Въпрос: Имам цикас на около 30 години. Мога ли да го отглеждам на открита тераса през зимата, ако е до стената на завет? Маргарита Стоянова, Велико Търново

Отговор: Цикасът е динозавър в царството на растенията. В семейството му (Cycadaceae) фигурират 113 вида, като всички са вписани в Червената книга. Датира от ерата на огромните влечуги, но с изчезването им и ареалът му бил значително намален. В наши дни най-много видове са концентрирани в екваториалната област.

Като саксийно растение е разпространен видът Cycas Revoluta. При правилни грижи в домашни условия такъв цикас може да надживее 1-2 поколения собственици, че и повече. Растението не изисква много грижи и е подходящо за неопитни цветари и ентусиасти. Важно е да не се преполива и да не го огрява директно слънцето през най-горещите месеци от годината.

Оптималната температура за развитието му е около 18-23 градуса и може да преживее краткотрайни замръзвания при около минус 3-5 градуса, но защитен и старателно опакован! Поражения по листната маса ще има, но ще се компенсират през пролетта чрез образуването на нови листа. Всеки градус по-ниско от посочените е пагубен за палмата. Зимните температури у нас падат до минус 20, че и повече. Затова, ако искате да съхраните цикаса, задължително го приберете. Достатъчно е да му отделите един ъгъл в неотопляема стая.

Ако нямате място, можете да приберете листата му нагоре и да ги завържете или да орежете част от тях. Първият вариант е по-подходящ, но и вторият няма да навреди толкова, колкото минусовите температури, на които смятате да го подложите.

Напролет подхранете с бавноразградим тор 10-10-10 и се гордейте със своя 31 годишен цикас.