Затлъстяването на кокошките е първата крачка към 30-40% по-малко яйца в полога и дори до пълната им липса. Опитни стопани твърдят, че кокошката винаги трябва да е леко гладна. Само тогава ще снася редовно яйца и те няма да имат дефекти.

При неправилно хранене и отглеждане кокошките затлъстяват и тогава не само че спират да снасят, но и получават мастна дистрофия на черния дроб вследствие на нарушения в обмяната на веществата в резултат на приемане на фуражи с наличие на токсични вещества в тях, на храна, прекалено богата на мазнини, но лишена от витамините Е, В и Н, както и от аминокиселините холин и метионин. Първоначалните признаци на заболяването не се забелязват и кокошките изглеждат напълно здрави. Става ясно, че има проблем чак след като кокошката изведнъж падне и умре след бързо тичане или след опит да скочи на или от кацалката заради сърдечни проблеми.

Затлъстелите кокошки трупат мазнини в коремната област. Гребенът и менгушите избледняват и увеличат размерите си, а краят на гребена им посинява.

Как да предотвратите затлъстяването на кокошките си?

Давайте им балансирани дажби с витамини, микро- и макроелементи.

Давайте им повече овес и сочни фуражи - цвекло, силажи, тревно брашно и трици.

Осигурете на кокошките достатъчно пространство за движение.

Хранете кокошките си с балансирани дажби, съдържащи витамини, микро- и макроелементи
Хранете кокошките си с балансирани дажби, съдържащи витамини, микро- и макроелементи
Тези кокошки порода Орпингтон не са затлъстели, а перушината им е пухкава
Тези кокошки порода Орпингтон не са затлъстели, а перушината им е пухкава