От години селекционерите на Еуралис работят върху създаване на хибриди, които осигуряват не само високи добиви, но и правят растенията по-толерантни на условията на средата.

Сред поставените цели е била да се открие нова група царевица, превъзхождаща останалите в генетично отношение. От няколко години това постижение вече е факт, а хибридите, които са представители на тази нова генетика, се наричат Тропикал дент. Те се характеризират с много силен хетерозисен ефект или с други думи - огромно превъзходство на качествата на хибрида над качествата на родителските линии.

Колкото по-отдалечени са родителските линии, толкова по-силен е хетерозисният ефект.

Хибридите Тропикал дент приличат повече на стъкловиден тип царевица с кръгловидни зърна, но за тях е характерно това, че процесът на отдаване на влагата в края на вегетацията е много по-бърз, точно както при царевица тип конски зъб, коментират от екипа на Еуралис. Хибридите от новата генетика са получени при кръстоска на Тропикал Дент линии със стъкловидна царевица за раннозрелост и с конски зъб за по-късно ФАО.

В България Еуралис представи тези продукти официално преди няколко години и за този кратък период царевичните хибриди Тропикал дент се превърнаха в неизменно присъствие на полетата на фермери, които се занимават с качествено земеделие.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 12 октомври.