Кога и как да се загрибват лозите, за да раждат най-добре

11 октомври 2017
В лозята
0
14958
 

Районът общо взето предопределя да се прави ли загрибване или не

По правило лозите се загрибват късно през есента, обикновено след листопада с цел да се предпазят от измръзване през зимата.

Тези, които се режат по чашовидната система, може да се загрибват и преди пълното окапване на листата, тъй като най-често се режат през пролетта.

Покриват се с рохкава пръст така, че първите 2-3 очи в основата на пръчките да бъдат покрити на височина около 10-15 см.

На лозите, които се режат по Гюйо трябва да се извърши есенна резитба и тогава се загрибват. Оставените плодни пръчки се полагат по редовете и се покриват с рохкава почва едовременно с главините.

Изключение: възможно е загрибването да се направи и без да се режат лозите през есента - тогава се полагат само плодните пръчки, които се загрибват, а окончателната резитба се извършва пролетта.

Възможно ли е да се отглеждат лозите без загрибване? Това питат наши читатели, като любителката Алма Видова от Пловдив.

Отговор: загрибването е практика в райони с остър континентален климат. У нас не се загрибва по Черноморското крайбрежие и в най-южните райони.

В останалите части има отделни микрорайони с добър въздушен дренаж, където температуритепрез зимата не падат под -18 и -20 С. В тях лозите също може да се отглеждат без загрибване.

В тези райони при есенната обработка почвата се отхвърля към главините така, че да се закрият основите на стъблата.

По принцип не се загрибват лозите и при високостъблените и асмовидните формировки. Това е, защото издигането на едногодишния прираст на известна височина и наличието на многогодишна дървесина увеличават студоустойчивостта им.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
13635
0

През есента и зимата пъпките по лозовото растение вече са в състояние на покой. Когато средната денонощна температура трайно започне да се настанява в графата под 10°С,

3906
0

Идват от неправилното му приложение Читатели ни задават въпроса как при производството на домашни вина в миналото не е използван серен двуокис, а днес това се налага.

7992
0

Основно изискване при приготвяне на това, наричано от читателя безалкохолно вино, в домашни условия е да не се допуска никакво заферментиране на сока /мъстта/.

7200
0

Рано сутрин в този период те вредят опасно Сланите вече могат да нанесат значителни загуби и да повредят частично растенията или да ги унищожат. Буквално казано сланата е понижаване на температурата

11934
0

Задължително условие за повишаване на студоустойчивостта на лозите и на асмите е една операция - чрез нея трябва да се повдигне стъблото на лозовото растение.

Още от Фермер
585
0

Американката Кристал Вейб работи 5 години като репортер, след това изоставя журналистиката и започва да произвежда бира за кучета, съобщава Local Edition.

1197
0

Растенията изработват пигмент, който при определено осветление се превръща в син цвят, който много харесва на пчелите. По всяка вероятност цветята подозират любовта на пчелите към синия цвят.

2439
0

Стресът (вследствие на физически натоварвания и страх) се отразява много зле на свинете, тъй като те имат два недостатъка: - сърцата им са малки в сравнение с телесното им тегло; - не се потят,

405
0

През нощта от запад облачността ще продължи да се увеличава и вплътнява, но ще се задържи без валежи. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, в София - около 9 градуса.

3141
0

Ако отглеждате пащърнак, трябва да решите какво ще правите. Може да извадите кореноплодити и да ги подготвите за съхранение. Това става в подходящо помещение, най-добре в пясък, като морковите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Григор Димитров се размина с поредния си личен рекорд. Ако бе станал шампион в Стокхолм, той за първи път в кариерата си щеше има поне 4 титли за един сезон. Съперник на бившия спортист №1 на България бе носителят на купата за миналата година Хуан Мартин дел Потро, който победи 6:4, 6:2. Аржентинецът вече води 6:2 в баланса с Григор,

Атанас Пенев или просто Наско от Б.Т. Р. се ожени за дългогодишната си приятелка Ивана в родния й град Ниш. За бляскавото събитие съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев в личния си профил във Фейсбук. "Прекрасна сватба в Ниш", написа

Софийският районен съд гледа днес мярката за неотклонение на Владимир Стоянов, познат още като Владо Плацентата, който беше задържан отново, съобщи Би Ти Ви. Този път повод за ареста му е незаконно притежание на оръжие. Обвинението поиска той да остане в ареста за постоянно, а Стоянов настоя прокуратурата да му се извини.

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.