Кога и как да се загрибват лозите, за да раждат най-добре

11 октомври 2017
В лозята
0
19926
 

Районът общо взето предопределя да се прави ли загрибване или не

По правило лозите се загрибват късно през есента, обикновено след листопада с цел да се предпазят от измръзване през зимата.

Тези, които се режат по чашовидната система, може да се загрибват и преди пълното окапване на листата, тъй като най-често се режат през пролетта.

Покриват се с рохкава пръст така, че първите 2-3 очи в основата на пръчките да бъдат покрити на височина около 10-15 см.

На лозите, които се режат по Гюйо трябва да се извърши есенна резитба и тогава се загрибват. Оставените плодни пръчки се полагат по редовете и се покриват с рохкава почва едовременно с главините.

Изключение: възможно е загрибването да се направи и без да се режат лозите през есента - тогава се полагат само плодните пръчки, които се загрибват, а окончателната резитба се извършва пролетта.

Възможно ли е да се отглеждат лозите без загрибване? Това питат наши читатели, като любителката Алма Видова от Пловдив.

Отговор: загрибването е практика в райони с остър континентален климат. У нас не се загрибва по Черноморското крайбрежие и в най-южните райони.

В останалите части има отделни микрорайони с добър въздушен дренаж, където температуритепрез зимата не падат под -18 и -20 С. В тях лозите също може да се отглеждат без загрибване.

В тези райони при есенната обработка почвата се отхвърля към главините така, че да се закрият основите на стъблата.

По принцип не се загрибват лозите и при високостъблените и асмовидните формировки. Това е, защото издигането на едногодишния прираст на известна височина и наличието на многогодишна дървесина увеличават студоустойчивостта им.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
4392
0

При торенето на лозята в почвата се внасят главно азот, фосфор и калий. Всеки от тези елементи има отговорно и специфично въздействие върху растежа и плододаването.

13410
0

Какви да са примамките За фабричен капан от цилиндър с мрежи и отвори е подходяща рибата - силно привличала осите. Друго, което силно ги мами са вътрешностите на домашна птица.

22419
0

Укрепете леторастите, попълнете празнини При асмите, както и при стъблено отглежданите лозя сега периодично трябва да се привързват леторастите към съответната конструкция - правете това,

18540
0

Различна е за различните сортове - коя е оптимална Инж.Николай Бакалов Технологичната зрялост на гроздето е най-важният показател, но тя е специфична за всеки отделен сорт.

26190
0

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

Още от Фермер
198
0

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

423
0

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

90
0

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

81
0

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

3564
0

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руският пианист Иан Шарапов ще изнесе 10-часов концерт по случай рождения ден на краля на Тайланд Маха Ваджиралонгкорн /Рама Х/, който ще бъде тържествено отбелязан от цялата страна на 28 юли, предаде ТАСС. Маратонът "Десет часа музика за Рама X" ще стартира на 26 юли в Изложбения център "Ривър сити Банкок" в 10:00 часа местно време.

Щабовете на Кубрат Пулев и Хюи Фюри са се разбрали за двубой между двамата в София. Срещата ще се състои в "Арена Армеец", като най-вероятно ще бъде на 6 или 20 октомври, съобщи Би Ти Ви. Остава двете страни да се договорят за дребни детайли, които обаче няма да се превърнат в препъни камък за организиране на галата в зала "Арена Армеец".

Италианският гранд „Милан” пристига у нас за двубой с „Левски” в чест на Георги Аспарухов-Гунди. Приятелската среща ще се играе на стадион „Васил Левски” на 11 август.  „Милан” е носител на 7 трофея от Шампионската лига. Освен това е 18-кратен шампион на и 5-кратен носител на Купата на Италия. Двубоят ще отбележи 75-ата годишнина от рождението на

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа