Пръскайте овошките срещу болести

12 октомври 2017
Времето
1
12681
 

Падналите дъждове ще затруднят прибирането на късните окопни култури

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

След хладното за сезона време, в началото на следващия период се очаква подобрение на топлинните условия. Падналите повсеместни, значителни валежи в края на първото десетдневие на октомври надвишиха в част от Северна България и на места в югоизточните райони на страната месечната норма (Враца-95 л/кв.м, Монтана-90 л/кв.м, Кнежа-66 л/кв.м, Велико Търново-69 л/кв.м, Русе-88 л/кв.м, Силистра-85 л/кв.м, Елхово-67 л/кв.м, Карнобат-60 л/кв.м). Рязко се увеличиха почвените влагозапаси в 50см. и 100см. слой.

В част от Дунавската равнина и на места в южните райони нивото на почвените влагозапаси в 50 см слой достигна до 90-95% от ППВ(пределна полска влагоемност).

През повечето дни от следващия период развитието на засетите посеви с рапица и зимни житни култури ще протича с умерени темпове, при температури близки до нормата за второто десетдневие на октомври.

В края на десетдневието при рапицата, засята в агротехнически срок, ще се формира 2-3-ти лист. При засетите през първата седмица на октомври зимни житни култури ще преобладава фаза поникване. При рано засетите, в началото на есента, посеви с пшеница и ечемик ще протича начален стадий на листообразиване (1-2 лист).

През повечето дни от периода в голяма част от полските райони високото съдържание на влага в горните почвени слоеве ще забави освобождаването на площите от късните окопни култури, предсеитбените обработки и сеитбата на пшеницата и ечемика. На места в Северна България ще бъдат пропуснати оптималните срокове, до средата на октомври, при сеитбата на зимните житни култури.

По-подходящи условия за извършване на някои от сезонните агротехнически мероприятия се очакват към края на периода. В ябълковите и крушовите насаждения с доказана зараза от струпясване, след прибиране на плодовете, в началото на листопада се препоръчва пръскане на овошките с 5% разтвор от карбамид. С това третиране се редуцира заразата.

При костилковите овощни видове, след масовия листопад, трябва да се извърши пръскане с 2% бордолезов разтвор срещу бактериалното изсъхване, къдравостта по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята.

При засетите посеви с пшеница трябва да се следи за популационната плътност на полската полевка.

1 от petkov на 12 октомври 2017
пръскане овошки

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Времето
2205
0

Очакваните валежи ще попречат на подхранването на зимните житни култури Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През второто десетдневие на февруари агрометеорологичните условия се определяха

5121
0

Преовлажнената почва ще попречи за подхранването на есенниците Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН Краткотрайните зимни прояви на времето в началото на второто десетдневие на февруари

3699
0

Застудяването ще възстанови покоя на зимните житни култури Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН Климатичните аномалии в края на януари и през първата седмица на февруари,

2133
0

Ще има подходящи дни за резитби в лозето и на овошките Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През първото десетдневие на февруари агрометеорологичните условия ще се определят от температури

4671
0

Ще е подходящо за производство на зеленчуков разсад в оранжериите Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН В началото на третото десетдневие на януари настъпи съществено понижение на

Още от Фермер
783
0

Само в случай че бременната свиня-майка всекидневно изпива 25-30 л вода опрасването протича безпроблемно и животното понася добре натоварването. Затова трябва да се контролира нивото на подаване на

6111
0

Имайте предвид, че те не са вегетарианци Ако вилното ви място е близо до гора, има много голяма вероятност някой таралеж да се засели у вас. За да го привлечете, оставете му купичка с прясна вода.

864
0

Най-вероятно хората, които не обичат кисели краставички, се броят на пръстите на едната ръка. И как иначе – те са чудесно мезе за ракийката и водката, приказна гарнитура за някое симпатично кюфте,

351
0

Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие синоптичната обстановка в страната ще се усложни. Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг.

252
0

Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Смятам, че до края на годината ще влезем в чакалнята на Еврозоната", каза премиерът Бойко Борисов пред младежи от ГЕРБ в сандански. За Шенген пък смята, че по въздух и вода - няма проблем да ни приемат. За сухопътните граници пък отношението на някои държави било егоистично. Неудобно им било да ни откажат, защото сме изпълнили всички критерии.

Китайската корпорация за аерокосмическа наука и техника планира тази година да пристъпи към създаване на мрежа от нискоорбитални телекомуникационни спътници "Хунян", която ще включва около 300 космически апарата, предаде ТАСС, цитирана от БНР. Това пише в документ на китайската космическа корпорация, качен в интернет.

Сигнал за тежък пътен инцидент е подаден малко след 14.00 часа. По първоначални данни в района на Драгичево, при бензиностанцията, са се ударили два леки автомобила. 19-годишно момиче е загинало, а друга жена е транспортирана в болнично заведение. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На място се извърша оглед.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.