Заплодена ли е зайкинята?

10 октомври 2017
Домашна ферма
0
8775
Няма снимка
Обикновено палпацията се прави на 10-12-ия ден след покриването на зайкинята
1 2 3
 

Може да установите на 10-12-ия ден след покриването

Въпреки че зайците се отличават със завидна плодовитост, покриването невинаги завършва със заплождане на самката, въпреки че времето на овулация при тях съвпада с периода на разгонване. И тъй като при зайците може да има лъжлива бременност, стопаните трябва да умеят да определят заплодена ли е зайкинята. Това става чрез палпация (опипване)

Опитни зайцевъди не препоръчват новаци да го правят, тъй като за целта е необходим натрупан опит и навици. По-добре е да помолят да го направи опитен стопанин, за да се изключи рискът от травмиране на потомството. За усвояване на методиката е по-добре новаците да тренират на зайкини, които не са покрити, а след това да сравнят усещанията с внимателно опипване на заплодени самки.

Обикновено палпацията се извършва на 10-12-ия ден след покриването на зайкинята. Тя може да се направи по два начина

При първия самката се слага с муцунка към вас и леко се обръща по гръб. Удържайки животното с лявата ръка, с дясната внимателно се опипва коремът.

При втория начин зайкинята се слага на равна повърхност пак с глава към вас и с едната ръка се фиксира кръстецът. С другата ръка внимателно се опипва коремът с цел да се почувстват ембрионите. Обикновено те са разположени отстрани в долната част на корема във вид на верижка. Плодовете приличат на малки плътни овални топчета, големи колкото слива. В никакъв случай не ги стискайте, за да не ги повредите.

СИМПТОМИ НА ЛЪЖЛИВА БРЕМЕННОСТ В ЗАЙЧАРНИКА

Може да разпознаете лъжливата бременност при зайкинята по следните симптоми:

Самката се държи по-агресивно от обикновено. Може да прогонва съседите си от хранилката или да ги хапе. Някои проявяват агресия и към стопанина си. Някои самки ръмжат.

Зайкинята става хиперактивна, нервна, не може да си намери място, постоянно копае и гризе нещо.

Може да се наблюдава незначителна загуба на тегло заради стресовата ситуация.

Спира да яде или обратното - храни се нервно.

Зайкинята носи в устата си сено, слама и други "строителни" материали и прави от тях гнездо, което защитава яростно. Често се самооскубва, за да покрие гнездото. По козината й се появяват оголени места, особено по бедрата и корема.

Някои зайкини маркират територията си. А като знак на доминиране може да маркират съседи или стопанина си.

Цицките й може да бухнат и да произвеждат мляко, което е знак, че трябва да я прегледа ветеринарен специалист.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
1233
0

Концентратът се дава 1 или 3 пъти дневно, според вида Задължително изхранвайте концентрираните фуражи в брашнест вид - сухи или мокри. За предпочитане е да се дават в гранулиран вид.

4086
0

Но и люцерново и/или ливадно сено Основните фуражи за храненето на вече отбитите животни са: зърнените фуражи (царевица, ечемик и пшеница); комбинираните фуражи и люцерновото или ливадното сено.

6588
0

В края на зимата животните са изтощени и с намален имунитет Д-р Валентин Иванов, квмн Пролетта чука на вратите ни и е време да заплодим зайкините, за да има време през активния сезон да получим поне

2727
0

Грижите за копитата на коня са от много голямо значение за неговото добро здраве. Те включват всекидневно почистване; периодично (на месец и половина) подковаване.

2817
0

Все още се нуждаят от топла постеля В помещението, в което отглеждате кози, не трябва да има влага и течение. Влажността е твърде висока, а нощните температури са все още ниски,

Още от Фермер
252
0

Славин Чавдарски от благоевградското село Пороминово е разширил бизнеса си 5 пъти с пари от програмата за пчеларство Девора Недялкова За десет години пчелар от благоевградското село Пороминово

513
0

В машините са вложени нови технологии, които оптимизират и автоматизират прибирането на зърното, улесняват и правят работата по-удобна Зърнопрбиращата техника на John Deere получи наградата на

4383
0

Усложнената метеорологична обстановка в нашата страна ще продължи и през следващите дни. Снегът и понижаването на температурите се дължат на бавно подвижен средиземноморски циклон.

1674
0

Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 18 области, а жълт за останалата част от страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

432
0

Какво бихте направили ако се натъкнете на множество вцепенени щъркели, покрити с лед и лежащи в затрупано от сняг поле? В България хората ги прибират в домовете си,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Войната в Сирия не свършва. САЩ продължават да снабдяват опозиционните групировки в Сирия с оръжия от Източна Европа. Eurasia Daily продължава да следи за доставките: само през февруари и само от България американските контрагенти на Пентагона са получили 23 тона боеприпаси за сирийските джихадисти.

От няколко дни Деси Цонева се радва на слънцето и кристалната вода на океана на Малдивите. Водещата всеки ден споделя снимки от екзотичната дестинация, на която е придружена от нейния любим мъж. На един от кадрите тя написа: "Обичам те, мой господине". Двамата присъстваха и на парти в подводен ресторант, където Деси позира на тъмно,

20-годишно момиче е било нападнато и пребито тази сутрин към 05:45 ч. в Студентски град в София. По първоначална информация нападението е било с цел грабеж – искали са да й вземат дамската чанта, предаде Би Ти Ви. Извършителите се издирват, не се знае колко са били. Момичето е удряно по главата, настанено е в болница с множество охлузвания,

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа