Да събудим цикламата

10 октомври 2017
Цветя
0
33408
1 2 3 4 5
 

Гергана Младенова

Периодът на покой свършва

Цикламата е едно от онези растения, които често остават неразбрани. Красива и претенциозна, тя радва повечето си притежатели известно време - най- често докато цъфти или докато има листна маса. След това следват вопли Дцикламата ми умряУ или Думорих яУ .

Търговската мрежа е залята с различни цветове и размери циклама от септември до март, но много хора отказват да я купуват, защото вече са ДубилиУ няколко растения. Единици са онези, които са потърсили информация за цветето, разбрали са, че има период на покой и са успели да го опазят няколко години. За тях - адмирации! За останалите са следващите редове.

Природни особености

Цветето може да живее до 20-25 години

Цикламите принадлежат към семейството на игликите. Те са членове на отделен род в него и наброяват 23 вида. Различните видове циклама проявяват студо- и мразоустойчивост от около 8-10 градуса до минус 24-30. Най-издръжливи са Cyclamen purpurascens, C. hederifolium, C. coum и C. cilicium.

Цикламата, която се продава в магазините у нас е от вида Cyclamen persicum и понася кратки застудявания около 10 градуса, но не е добре да се подлага на такива. У нас в диво състояние се среща Cyclamen hederifolium. Това е бръшлянолистната циклама, или така нареченото есенно ботурче. То е разпространено до 600 м надморска височина и може да се види разцъфтяло от август до октомври. Грудката на ботурчето се използва за лечение, но трябва и много да се внимава, защото цялото растение е отровно.

В природата цикламите следват точно определен цикъл на развитие. Събуждат се за новата вегетация, когато температурите паднат около и под 15-20рС, а влагата в почвата се задържи. Първо се появяват листенца, а скоро след това и цветове. Цветето цъфти през есента и зимата според вида и района, в който расте. А когато започне да се затопля трайно, преминава в период на покой. И така до следващата есен. Една циклама може да живее до 20-25 години без никакъв проблем.

Защо е капризна

Има нужда от къс ден и по-хладно помещение

Цветето има доста по-различни изисквания от повечето познати стайни цветя. Именно тук е проблемът в успешното отглеждане. Свикнали сме, че щом е стайно растение, трябва да го държим на топло и да поливаме редовно. Цикламата обаче не иска това. За да бъде свежа и да цъфти много, тя има нужда от по-къс ден. Тоест осветяването трябва да е по-малко от 12 часа в денонощието.

Най-подходящото място за цикламата е на източен или северен прозорец, за да не я огрява слънце, но все пак да е на светло. Температурата в помещението не бива да надхвърля 15-18°С, защото цветето преминава към покой. В помещение с по-високи темеператури, вместо цикламата да цъфти и да доразвие вече оформените пъпки, те абортират и опадват. После листата пожълтяват и униват. Постепенно грудката спира да ги храни и те окапват.

Ето този е и моментът, в който повечето хора си казват Даз я убихУ. Не не сте! Грудката е жива и ще се събуди отново, когато се създадът подходящи условия. Ако забележите един от горепосочените признаци просто преместете цветето в по-хладно помещение. Особено в началните фази процесът може да се спре и дори да се обърне - цикламата да възстанови цветовете и листата си и да цъфти до края на април и началото на май. Тогава вече е време за почивка.

Преполиването е пагубно

Сухият въздух също ѝ пречи

Цикламата не понася преовлажняване на почвения субстрат или задържане на вода в листната розетка и по грудката.

Поливките трябва да се извършват вимателно по ръба на саксията или тя да се накисва за няколко минути, но да не попада вода между листните и цветните дръжки. Поливайте само тогава, когато сте сигурни, че има нужда, но все пак не допускайте цветето да клюмневане от липса на вода.

Преполиването е пагубно! Първите симптоми са омекване на дръжките на листата и цветовете. Те увисват по ръба на саксията и при опит за отстраняването им се лепят като мармалад по пръстите.

Процесът в повечето случаи е необратим, достига до грудката и растението загива. Ако се хване в начална фаза, загнилите участъци може да се третират с канела. Тя засушава тъканите и има известно фунгицидно действие.

Много е важно поливната вода да е със стайна температура. Престоялата има по-ниско съдържание на хлор.

Влажността на въздуха също има значение. През зимните месеци отоплителните уреди намаляват влажността в помещението под 50%, а това се отразява зле на цикламата. Появяват се некротични петна по крайщата на листата, а цветовете й прецъфтяват значително по-бързо

За поддържане на оптимална влажност около растението се препоръчва поставянето на съд с вода наблизо. Много красив вариант е поставянето на цветни камъчета в подложката на саксията и наливането на вода в нея. Дъното на саксията не бива да има допир с водата.

Болести и неприятели

Гниенето и акарите са най-честите

Сивото гниене се причинява от фитопатогена Botrytis. Започва от основата и бързо обхваща листата и цветовете. Причина за заболяването е задържане на вода в основата на розетката и лоша циркулация на въздуха.

Друго гниене се причинява от бактерия от род Erwinia. Тя поразява грудката на цикламата и причинява мокро гниене. Първите симптоми са пожълтяване на листната маса, омекване на дръжките и опадане на листа и цветове като покосени. Последният стадий е омекване на грудката. Причината за заболяването най- често е свързана с дълбочината на засаждане на грудката, а почвеният субстрат задържа прекалено много вода. Високите дози тор също спомагат развитието на заболяването.

Цикламите се нападат най-вече от акари. Те атакуват в условия на ниска въздушна влажност и висока температура. Обикновеният акар се забелязва с просто око или поне мрежата му от долната страна на листата. Но по-опасен е цикламовият. Той е много мъничък и не се вижда. Нанася големи поражения по листата. Симптомите са накъдряне, пожълтяване и деформация.

Борбата с акарите е трудна и е по-лесно да се избегне появата им, отколкото да се унищожат, особено ако нападението е голямо. Поддържането на по-висока въздушна влажност и по-ниски температури е предпазната мярка, а третирането с инсектициди е опитът за борба.

Трипсът също може да нанесе щети. В негово присъствие листата и цветовете на цикламата, а и не само на нея се обезцветяват.

Кога да пресаждаме

През периода на покой най-подходящото място за грудката е на плътна сянка навън. Почивката за цикламата трябва да започне май-юни и да продължи 2-3 месеца през лятото. Високите летни температури ще поддържат спящото състояние на растението. Когато температурите паднат и влажността на въздуха се повиши(септемри-октомври) грудката сама ще започне да образува листенца. Това е моментът, в които трябва да пресадим грудката в нова почва и да започнем да поливаме.

Грудката се поставя в почвата, така, че поне една трета от нея да е над почвената повърхност. Поливките се извършват внимателно с малки количества вода и без да се мокри самата грудка. В процеса на развитие поливките постепенно се увеличават, както и торовите норми. За да се избегнат стресови ситуации цветето трябва да се внесе вътре, когато температурите навън започнат да падат около и под 10 градуса през нощта.

Подхранвайте с двойно разредена доза тор

Когато си избирате циклама, следете да има повече пъпчици

Цикламата вкъщи може да цъфти много и дълго, но за целта трябва да се храни. Подходящи са торовете с намалено съдържание на азот и завишено на фосфор и калии.

Торовата норма, изписана на етикета, може да се дава по предписанието или да се раздели на няколко порции с по-ниска концентрация. Вторият вариант е по-подходящ, защото няма как да се стигне до предозиране. Двойно разредена доза тор може да се внася по-често през активния период на цъфтеж.

Когато купите ново цвете, първото подхранване след покупката трябва да е поне 2 седмици по-късно. Това е предпазна мярка срещу прекаляване с хранителните вещества. Когато избирате циклама, следете листата да са лъскави и без деформации, а розетката - гъста. Погледнете под листата, там трябва да има множество малки пъпчици и листенца. Ако няма, растението няма да цъфти дълго и ще премине в покой.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
36459
0

Кичестото растение привлича с ярките си гъсти цветове Това очарователно растение може да се настани в градината в саксии или кошници, а сортовете с дълги филизи ще украсяват пейки и огради.

62703
0

Красавицата може да се конкурира с орхидеите За Adenium obesum се заговори отскоро у нас. С екзотичния си вид и красивите си цветове той бързо намира място в сърцата и домовете на любителите и

13662
0

Хостата е идеална и за ,заети хора Красиви, лесни за отглеждане растения, без много неприятели се продават като топъл хляб днес. А ако са и многогодишни, щастието е пълно.

18504
0

В цветната градина всичко се нуждае от чести поливки и често разрохкване на почвата. Не се поливат само лалетата, зюмбюлите и нарцисите, луковиците на които трябва да се извадят,

30492
0

Ако в градината има склон, където нищо не иска да расте, или голи участъци под дърветата, там засадете красивата билка Има както нискорастящи видове,

Още от Фермер
2295
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1773
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1188
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

2286
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

14031
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

При голям провал винаги се търси изкупителна жертва и по всичко изглежда, че в Германия я намериха в лицето на Месут Йозил. Вестник “Билд” излезе с материал, в който пише, че голяма част от феновете са бесни от решението на селекционера Йоахим Льов да пусне футболиста на английския “Арсенал” титуляр в мача с Мексико.

Популярната система за онлайн наблюдение на пациенти в реално време “Чек Пойнт Кардио” беше използвана като най-добра практика в проведената в Европейския парламент конференция за дигитално здравеопазване. Демонстрираната пред евродепутати българска технология ще стане основа за европейската дигитална трансформация в здравеопазването,

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа