемност).

През повечето дни от следващия период развитието на засетите посеви с рапица и зимни житни култури ще протича с умерени темпове, при температури близки до нормата за второто десетдневие на октомври.

В края на десетдневието при рапицата, засята в агротехнически срок, ще се формира 2-3-ти лист. При засетите през първата седмица на октомври зимни житни култури ще преобладава фаза поникване. При рано засетите, в началото на есента, посеви с пшеница и ечемик ще протича начален стадий на листообразиване (1-2 лист).

През повечето дни от периода в голяма част от полските райони високото съдържание на влага в горните почвени слоеве ще забави освобождаването на площите от късните окопни култури, предсеитбените обработки и сеитбата на пшеницата и ечемика. На места в Северна България ще бъдат пропуснати оптималните срокове, до средата на октомври, при сеитбата на зимните житни култури.

По-подходящи условия за извършване на някои от сезонните агротехнически мероприятия се очакват към края на периода. В ябълковите и крушовите насаждения с доказана зараза от струпясване, след прибиране на плодовете, в началото на листопада се препоръчва пръскане на овошките с 5% разтвор от карбамид. С това третиране се редуцира заразата.

При костилковите овощни видове, след масовия листопад, трябва да се извърши пръскане с 2% бордолезов разтвор срещу бактериалното изсъхване, къдравостта по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята.

При засетите посеви с пшеница трябва да се следи за популационната плътност на полската полевка.

1 от petkov на 12 октомври 2017
пръскане овошки

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Времето
1485
0

Ниските температури и липсата на снежна покривка ще застрашат къснозасетите зимни житни култури Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През декември агрометеорологичните условия ще се определят

1224
0

Ниските температури ще спрат вегетацията на есенните посеви Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През третото десетдневие на ноември агрометеорологичните условия бяха с повишена динамика.

2835
0

Пръскайте овошките срещу струпясване и сачмянка Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН След краткотрайното застудяване на времето в края на второто и началото на третото десетдневие през

3339
0

Очакваните валежи ще поддържат почвените влагозапаси Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН Високите температури в началото на второто десетдневие на ноември,

2727
0

Пазете пшеницата от ларвите на житния бегач Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН Мекото за сезона време в края на първата седмица от ноември поддържаше активна вегетацията на пшеницата,

Още от Фермер
666
0

Идва ли краят на проблемните плевели в посевите с културни растения? По проблема работят швейцарски инженери, които създадоха робот, който разпознава плевелите безпогрешно.

432
0

През 2017 г. са получени 39 заявки за сортоизпитване и признаване на нови сортове пшеници, съобщи министерството на земеделието. За сравнение през 2015 г.

234
0

Времето през нощта ще бъде предимно ясно, с минимални температури между минус 3 и 2 градуса, по Черноморието - по-високи. Утре ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност.

3204
0

По време на съхранението на плодовете, те боледуват от няколко вида гниене. . Мекото гниене се причинява от пеницилинова гъба. Симптомите са сламеножълти до бледокафяви ясно очертани петна по

4905
0

Райската ябълка се засажда през есента или рано на пролет в предварително подготвени за целта ямки (50/50/50). Ако се оглеждат няколко дръвчета в редове, разстоянието трябва да бъде най-малко 5 м.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Инцидентът е станал на най-големия автобусен терминал в САЩ - Port Authority, който се намира близо до "Таймс Скуеър", предаде БНТ. Все още не е ясно дали има пострадали хора. Полицейски екипи са на мястото на инцидента. Някои от спирките на метрото са евакуирани. ABC News цитира полицейски източници, според които е избухнала самоделна бомба.

Синът на Кърк Дъглас - Майкъл пристигна със самолет от Ню Йорк в Бевърли хилс за честването на 101-вия рожден ден на баща му през уикенда, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Съпругата на Майкъл Дъглас - Катрин Зита Джоунс обаче нямаше възможност да пристигне и затова изпрати видео послание. В него 48-годишната актриса приветства свекъра си със

Неудобно ми е, нямам пряка връзка с музиката и изкуството, каза шефката на бюджетната комисия Едночасов концерт изнесоха студенти и преподаватели от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив пред депутатката Менда Стоянова. Тя бе удостоена с титлата доктор хонорис кауза на учебното

Отговор:Няма как да дадем задоволителен отговор, без да знаем за какви растения иде реч. Всяко живо същество има свои биологични изисквания и оптимални граници на развитие. То е уникално само по себе си. Още...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.