Пръскайте овошките срещу болести

12 октомври 2017
Времето
1
15354
 

Падналите дъждове ще затруднят прибирането на късните окопни култури

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

След хладното за сезона време, в началото на следващия период се очаква подобрение на топлинните условия. Падналите повсеместни, значителни валежи в края на първото десетдневие на октомври надвишиха в част от Северна България и на места в югоизточните райони на страната месечната норма (Враца-95 л/кв.м, Монтана-90 л/кв.м, Кнежа-66 л/кв.м, Велико Търново-69 л/кв.м, Русе-88 л/кв.м, Силистра-85 л/кв.м, Елхово-67 л/кв.м, Карнобат-60 л/кв.м). Рязко се увеличиха почвените влагозапаси в 50см. и 100см. слой.

В част от Дунавската равнина и на места в южните райони нивото на почвените влагозапаси в 50 см слой достигна до 90-95% от ППВ(пределна полска влагоемност).

През повечето дни от следващия период развитието на засетите посеви с рапица и зимни житни култури ще протича с умерени темпове, при температури близки до нормата за второто десетдневие на октомври.

В края на десетдневието при рапицата, засята в агротехнически срок, ще се формира 2-3-ти лист. При засетите през първата седмица на октомври зимни житни култури ще преобладава фаза поникване. При рано засетите, в началото на есента, посеви с пшеница и ечемик ще протича начален стадий на листообразиване (1-2 лист).

През повечето дни от периода в голяма част от полските райони високото съдържание на влага в горните почвени слоеве ще забави освобождаването на площите от късните окопни култури, предсеитбените обработки и сеитбата на пшеницата и ечемика. На места в Северна България ще бъдат пропуснати оптималните срокове, до средата на октомври, при сеитбата на зимните житни култури.

По-подходящи условия за извършване на някои от сезонните агротехнически мероприятия се очакват към края на периода. В ябълковите и крушовите насаждения с доказана зараза от струпясване, след прибиране на плодовете, в началото на листопада се препоръчва пръскане на овошките с 5% разтвор от карбамид. С това третиране се редуцира заразата.

При костилковите овощни видове, след масовия листопад, трябва да се извърши пръскане с 2% бордолезов разтвор срещу бактериалното изсъхване, къдравостта по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята.

При засетите посеви с пшеница трябва да се следи за популационната плътност на полската полевка.

1 от petkov на 12 октомври 2017
пръскане овошки

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Времето
2961
0

Приберете зеленчуковите култури, подлежащи на осланяване Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН В началото на следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от

1845
0

Подновете ягодовите насаждения, засейте спанака за есенно производство Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН Започналата промяна на времето през изминалия период,

7326
0

Влажното и хладно време ще "събуди" патогените, причиняващи гниене Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН В началото на септември агрометеорологичните условия се определят от сухо, топло,

2754
0

Ще бъде подходящо за жътва на слънчогледа и освобождаване на площите от ранните хибриди царевица Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН След краткотрайното захлаждане на времето,

4194
0

Горещото време ще намали почвените влагозапаси Драгомир Атанасов агрометеоролог при НИМХ-БАН Изминалият седемдневен период се характеризираше с топло и сухо време,

Още от Фермер
639
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

2466
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

7083
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1629
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

4041
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение на цената на природния газ. Това заяви за "Хоризонт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийно консуматори Константин Стаменов. Той се позова на доклад на енергийния регулатор, публикуван за обществено обсъждане, предаде БНР.

От днес търсете по всички вестникарски будки и бензиностанции легендарното сп. "Космос" - само за 4,50 лв. След 23 години прекъсване списанието, с който поколения жадни за знания българи израстнаха в годините на Желязната завеса, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изданието излиза за първи път през 1962 г.

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа