Това ще регулират занапред промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, които са приети от депутатите на първо четене в комисията по земеделие и храни.

Измененията гласят, че предварителен подбор на проектните предложения ще се провежда, когато размерът на заявената финансова помощ за всички подадени проекти надхвърля разполагаемия бюджет за дадената мярка /което става почти винаги/.

Според новите предвидени моменти седмица след приключване на приема по дадена мярка и подмярка ще се назначава комисия, която да прави предварителен подбор на проектите. В срок от един месец тя ще трябва да оценени и класира предложенията и да публикува точния брой точки по критерии.

След този предварителен подбор ще се прави и списък на проектите, за чието финансиране е необходим бюджет в рамките на 130% от определения бюджет.

Ранкингът се въвежда, защото проектните идеи, които постъпват за разглеждане са прекалено много и трябва някакси да бъдат отсяти навреме. А освен това от кандидатите трябва да се знае до колко точки приблизително ще опира "чертата", за да не хранят напразни надежди, казаха вносителите на предложението.