Все по-трудно ще намираме свежи плодове и зеленчуци, а настъпващите студени месеци ще ни лишат от много полезни вещества, които поемаме с храната.
Затова колкото по-дълго съхраним свежестта на това, което можем да си купим, толкова по-добре! Ето хитрини, които помагат.

За да запазите зелените салати свежи за по-дълго време, пъхнете в найлоновия плик салфетка. Тя дискретно ще абсорбира влагата от листата и няма да е толкова лесно те да загният.
Бананите ще останат свежи по-дълго, ако след прибирането у дома не ги разделите веднага един от друг. И не само това - увийте с фолио мястото, където дръжките се събират.

Най-добрият начин за съхраняване на картофите е в книжен чувал или плик. А за да са свежи, поставете вътре ябълка. Основен враг на ягодите е плесента. За да ги предпазите от нея, след покупката ги измийте добре с разтвор от 1 част оцет и 3 части вода. Изплакнете с вода и после подсушете ягодите. Така се премахват спорите и бактериите, които провокират плесента.

Селъри е зеленчук, силно напомнящ целината, и много популярен вече и у нас. Ще се запази свеж по-дълго, ако го съхранявате в домакинско фолио.
Магданозът, копърът и другите свежи подправки ще издържат по-дълго, ако се държат в чаша с вода. Има и друг начин - накъсайте ги на малки парченца и ги разпределете във формички за лед. Тях запълнете със смес от зехтин и вода и замразете.

Гъбите се съхраняват най-добре в хартия. Ако при изваждането изглеждат леко сухи, ги накиснете за малко във вода и те ще станат сочни, сякаш току-що са откъснати. Не всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат слагани в хладилника. За там не са доматите, картофите, лукът. Те издържат много по-дълго, ако са на тъмно, прохладно и сухо място.