Кога и как да се загрибват лозите, за да раждат най-добре

11 октомври 2017
В лозята
0
18333
 

Районът общо взето предопределя да се прави ли загрибване или не

По правило лозите се загрибват късно през есента, обикновено след листопада с цел да се предпазят от измръзване през зимата.

Тези, които се режат по чашовидната система, може да се загрибват и преди пълното окапване на листата, тъй като най-често се режат през пролетта.

Покриват се с рохкава пръст така, че първите 2-3 очи в основата на пръчките да бъдат покрити на височина около 10-15 см.

На лозите, които се режат по Гюйо трябва да се извърши есенна резитба и тогава се загрибват. Оставените плодни пръчки се полагат по редовете и се покриват с рохкава почва едовременно с главините.

Изключение: възможно е загрибването да се направи и без да се режат лозите през есента - тогава се полагат само плодните пръчки, които се загрибват, а окончателната резитба се извършва пролетта.

Възможно ли е да се отглеждат лозите без загрибване? Това питат наши читатели, като любителката Алма Видова от Пловдив.

Отговор: загрибването е практика в райони с остър континентален климат. У нас не се загрибва по Черноморското крайбрежие и в най-южните райони.

В останалите части има отделни микрорайони с добър въздушен дренаж, където температуритепрез зимата не падат под -18 и -20 С. В тях лозите също може да се отглеждат без загрибване.

В тези райони при есенната обработка почвата се отхвърля към главините така, че да се закрият основите на стъблата.

По принцип не се загрибват лозите и при високостъблените и асмовидните формировки. Това е, защото издигането на едногодишния прираст на известна височина и наличието на многогодишна дървесина увеличават студоустойчивостта им.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
16308
0

10 правила, които задължително трябва да се спазват Боцването на лозовата пръчка не е елементарна работа, въпреки че някои стопани го смятат за такова.

16857
0

С него можете да подмените сорта на дворната асма През този месец може да се направи присаждането "на разцеп", за което много читатели искаха пак да напишем.

10764
0

Освен редовното пръскане по календарите за растителна защита с различни препарати, често се налага и извънредно - в зависимост от появата на едно или друго заболяване или неприятели.

22077
0

Резитбата да приключи не по-късно от края на месеца Този месец почвата в лозето е доста отъпкана и трябва да се обработи веднага след като се направи резитба и се изнесат пръчките.

88326
0

Март месец е много важен за лозарите, по-точно за техния календар. Какво не бива да пропускат. Ако през топлите дни на февруари не са извършили изцяло резитбата при отделните сортове лози,

Още от Фермер
5769
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

2403
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

11565
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

6534
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

4176
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

- 30-годишният Стоян сега живее в семейството и му помага в работата - Много хора се заразиха от примера на Сафет и стотици птици намериха подслон в студа - Скромният мъж е първият номиниран в новата кампания “Достойните българи” Сафет Халил от с. Зарица, който спаси от измръзване 5 щъркела, помогнал и на 15-годишно момче от дома за сираци в

От 10 дни голяма група турски охранители е във Варна Два самолета антураж, сред които и собствен готвач, води в понеделник във Варна Реджеп Ердоган, научи “24 часа”. Готвачът ще следи дали приготвяните за вечерята на турския президент ястия са безопасни и отговарят на мюсюлманските изисквания. Вечерята на Ердоган с председателя на Европейския

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа