Изисквания за нов лозов масив

10 октомври 2017
В лозята
0
8577
1 2 3 4 5 6
 

Подготовката на терена е от най-отговорните задачи

 

Почистването на терена от камъни, риголването и всички обработки на терена трябва да се извършат през лятото или най-късно през настоящите есенно-зимни месеци преди засаждането.

Трябва да има време почвата да се слегне от замръзване и валежи през зимата и да се избягнат буци и т.нар. "джобове" на терена.

За насаждения, за които читатели ни пишат, че ще засаждат след четири-пет месеца, е необходимо за финална подготовка в края на февруари или началото на март да се направи и едно последно фрезоване на почвата

То трябва да стане няколко дни преди засаждането.

Не се знае кога ще се купи посадъчният материал, но е важно доставените за засаждане лозички да се съхраняват в хладно и тъмно помещение.

Чак в деня преди засаждането трябва да се накиснат в съд с вода и да престоят така от 12 до 24 часа.

Преди засаждането, независимо дали е есенно или пролетно, трябва да се подрежат корените.

При ръчно засаждане - на дължина 5-6 см., а при машинно - на 2-3 см.

Много е удобно да се използват за засаждане хидробур или свредел за предварително изкопаване на ямките, защото при повече на брой лозички е трудно да се смогне на ръка.

При използване на хидробур ямките се изкопават чрез силна струя вода и едновременно с това се полива мястото около лозичката. След поставянето й е нужно да се притъпче добре ямката за да не останат "въздушни джобове".

Ако се използва хидробур, той трябва да се забива на поне 10 см от лозичката и на дълбочина 30-35 см.

Водата се пуска да тече леко, с много ниско налягане, за да не остави въздух до корените от силната струя.

При изкопаване на ямки със свредел има някои неудобства - получава се нежелано утъпкване на стените на ямката и съответно по-затруднено пробиване на корените през тях.

Отново е редно да се уплътни почвата около корените. Задължително се полива.

След поставяне на лозичката в ямката и затрупване до една втора от нея с пръст трябва растението съвсем леко да се издърпа нагоре и след това отново да се притъпче ямката. По този начин корените ще бъдат ориентирани в правилна посока - надолу. При засаждането калемът на всяка лозичка трябва да бъде разположен на линия на реда и не трябва да гледа към междуредието.

Веднага след засаждането е нужно да се извърши поливане с 3 - 4 литра на всяко коренче, за да се слегне почвата.

Задължително лозичките се покриват с пръст, като в горния край над тях трябва да има пласт с дебелина поне 1-2-3 см.

По този начин се предпазват при есенно засаждане от студове, а при пролетно - от силното слънце през април-май докато се прихванат и започнат да се хранят от почвата.

Прави се и второ поливане - в зависимост от валежите, разбира се. То е две седмици след засаждането.

Ако се полива повърхностно, тогава трябва да се пази наземната част на младите лозички от намокряне - това е защото се създава по-голяма опасност от развитие на мана. Полива се със същото количество вода, както при първото.

Така се продължава докато младото растение не порасне поне до 10 - 15 см.

Полезни съвети за бъдещото растение

Засаждането е дейност, която изисква много внимателна подготовка. Това важи както за лозе, така и за единични лози.

В съответствие с особеностите на лозарския район е необходимо да се избере времето за засаждане и местонахождението. При правилно засаждане след 2-3 г. ще бъде възможно да се получи първата реколта от грозде.

Внимателно трябва да се планира и количеството на посадъчния материал, който е нужен.

Бъдещата плантация трябва да се намира на открито - на слънчева светлина, без засенчване.

При отделни лози в двора да се избира южно изложение и растението да бъде на 70 см поне от фасада, стена, зид.

Кой срок да изберем

Пролет или есен - зависи много от района

Пролетно засаждане на постоянно място зависи от климатичната зона и опита на градинаря.

Тогава растенията се развиват по-бързо, почвата не замръзва и те не губят време за растеж.

Пролетното засаждане трябва да се извършва само в топла почва. То изисква и по-внимателно и редовно поливане, тъй като слабите корени не могат да осигурят сами вода и храна. Растенията изискват известно засенчване и постоянно поливане.

Есенното засаждане гарантира добро прихващане, но мнозина стопани се плашат да не измръзнат растенията. Това не става, ако няма крайно ниски зимни температури и лозите са загърлени добре.

Грижи за лозите, докато са млади и още нежни

Многократно извършване на окопаване или ръчно култивиране - това е най- полезно за премахване на плевелите. Това ще позволи доброто развитието на младите растения.

Внимание!

Не е добре да се използват хербициди в първите години на насаждението. Общо взето никой препарат за премахване на тревата не щади младите растения през първата година от развитието им.

Препоръчва се третиране на младите насаждения срещу всички често срещани болести по лозата - мана, оидиум и др.

При пролетно засаждане в края на август и началото на септември, в зависимост от вегетацията на насаждението, може да се намали височината на всяка лозичка до 35 - 40 см.

Това ще подпомогне вкореняването, заздравяването на спойката и ще се избегне заразяването с мана на по-младите леторосли. В последствие да се извършват две обработки с медни препарати за правилно узряване.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
13644
0

През есента и зимата пъпките по лозовото растение вече са в състояние на покой. Когато средната денонощна температура трайно започне да се настанява в графата под 10°С,

3996
0

Идват от неправилното му приложение Читатели ни задават въпроса как при производството на домашни вина в миналото не е използван серен двуокис, а днес това се налага.

8019
0

Основно изискване при приготвяне на това, наричано от читателя безалкохолно вино, в домашни условия е да не се допуска никакво заферментиране на сока /мъстта/.

7200
0

Рано сутрин в този период те вредят опасно Сланите вече могат да нанесат значителни загуби и да повредят частично растенията или да ги унищожат. Буквално казано сланата е понижаване на температурата

11943
0

Задължително условие за повишаване на студоустойчивостта на лозите и на асмите е една операция - чрез нея трябва да се повдигне стъблото на лозовото растение.

Още от Фермер
639
0

Американката Кристал Вейб работи 5 години като репортер, след това изоставя журналистиката и започва да произвежда бира за кучета, съобщава Local Edition.

1197
0

Растенията изработват пигмент, който при определено осветление се превръща в син цвят, който много харесва на пчелите. По всяка вероятност цветята подозират любовта на пчелите към синия цвят.

2457
0

Стресът (вследствие на физически натоварвания и страх) се отразява много зле на свинете, тъй като те имат два недостатъка: - сърцата им са малки в сравнение с телесното им тегло; - не се потят,

405
0

През нощта от запад облачността ще продължи да се увеличава и вплътнява, но ще се задържи без валежи. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, в София - около 9 градуса.

3168
0

Ако отглеждате пащърнак, трябва да решите какво ще правите. Може да извадите кореноплодити и да ги подготвите за съхранение. Това става в подходящо помещение, най-добре в пясък, като морковите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Черната тетрадка" на Зинаида Гипиус, която е част от "Петербургски дневници",  е един от най-ужасяващите исторически документи на ХХ век Сто години изминаха от  Октомврийска революция от 1917 година. Две книги със спомените се оказват сред най-добрите документи, отразяващи тъмните събития от онова време.

Григор Димитров се размина с поредния си личен рекорд. Ако бе станал шампион в Стокхолм, той за първи път в кариерата си щеше има поне 4 титли за един сезон. Съперник на бившия спортист №1 на България бе носителят на купата за миналата година Хуан Мартин дел Потро, който победи 6:4, 6:2. Аржентинецът вече води 6:2 в баланса с Григор,

Атанас Пенев или просто Наско от Б.Т. Р. се ожени за дългогодишната си приятелка Ивана в родния й град Ниш. За бляскавото събитие съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев в личния си профил във Фейсбук. "Прекрасна сватба в Ниш", написа

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.