Може да установите на 10-12-ия ден след покриването

Въпреки че зайците се отличават със завидна плодовитост, покриването невинаги завършва със заплождане на самката, въпреки че времето на овулация при тях съвпада с периода на разгонване. И тъй като при зайците може да има лъжлива бременност, стопаните трябва да умеят да определят заплодена ли е зайкинята. Това става чрез палпация (опипване)

Опитни зайцевъди не препоръчват новаци да го правят, тъй като за целта е необходим натрупан опит и навици. По-добре е да помолят да го направи опитен стопанин, за да се изключи рискът от травмиране на потомството. За усвояване на методиката е по-добре новаците да тренират на зайкини, които не са покрити, а след това да сравнят усещанията с внимателно опипване на заплодени самки.

Опипването трябва да е много внимателно, за да не травмирате ембрионите
Опипването трябва да е много внимателно, за да не травмирате ембрионите

Обикновено палпацията се извършва на 10-12-ия ден след покриването на зайкинята. Тя може да се направи по два начина

При първия самката се слага с муцунка към вас и леко се обръща по гръб. Удържайки животното с лявата ръка, с дясната внимателно се опипва коремът.

При втория начин зайкинята се слага на равна повърхност пак с глава към вас и с едната ръка се фиксира кръстецът. С другата ръка внимателно се опипва коремът с цел да се почувстват ембрионите. Обикновено те са разположени отстрани в долната част на корема във вид на верижка. Плодовете приличат на малки плътни овални топчета, големи колкото слива. В никакъв случай не ги стискайте, за да не ги повредите.

СИМПТОМИ НА ЛЪЖЛИВА БРЕМЕННОСТ В ЗАЙЧАРНИКА

Може да разпознаете лъжливата бременност при зайкинята по следните симптоми:

Самката се държи по-агресивно от обикновено. Може да прогонва съседите си от хранилката или да ги хапе. Някои проявяват агресия и към стопанина си. Някои самки ръмжат.

Зайкинята става хиперактивна, нервна, не може да си намери място, постоянно копае и гризе нещо.

Може да се наблюдава незначителна загуба на тегло заради стресовата ситуация.

Спира да яде или обратното - храни се нервно.

Зайкинята носи в устата си сено, слама и други "строителни" материали и прави от тях гнездо, което защитава яростно. Често се самооскубва, за да покрие гнездото. По козината й се появяват оголени места, особено по бедрата и корема.

Някои зайкини маркират територията си. А като знак на доминиране може да маркират съседи или стопанина си.

Цицките й може да бухнат и да произвеждат мляко, което е знак, че трябва да я прегледа ветеринарен специалист.