При някои от плодовете концентрацията на полезни вещества в семките е много по-голяма, отколкото в самия плод. Ето защо е добре вместо да ги изхвърляме да се възползваме от тях.

Семена от грозде

Някои ядат грозде със семките, други – внимателно ги отстраняват или изплюват, а трети предпочитат сортове без семена. Както показват многобройни проучвания, гроздовите семки съдържат много полезни вещества и са много по-полезни от плодовете. Екстрактът от гроздови семки спира процесите на стареене, поддържа еластичността на кръвоносните съдове, извежда свободните радикали от организма и помага за намаляване на нивото на вредния холестерол. Семките съдържат фитоестрогени, които са много полезни за жени, които са над 50-години.

Все пак, да се дъвчат малките и твърди семки е трудно, а да се гълтат цели е абсолютно безполезно. За да се възползвате от полезните качества на гроздовите семки най-добре е да ги смелите с блендер и да ги добавяте към млечни шейкове, кисело мляко, кафе или чай. Също така от семките се приготвят масло или тинктура, които запазват всички полезни качества на гроздовите зърна.

Семки от дини

Динята без семена е мечтата на почти всеки. Наистина ли са толкова неприятни семките? Според експертите те в никакъв случай не отстъпват по полезни качества и хранителност на тиквените.

Динените семки са изключително полезни при бъбречно-каменна болест. От тях се получава високомаслен екстракт (25-30%), който по своите качества не отстъпва на бадемовото масло, а на вкус не отстъпва на маслиновото. В народната медицина семената на диня, стрити в хаванче, се използват като глистогонно средство. Същият стрит продукт е ефективен при обилно кървене при жените.

Семената от диня съдържат ненаситени мастни киселини, като олеинова, линолова. Те не само са полезни като хранителен продукт, но също така имат лечебни свойства:

предотвратяват натрупването на холестеролни плаки по стените на съдовете,

повишават имунитета,

предотвратяват възникването на рак на гърдата.

Въпреки всички изредени полезни качества, не бива да се опитвате да сдъвчете всяка от многобройните динени семки. Имайте милост към емайла на зъбите си! Семената могат да бъдат изсушени и нарязани или смлени с блендер, а след това да се добавят към кисело мляко и смутита.