Заплодена ли е зайкинята?

10 октомври 2017
Домашна ферма
0
14058
Няма снимка
Обикновено палпацията се прави на 10-12-ия ден след покриването на зайкинята
1 2 3
 

Може да установите на 10-12-ия ден след покриването

Въпреки че зайците се отличават със завидна плодовитост, покриването невинаги завършва със заплождане на самката, въпреки че времето на овулация при тях съвпада с периода на разгонване. И тъй като при зайците може да има лъжлива бременност, стопаните трябва да умеят да определят заплодена ли е зайкинята. Това става чрез палпация (опипване)

Опитни зайцевъди не препоръчват новаци да го правят, тъй като за целта е необходим натрупан опит и навици. По-добре е да помолят да го направи опитен стопанин, за да се изключи рискът от травмиране на потомството. За усвояване на методиката е по-добре новаците да тренират на зайкини, които не са покрити, а след това да сравнят усещанията с внимателно опипване на заплодени самки.

Обикновено палпацията се извършва на 10-12-ия ден след покриването на зайкинята. Тя може да се направи по два начина

При първия самката се слага с муцунка към вас и леко се обръща по гръб. Удържайки животното с лявата ръка, с дясната внимателно се опипва коремът.

При втория начин зайкинята се слага на равна повърхност пак с глава към вас и с едната ръка се фиксира кръстецът. С другата ръка внимателно се опипва коремът с цел да се почувстват ембрионите. Обикновено те са разположени отстрани в долната част на корема във вид на верижка. Плодовете приличат на малки плътни овални топчета, големи колкото слива. В никакъв случай не ги стискайте, за да не ги повредите.

СИМПТОМИ НА ЛЪЖЛИВА БРЕМЕННОСТ В ЗАЙЧАРНИКА

Може да разпознаете лъжливата бременност при зайкинята по следните симптоми:

Самката се държи по-агресивно от обикновено. Може да прогонва съседите си от хранилката или да ги хапе. Някои проявяват агресия и към стопанина си. Някои самки ръмжат.

Зайкинята става хиперактивна, нервна, не може да си намери място, постоянно копае и гризе нещо.

Може да се наблюдава незначителна загуба на тегло заради стресовата ситуация.

Спира да яде или обратното - храни се нервно.

Зайкинята носи в устата си сено, слама и други "строителни" материали и прави от тях гнездо, което защитава яростно. Често се самооскубва, за да покрие гнездото. По козината й се появяват оголени места, особено по бедрата и корема.

Някои зайкини маркират територията си. А като знак на доминиране може да маркират съседи или стопанина си.

Цицките й може да бухнат и да произвеждат мляко, което е знак, че трябва да я прегледа ветеринарен специалист.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
3573
0

Каква е причината, пита Недялка Филипова от Средец Ако кравата е много стара, с времето в млякото й може да се появи характерен соленоват привкус. Причина за горчиво-соления привкус на издоеното

8406
0

Много стопани, които отглеждат домашни птици в двора си, се оплакват от нападения на дребни хищници. Белки, златки, невестулки и порове оставят след себе си празен птичарник.

3483
0

Ако са смлени, покълнали или дрождирани Тези техники се прилагат за по-лесно усвояване на фуражите от птиците. Освен това ги обогатяват с хранителни вещества.

4545
0

Подхранвайте ги и по време на паша Ако гледате шилета за разплод, е добре да успеете да реализирате бърз растеж и наддаване, но без да ги угоявате. Имайте предвид,

4086
0

Поотделно не се усвояват Снасянето на яйца с тънки черупки е признак на недостиг на калций в организма на кокошките. Затова задължително включете в дневната дажба на носачките минерални добавки -

Още от Фермер
4239
0

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

3618
0

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

7047
0

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

3474
0

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

5517
0

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Муцка, да си боядисам косата червена за лятото? - Защо? - Иска ми се да направя нещо необичайно с главата си. - Прочети книга. *** Двама приятели си говорят и единият се оплаква: - Егати лятото, вчера съм запалил печката, ям диня и пия греяна ракия. *** Летен вопъл от Северна Македония: - Дайте друго име! Измрзнавме!

Болестта дошла от нелегален внос “Още около 115 животни трябва да бъдат евтаназирани в с. Шарково”, заяви във вторник шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев. “Екипите от Шарково и Крайново са били изтеглени. В Шарково е останал един обект, който не е довършен заради протести и барикади.

Руският президент обявен за победител в Хелзинки Западни политици и пресата нападнаха ожесточено Доналд Тръмп за срещата му с Путин и го обвиниха в предателство. Според бившия директор на ЦРУ Джон Бренън американският президент е извършил държавна измяна. “Ню Йорк дейли нюз” обвини Тръмп в предателство и публикува на първа страница илюстрация,

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа