Да събудим цикламата

10 октомври 2017
Цветя
0
11349
1 2 3 4 5
 

Гергана Младенова

Периодът на покой свършва

Цикламата е едно от онези растения, които често остават неразбрани. Красива и претенциозна, тя радва повечето си притежатели известно време - най- често докато цъфти или докато има листна маса. След това следват вопли Дцикламата ми умряУ или Думорих яУ .

Търговската мрежа е залята с различни цветове и размери циклама от септември до март, но много хора отказват да я купуват, защото вече са ДубилиУ няколко растения. Единици са онези, които са потърсили информация за цветето, разбрали са, че има период на покой и са успели да го опазят няколко години. За тях - адмирации! За останалите са следващите редове.

Природни особености

Цветето може да живее до 20-25 години

Цикламите принадлежат към семейството на игликите. Те са членове на отделен род в него и наброяват 23 вида. Различните видове циклама проявяват студо- и мразоустойчивост от около 8-10 градуса до минус 24-30. Най-издръжливи са Cyclamen purpurascens, C. hederifolium, C. coum и C. cilicium.

Цикламата, която се продава в магазините у нас е от вида Cyclamen persicum и понася кратки застудявания около 10 градуса, но не е добре да се подлага на такива. У нас в диво състояние се среща Cyclamen hederifolium. Това е бръшлянолистната циклама, или така нареченото есенно ботурче. То е разпространено до 600 м надморска височина и може да се види разцъфтяло от август до октомври. Грудката на ботурчето се използва за лечение, но трябва и много да се внимава, защото цялото растение е отровно.

В природата цикламите следват точно определен цикъл на развитие. Събуждат се за новата вегетация, когато температурите паднат около и под 15-20рС, а влагата в почвата се задържи. Първо се появяват листенца, а скоро след това и цветове. Цветето цъфти през есента и зимата според вида и района, в който расте. А когато започне да се затопля трайно, преминава в период на покой. И така до следващата есен. Една циклама може да живее до 20-25 години без никакъв проблем.

Защо е капризна

Има нужда от къс ден и по-хладно помещение

Цветето има доста по-различни изисквания от повечето познати стайни цветя. Именно тук е проблемът в успешното отглеждане. Свикнали сме, че щом е стайно растение, трябва да го държим на топло и да поливаме редовно. Цикламата обаче не иска това. За да бъде свежа и да цъфти много, тя има нужда от по-къс ден. Тоест осветяването трябва да е по-малко от 12 часа в денонощието.

Най-подходящото място за цикламата е на източен или северен прозорец, за да не я огрява слънце, но все пак да е на светло. Температурата в помещението не бива да надхвърля 15-18°С, защото цветето преминава към покой. В помещение с по-високи темеператури, вместо цикламата да цъфти и да доразвие вече оформените пъпки, те абортират и опадват. После листата пожълтяват и униват. Постепенно грудката спира да ги храни и те окапват.

Ето този е и моментът, в който повечето хора си казват Даз я убихУ. Не не сте! Грудката е жива и ще се събуди отново, когато се създадът подходящи условия. Ако забележите един от горепосочените признаци просто преместете цветето в по-хладно помещение. Особено в началните фази процесът може да се спре и дори да се обърне - цикламата да възстанови цветовете и листата си и да цъфти до края на април и началото на май. Тогава вече е време за почивка.

Преполиването е пагубно

Сухият въздух също ѝ пречи

Цикламата не понася преовлажняване на почвения субстрат или задържане на вода в листната розетка и по грудката.

Поливките трябва да се извършват вимателно по ръба на саксията или тя да се накисва за няколко минути, но да не попада вода между листните и цветните дръжки. Поливайте само тогава, когато сте сигурни, че има нужда, но все пак не допускайте цветето да клюмневане от липса на вода.

Преполиването е пагубно! Първите симптоми са омекване на дръжките на листата и цветовете. Те увисват по ръба на саксията и при опит за отстраняването им се лепят като мармалад по пръстите.

Процесът в повечето случаи е необратим, достига до грудката и растението загива. Ако се хване в начална фаза, загнилите участъци може да се третират с канела. Тя засушава тъканите и има известно фунгицидно действие.

Много е важно поливната вода да е със стайна температура. Престоялата има по-ниско съдържание на хлор.

Влажността на въздуха също има значение. През зимните месеци отоплителните уреди намаляват влажността в помещението под 50%, а това се отразява зле на цикламата. Появяват се некротични петна по крайщата на листата, а цветовете й прецъфтяват значително по-бързо

За поддържане на оптимална влажност около растението се препоръчва поставянето на съд с вода наблизо. Много красив вариант е поставянето на цветни камъчета в подложката на саксията и наливането на вода в нея. Дъното на саксията не бива да има допир с водата.

Болести и неприятели

Гниенето и акарите са най-честите

Сивото гниене се причинява от фитопатогена Botrytis. Започва от основата и бързо обхваща листата и цветовете. Причина за заболяването е задържане на вода в основата на розетката и лоша циркулация на въздуха.

Друго гниене се причинява от бактерия от род Erwinia. Тя поразява грудката на цикламата и причинява мокро гниене. Първите симптоми са пожълтяване на листната маса, омекване на дръжките и опадане на листа и цветове като покосени. Последният стадий е омекване на грудката. Причината за заболяването най- често е свързана с дълбочината на засаждане на грудката, а почвеният субстрат задържа прекалено много вода. Високите дози тор също спомагат развитието на заболяването.

Цикламите се нападат най-вече от акари. Те атакуват в условия на ниска въздушна влажност и висока температура. Обикновеният акар се забелязва с просто око или поне мрежата му от долната страна на листата. Но по-опасен е цикламовият. Той е много мъничък и не се вижда. Нанася големи поражения по листата. Симптомите са накъдряне, пожълтяване и деформация.

Борбата с акарите е трудна и е по-лесно да се избегне появата им, отколкото да се унищожат, особено ако нападението е голямо. Поддържането на по-висока въздушна влажност и по-ниски температури е предпазната мярка, а третирането с инсектициди е опитът за борба.

Трипсът също може да нанесе щети. В негово присъствие листата и цветовете на цикламата, а и не само на нея се обезцветяват.

Кога да пресаждаме

През периода на покой най-подходящото място за грудката е на плътна сянка навън. Почивката за цикламата трябва да започне май-юни и да продължи 2-3 месеца през лятото. Високите летни температури ще поддържат спящото състояние на растението. Когато температурите паднат и влажността на въздуха се повиши(септемри-октомври) грудката сама ще започне да образува листенца. Това е моментът, в които трябва да пресадим грудката в нова почва и да започнем да поливаме.

Грудката се поставя в почвата, така, че поне една трета от нея да е над почвената повърхност. Поливките се извършват внимателно с малки количества вода и без да се мокри самата грудка. В процеса на развитие поливките постепенно се увеличават, както и торовите норми. За да се избегнат стресови ситуации цветето трябва да се внесе вътре, когато температурите навън започнат да падат около и под 10 градуса през нощта.

Подхранвайте с двойно разредена доза тор

Когато си избирате циклама, следете да има повече пъпчици

Цикламата вкъщи може да цъфти много и дълго, но за целта трябва да се храни. Подходящи са торовете с намалено съдържание на азот и завишено на фосфор и калии.

Торовата норма, изписана на етикета, може да се дава по предписанието или да се раздели на няколко порции с по-ниска концентрация. Вторият вариант е по-подходящ, защото няма как да се стигне до предозиране. Двойно разредена доза тор може да се внася по-често през активния период на цъфтеж.

Когато купите ново цвете, първото подхранване след покупката трябва да е поне 2 седмици по-късно. Това е предпазна мярка срещу прекаляване с хранителните вещества. Когато избирате циклама, следете листата да са лъскави и без деформации, а розетката - гъста. Погледнете под листата, там трябва да има множество малки пъпчици и листенца. Ако няма, растението няма да цъфти дълго и ще премине в покой.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
4392
0

Гергана Младенова Астрите прибавят цвят и красота във всяка градина, а изискват малко грижи. Повечето сортове цъфтят от началото на лятото до късна есен. Само алпийският астер цъфти напролет.

43956
0

В светло или в тъмно помещение да го приберем, пита Ива Христова от Смолян Самото мушкато не е претенциозно към светлината, особено през зимата в периода на активна почивка и възстановяване на

9117
0

Сега или през ранна пролет е най-подходящото време за размножаване и разделяне на коренището на дамското сърце (дицентра) Цялата процедура се състой в изваждане на коренището от почвата и разрязване

18000
0

* Осигурете подходяща опорна конструкция за младите леторасли Подготвя се ямка с подходящи размери. Обикновено тези лиани се продават в доста по-дълбоки, отколкото широки саксии.

3627
0

Нежната дицентра (дамско сърце) е невероятно допълнение към градината с многогодишни цветя. Сърцевидните й цветове, приличащи на висящи обички, внасят не само разнообразие, но и романтични нотки.

Още от Фермер
558
0

Американката Кристал Вейб работи 5 години като репортер, след това изоставя журналистиката и започва да произвежда бира за кучета, съобщава Local Edition.

1134
0

Растенията изработват пигмент, който при определено осветление се превръща в син цвят, който много харесва на пчелите. По всяка вероятност цветята подозират любовта на пчелите към синия цвят.

2385
0

Стресът (вследствие на физически натоварвания и страх) се отразява много зле на свинете, тъй като те имат два недостатъка: - сърцата им са малки в сравнение с телесното им тегло; - не се потят,

396
0

През нощта от запад облачността ще продължи да се увеличава и вплътнява, но ще се задържи без валежи. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, в София - около 9 градуса.

3087
0

Ако отглеждате пащърнак, трябва да решите какво ще правите. Може да извадите кореноплодити и да ги подготвите за съхранение. Това става в подходящо помещение, най-добре в пясък, като морковите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Григор Димитров се размина с поредния си личен рекорд. Ако бе станал шампион в Стокхолм, той за първи път в кариерата си щеше има поне 4 титли за един сезон. Съперник на бившия спортист №1 на България бе носителят на купата за миналата година Хуан Мартин дел Потро, който победи 6:4, 6:2. Аржентинецът вече води 6:2 в баланса с Григор,

Атанас Пенев или просто Наско от Б.Т. Р. се ожени за дългогодишната си приятелка Ивана в родния й град Ниш. За бляскавото събитие съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев в личния си профил във Фейсбук. "Прекрасна сватба в Ниш", написа

Софийският районен съд гледа днес мярката за неотклонение на Владимир Стоянов, познат още като Владо Плацентата, който беше задържан отново, съобщи Би Ти Ви. Този път повод за ареста му е незаконно притежание на оръжие. Обвинението поиска той да остане в ареста за постоянно, а Стоянов настоя прокуратурата да му се извини.

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.