Да събудим цикламата

10 октомври 2017
Цветя
0
42282
1 2 3 4 5
 

Гергана Младенова

Периодът на покой свършва

Цикламата е едно от онези растения, които често остават неразбрани. Красива и претенциозна, тя радва повечето си притежатели известно време - най- често докато цъфти или докато има листна маса. След това следват вопли Дцикламата ми умряУ или Думорих яУ .

Търговската мрежа е залята с различни цветове и размери циклама от септември до март, но много хора отказват да я купуват, защото вече са ДубилиУ няколко растения. Единици са онези, които са потърсили информация за цветето, разбрали са, че има период на покой и са успели да го опазят няколко години. За тях - адмирации! За останалите са следващите редове.

Природни особености

Цветето може да живее до 20-25 години

Цикламите принадлежат към семейството на игликите. Те са членове на отделен род в него и наброяват 23 вида. Различните видове циклама проявяват студо- и мразоустойчивост от около 8-10 градуса до минус 24-30. Най-издръжливи са Cyclamen purpurascens, C. hederifolium, C. coum и C. cilicium.

Цикламата, която се продава в магазините у нас е от вида Cyclamen persicum и понася кратки застудявания около 10 градуса, но не е добре да се подлага на такива. У нас в диво състояние се среща Cyclamen hederifolium. Това е бръшлянолистната циклама, или така нареченото есенно ботурче. То е разпространено до 600 м надморска височина и може да се види разцъфтяло от август до октомври. Грудката на ботурчето се използва за лечение, но трябва и много да се внимава, защото цялото растение е отровно.

В природата цикламите следват точно определен цикъл на развитие. Събуждат се за новата вегетация, когато температурите паднат около и под 15-20рС, а влагата в почвата се задържи. Първо се появяват листенца, а скоро след това и цветове. Цветето цъфти през есента и зимата според вида и района, в който расте. А когато започне да се затопля трайно, преминава в период на покой. И така до следващата есен. Една циклама може да живее до 20-25 години без никакъв проблем.

Защо е капризна

Има нужда от къс ден и по-хладно помещение

Цветето има доста по-различни изисквания от повечето познати стайни цветя. Именно тук е проблемът в успешното отглеждане. Свикнали сме, че щом е стайно растение, трябва да го държим на топло и да поливаме редовно. Цикламата обаче не иска това. За да бъде свежа и да цъфти много, тя има нужда от по-къс ден. Тоест осветяването трябва да е по-малко от 12 часа в денонощието.

Най-подходящото място за цикламата е на източен или северен прозорец, за да не я огрява слънце, но все пак да е на светло. Температурата в помещението не бива да надхвърля 15-18°С, защото цветето преминава към покой. В помещение с по-високи темеператури, вместо цикламата да цъфти и да доразвие вече оформените пъпки, те абортират и опадват. После листата пожълтяват и униват. Постепенно грудката спира да ги храни и те окапват.

Ето този е и моментът, в който повечето хора си казват Даз я убихУ. Не не сте! Грудката е жива и ще се събуди отново, когато се създадът подходящи условия. Ако забележите един от горепосочените признаци просто преместете цветето в по-хладно помещение. Особено в началните фази процесът може да се спре и дори да се обърне - цикламата да възстанови цветовете и листата си и да цъфти до края на април и началото на май. Тогава вече е време за почивка.

Преполиването е пагубно

Сухият въздух също ѝ пречи

Цикламата не понася преовлажняване на почвения субстрат или задържане на вода в листната розетка и по грудката.

Поливките трябва да се извършват вимателно по ръба на саксията или тя да се накисва за няколко минути, но да не попада вода между листните и цветните дръжки. Поливайте само тогава, когато сте сигурни, че има нужда, но все пак не допускайте цветето да клюмневане от липса на вода.

Преполиването е пагубно! Първите симптоми са омекване на дръжките на листата и цветовете. Те увисват по ръба на саксията и при опит за отстраняването им се лепят като мармалад по пръстите.

Процесът в повечето случаи е необратим, достига до грудката и растението загива. Ако се хване в начална фаза, загнилите участъци може да се третират с канела. Тя засушава тъканите и има известно фунгицидно действие.

Много е важно поливната вода да е със стайна температура. Престоялата има по-ниско съдържание на хлор.

Влажността на въздуха също има значение. През зимните месеци отоплителните уреди намаляват влажността в помещението под 50%, а това се отразява зле на цикламата. Появяват се некротични петна по крайщата на листата, а цветовете й прецъфтяват значително по-бързо

За поддържане на оптимална влажност около растението се препоръчва поставянето на съд с вода наблизо. Много красив вариант е поставянето на цветни камъчета в подложката на саксията и наливането на вода в нея. Дъното на саксията не бива да има допир с водата.

Болести и неприятели

Гниенето и акарите са най-честите

Сивото гниене се причинява от фитопатогена Botrytis. Започва от основата и бързо обхваща листата и цветовете. Причина за заболяването е задържане на вода в основата на розетката и лоша циркулация на въздуха.

Друго гниене се причинява от бактерия от род Erwinia. Тя поразява грудката на цикламата и причинява мокро гниене. Първите симптоми са пожълтяване на листната маса, омекване на дръжките и опадане на листа и цветове като покосени. Последният стадий е омекване на грудката. Причината за заболяването най- често е свързана с дълбочината на засаждане на грудката, а почвеният субстрат задържа прекалено много вода. Високите дози тор също спомагат развитието на заболяването.

Цикламите се нападат най-вече от акари. Те атакуват в условия на ниска въздушна влажност и висока температура. Обикновеният акар се забелязва с просто око или поне мрежата му от долната страна на листата. Но по-опасен е цикламовият. Той е много мъничък и не се вижда. Нанася големи поражения по листата. Симптомите са накъдряне, пожълтяване и деформация.

Борбата с акарите е трудна и е по-лесно да се избегне появата им, отколкото да се унищожат, особено ако нападението е голямо. Поддържането на по-висока въздушна влажност и по-ниски температури е предпазната мярка, а третирането с инсектициди е опитът за борба.

Трипсът също може да нанесе щети. В негово присъствие листата и цветовете на цикламата, а и не само на нея се обезцветяват.

Кога да пресаждаме

През периода на покой най-подходящото място за грудката е на плътна сянка навън. Почивката за цикламата трябва да започне май-юни и да продължи 2-3 месеца през лятото. Високите летни температури ще поддържат спящото състояние на растението. Когато температурите паднат и влажността на въздуха се повиши(септемри-октомври) грудката сама ще започне да образува листенца. Това е моментът, в които трябва да пресадим грудката в нова почва и да започнем да поливаме.

Грудката се поставя в почвата, така, че поне една трета от нея да е над почвената повърхност. Поливките се извършват внимателно с малки количества вода и без да се мокри самата грудка. В процеса на развитие поливките постепенно се увеличават, както и торовите норми. За да се избегнат стресови ситуации цветето трябва да се внесе вътре, когато температурите навън започнат да падат около и под 10 градуса през нощта.

Подхранвайте с двойно разредена доза тор

Когато си избирате циклама, следете да има повече пъпчици

Цикламата вкъщи може да цъфти много и дълго, но за целта трябва да се храни. Подходящи са торовете с намалено съдържание на азот и завишено на фосфор и калии.

Торовата норма, изписана на етикета, може да се дава по предписанието или да се раздели на няколко порции с по-ниска концентрация. Вторият вариант е по-подходящ, защото няма как да се стигне до предозиране. Двойно разредена доза тор може да се внася по-често през активния период на цъфтеж.

Когато купите ново цвете, първото подхранване след покупката трябва да е поне 2 седмици по-късно. Това е предпазна мярка срещу прекаляване с хранителните вещества. Когато избирате циклама, следете листата да са лъскави и без деформации, а розетката - гъста. Погледнете под листата, там трябва да има множество малки пъпчици и листенца. Ако няма, растението няма да цъфти дълго и ще премине в покой.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
5472
0

“Купих си холандска бегония. Веднага ли да я пресадя в нова саксия, или да изчакам да прецъфти? Мога ли да я поставя близо до друга бегония?” Семейството на бегониите е огромно.

6372
0

Как да държим насекомите далеч от градината и растенията? Този въпрос често задават много хоби-градинари. Но, замислете се... Градина без насекоми е като птица без песен.

26235
0

Сега да се планира пролетната градина Цветята са най-главното украшение на всяка градина. За да се наслаждават на красотата им и през следващата година,

40554
0

“Отровата е във всичко, и няма нищо без отрова. Дозата я прави отрова или лекарство." Думите са на известен професор от далечното минало. А темата напълно се припокрива с героите на тази страница.

3546
0

* Блатното кокиче е в Червената книга Блатното кокиче (Leucojum aestivum) е луковично растение с пролетен цъфтеж. Климатичните условия у нас са благоприятни за това лечебно растение,

Още от Фермер
441
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

1791
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

6318
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1512
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

3762
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От днес търсете по всички вестникарски будки и бензиностанции легендарното сп. "Космос" - само за 4,50 лв. След 23 години прекъсване списанието, с който поколения жадни за знания българи израстнаха в годините на Желязната завеса, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изданието излиза за първи път през 1962 г.

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Новият главен секретар на МВР трябва да е горе-долу с профила на Младен Маринов, каза пред журналисти в парламента доскорошният министър на вътрешните работи Валентин Радев. От днес той отново е народен представител и вероятно ще се включи в дейността на две парламентарни комисии - по отбраната и по вътрешна сигурност и обществен ред, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа