Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов увери, че е създадена организация  за основните дейности по инвентаризиране, възлагане на добив и усвояване на увредената дървесина от горски територии, засегнати от съхнене, вредители и абиотични фактори.

Това стана по време на третото поредно заседание на създадения кризисен щаб за спешно решаване на проблема.

Изискано е от представителите на Южно централно предприятие /ЮЦДП/ и Лесозащитна станция-Пловдив да предоставят информация за съхнещите гори до Карлово.

Инж. Ботьо Арабаджиев, директор на ЮЦДП информира, че от направената инспекция на място е ясно, че става дума за насаждения, засегнати от съхнене поради комплекс от фактори. Има обаче наличие на добър подраст от широколистни видове и се разчита, че естественото възобновяване ще е до 85%.

Според зам.-министър Атанас Добрев 6-те държавни горски предприятия продължават да работят усилено по усвояване на увредената дървесина по вече действащ краткосрочен план, но има небходимост от мобилизиране на повече специализирана техника и работна ръка.

Директорите на предприятия информираха, че намаляват новите площи с инвентаризирани короядни петна. Същевременно на места продължава да пада цената на добитата увредена дървесина, както и да се предлага атрактивна цена за добива й. 40% от общо инвентаризираната увредена дървесина е добита.