Как и кога точно се подрязват розите през есента? Всичко зависи от района, в който се отглеждат. Най-често се практикува средно дълбока есенна резитба на 5-6 пъпки, след което на пролет леторастите отново се съкращават до 2-3 пъпки преди розовият храст да се е разлистил и да е започнало сокодвижението.

Есенната резитба се прилага, за да се подготвят храстите за зимата. Това се налага, защото доста често в периода октомври, ноември дори и декември температурите падат рязко под нулата, а розите още цъфтят. Тогава са възможни частични или цялостни измръзвания, защото сокодвижението не е спряло, ако не е извършена резитба, с която растението да се принуди да премине в покой. Тази резитба цели да се почисти растението от слаби, болни и преплетени клони и да обезлисти храста, та когато настъпи студът, да няма какво да замръзне.

Извършва се по-високо,

за да останат повече звена, от които напролет да се получи нов растеж.

Храстовидниите рози се режат по този начин - височината на отрезите е на около 30-40 см. Храстът се оформя, като се отстраняват слаби клонки и такива, които растат навътре. Отрезът винаги трябва да е на около 5 мм над външна пъпка, а наклонът - противоположен на пъпката.

Точният момент

на резитбата се определя спрямо района на отглеждане и прогнозата за времето. От резитбата до настъпването на минусови температури трябва да мине време, така, че раната да завехне.

Около храста се почистват всички паднали листа и клонки, защото те са резервоар за съхранение на фитопатогени и неприятели през зината. Основата на храста се загърля с почва и евентуално добре угнил оборски тор. През пролетта купчинката пръст трябва да се отстрани навреме.

Увивните или катерливи рози също трябва да преминат процедурата. При тях се почистват слабите клонки, а в основата се оставят 1-2 основни стъбла. Когато розата е качена на пергола или арка, клонките се прореждат в зависимост от площта.