През първата половина на месец октомври почти приключва прибирането на винените сортове грозде. Гроздоберът като цяло приключва до края на месеца.

Гроздето не бива да се бере при температури по-ниски от 14-15 градуса С. Ако това се допусне, да знаете, че ферментацията се забавя.

Скоро ще дойде и активното време за провеждането на профилактичните растителни мероприятия в лозята.

В края на месеца по традиция трябва да се извърши есенна дълбока обработка, която е редно да бъде на дълбочина 20-30 см при високостъблените лози.

Любители питат - отговаряме

Есенното торене се прави с фосфор и калий. Най-добре е да е предвождано от предварително направен почвен анализ, до което обаче малцина малки стопани прибягват.

В младите лозя направете една проверка за евентуално пропаднали растения.

След това трябва да се подготвят и лозичките, които ще се засадят на местата, където има загинали.

На площите, които ще се засаждат с млади лози да се извърши преораване, дисковане, а също така и маркиране на местата, където ще се засаждат новите растения.

В края на месеца започва засаждането на новите лозови насаждения както и на пропадналите лозички в младите лозя.

През октомври винопроизводителите трябва да следят редовно протичането на ферментацията на младите вина. Те трябва да се подготвят и да дезинфекцират съдовете за съхранение на младото вино.