Заплодена ли е зайкинята?

10 октомври 2017
Домашна ферма
0
4860
Няма снимка
Обикновено палпацията се прави на 10-12-ия ден след покриването на зайкинята
1 2 3
 

Може да установите на 10-12-ия ден след покриването

Въпреки че зайците се отличават със завидна плодовитост, покриването невинаги завършва със заплождане на самката, въпреки че времето на овулация при тях съвпада с периода на разгонване. И тъй като при зайците може да има лъжлива бременност, стопаните трябва да умеят да определят заплодена ли е зайкинята. Това става чрез палпация (опипване)

Опитни зайцевъди не препоръчват новаци да го правят, тъй като за целта е необходим натрупан опит и навици. По-добре е да помолят да го направи опитен стопанин, за да се изключи рискът от травмиране на потомството. За усвояване на методиката е по-добре новаците да тренират на зайкини, които не са покрити, а след това да сравнят усещанията с внимателно опипване на заплодени самки.

Обикновено палпацията се извършва на 10-12-ия ден след покриването на зайкинята. Тя може да се направи по два начина

При първия самката се слага с муцунка към вас и леко се обръща по гръб. Удържайки животното с лявата ръка, с дясната внимателно се опипва коремът.

При втория начин зайкинята се слага на равна повърхност пак с глава към вас и с едната ръка се фиксира кръстецът. С другата ръка внимателно се опипва коремът с цел да се почувстват ембрионите. Обикновено те са разположени отстрани в долната част на корема във вид на верижка. Плодовете приличат на малки плътни овални топчета, големи колкото слива. В никакъв случай не ги стискайте, за да не ги повредите.

СИМПТОМИ НА ЛЪЖЛИВА БРЕМЕННОСТ В ЗАЙЧАРНИКА

Може да разпознаете лъжливата бременност при зайкинята по следните симптоми:

Самката се държи по-агресивно от обикновено. Може да прогонва съседите си от хранилката или да ги хапе. Някои проявяват агресия и към стопанина си. Някои самки ръмжат.

Зайкинята става хиперактивна, нервна, не може да си намери място, постоянно копае и гризе нещо.

Може да се наблюдава незначителна загуба на тегло заради стресовата ситуация.

Спира да яде или обратното - храни се нервно.

Зайкинята носи в устата си сено, слама и други "строителни" материали и прави от тях гнездо, което защитава яростно. Често се самооскубва, за да покрие гнездото. По козината й се появяват оголени места, особено по бедрата и корема.

Някои зайкини маркират територията си. А като знак на доминиране може да маркират съседи или стопанина си.

Цицките й може да бухнат и да произвеждат мляко, което е знак, че трябва да я прегледа ветеринарен специалист.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
1233
0

* По колко да им давам, пита Мария Тодорова от Исперих Листниковият фураж се получава от клоните на акацията, леската, върбата, бряста, липата, дъба, ясена, крушата, тополата и др.

4365
0

Качеството на подовата настилка влияе на здравето и продуктивността на кравата. Първото и най-важно изискване е да е лесно за почистване и дезинфекция

6894
0

Затлъстелите спират да снасят Затлъстяването на кокошките е първата крачка към 30-40% по-малко яйца в полога и дори до пълната им липса. Опитни стопани твърдят,

5760
0

При храненето използвайте главно царевица, ечемик, пшеница, овес, ръж, тритикале и сорго От тях царевицата има най-голямо значение при храненето на свинете.

1899
0

От физическата обработка най-често се практикува нарязването, смилането и смесването Например сламата се нарязва със сламорезачки на 3-4 см дължина. Смилането се извършва с чукови дробилки с

Още от Фермер
243
0

Помощ, в градината ми рови свиня! С тези думи разтревожен германец от гр. Морбах вика полицията, след като открива в цветната си леха голяма свиня, съобщава Top agrar.

90
0

Продукти и начин на приготвяне:: Трийсет грама желатин заливаме с прясно мляко (200 мл) и оставяме настрани за около час. Изварата (700 г.), сметаната (250 г.

918
0

Есента е подходящо време да засадите нови овощни дръвчета в градината. За целта е необходимо да подготвите почвата по-рано. В зависимост от това, колко бройки ще засадите и къде ще ги разположите,

1557
0

Плачът е полезен за психическото и физическото ни здраве. Чрез плача емоционалното напрежение се намалява, от организма се изхвърлят вредни вещества, предизвикани от стреса.

3339
0

* Това е начин да се отървете от органичните битови отпадъци по естествен път и в същото време да се сдобиете с плодородна почва При процеса на компостиране се извършва естествено разграждане на

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бил ли е Георги Стоилов до 2013 г. съдружник със съпругата на брат си във фирмата "Монарх Мултиген Технолоджи" - Русе, която се е занимавала с внос на ротативки и поправка на такива машинки за игра на комар. Това попита Тома Биков от ГЕРБ в кулоарите на парламента, след като червените излязоха с позиция в защита на своя депутат.

Неочакван ход предприе след Върховния касационен съд Николай Русинов – Чеци, който е подсъдим за убийството в Борисовата градина на Яна Кръстева на 9 юли 2011г. Той се отказа от адвокатите си – Иво Найденов и Асен Михайлов в съдебната зала. По думите му причината била, че върховните магистрати (извили ръцете) на защитните му,

БСП застана зад депутата си Георги Стоилов, чиито брат Илия бе арестуван в Русе като шеф на група за рекет и отказа да го изключи от групата си. Заставаме зад нашия колега и няма да допуснем очернянето на човек, който няма никаква вина. Не може да отговаря той за брат си, обяви Таско Ерменков от БСП.

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.