Изисквания за нов лозов масив

10 октомври 2017
В лозята
0
10287
1 2 3 4 5 6
 

Подготовката на терена е от най-отговорните задачи

 

Почистването на терена от камъни, риголването и всички обработки на терена трябва да се извършат през лятото или най-късно през настоящите есенно-зимни месеци преди засаждането.

Трябва да има време почвата да се слегне от замръзване и валежи през зимата и да се избягнат буци и т.нар. "джобове" на терена.

За насаждения, за които читатели ни пишат, че ще засаждат след четири-пет месеца, е необходимо за финална подготовка в края на февруари или началото на март да се направи и едно последно фрезоване на почвата

То трябва да стане няколко дни преди засаждането.

Не се знае кога ще се купи посадъчният материал, но е важно доставените за засаждане лозички да се съхраняват в хладно и тъмно помещение.

Чак в деня преди засаждането трябва да се накиснат в съд с вода и да престоят така от 12 до 24 часа.

Преди засаждането, независимо дали е есенно или пролетно, трябва да се подрежат корените.

При ръчно засаждане - на дължина 5-6 см., а при машинно - на 2-3 см.

Много е удобно да се използват за засаждане хидробур или свредел за предварително изкопаване на ямките, защото при повече на брой лозички е трудно да се смогне на ръка.

При използване на хидробур ямките се изкопават чрез силна струя вода и едновременно с това се полива мястото около лозичката. След поставянето й е нужно да се притъпче добре ямката за да не останат "въздушни джобове".

Ако се използва хидробур, той трябва да се забива на поне 10 см от лозичката и на дълбочина 30-35 см.

Водата се пуска да тече леко, с много ниско налягане, за да не остави въздух до корените от силната струя.

При изкопаване на ямки със свредел има някои неудобства - получава се нежелано утъпкване на стените на ямката и съответно по-затруднено пробиване на корените през тях.

Отново е редно да се уплътни почвата около корените. Задължително се полива.

След поставяне на лозичката в ямката и затрупване до една втора от нея с пръст трябва растението съвсем леко да се издърпа нагоре и след това отново да се притъпче ямката. По този начин корените ще бъдат ориентирани в правилна посока - надолу. При засаждането калемът на всяка лозичка трябва да бъде разположен на линия на реда и не трябва да гледа към междуредието.

Веднага след засаждането е нужно да се извърши поливане с 3 - 4 литра на всяко коренче, за да се слегне почвата.

Задължително лозичките се покриват с пръст, като в горния край над тях трябва да има пласт с дебелина поне 1-2-3 см.

По този начин се предпазват при есенно засаждане от студове, а при пролетно - от силното слънце през април-май докато се прихванат и започнат да се хранят от почвата.

Прави се и второ поливане - в зависимост от валежите, разбира се. То е две седмици след засаждането.

Ако се полива повърхностно, тогава трябва да се пази наземната част на младите лозички от намокряне - това е защото се създава по-голяма опасност от развитие на мана. Полива се със същото количество вода, както при първото.

Така се продължава докато младото растение не порасне поне до 10 - 15 см.

Полезни съвети за бъдещото растение

Засаждането е дейност, която изисква много внимателна подготовка. Това важи както за лозе, така и за единични лози.

В съответствие с особеностите на лозарския район е необходимо да се избере времето за засаждане и местонахождението. При правилно засаждане след 2-3 г. ще бъде възможно да се получи първата реколта от грозде.

Внимателно трябва да се планира и количеството на посадъчния материал, който е нужен.

Бъдещата плантация трябва да се намира на открито - на слънчева светлина, без засенчване.

При отделни лози в двора да се избира южно изложение и растението да бъде на 70 см поне от фасада, стена, зид.

Кой срок да изберем

Пролет или есен - зависи много от района

Пролетно засаждане на постоянно място зависи от климатичната зона и опита на градинаря.

Тогава растенията се развиват по-бързо, почвата не замръзва и те не губят време за растеж.

Пролетното засаждане трябва да се извършва само в топла почва. То изисква и по-внимателно и редовно поливане, тъй като слабите корени не могат да осигурят сами вода и храна. Растенията изискват известно засенчване и постоянно поливане.

Есенното засаждане гарантира добро прихващане, но мнозина стопани се плашат да не измръзнат растенията. Това не става, ако няма крайно ниски зимни температури и лозите са загърлени добре.

Грижи за лозите, докато са млади и още нежни

Многократно извършване на окопаване или ръчно култивиране - това е най- полезно за премахване на плевелите. Това ще позволи доброто развитието на младите растения.

Внимание!

Не е добре да се използват хербициди в първите години на насаждението. Общо взето никой препарат за премахване на тревата не щади младите растения през първата година от развитието им.

Препоръчва се третиране на младите насаждения срещу всички често срещани болести по лозата - мана, оидиум и др.

При пролетно засаждане в края на август и началото на септември, в зависимост от вегетацията на насаждението, може да се намали височината на всяка лозичка до 35 - 40 см.

Това ще подпомогне вкореняването, заздравяването на спойката и ще се избегне заразяването с мана на по-младите леторосли. В последствие да се извършват две обработки с медни препарати за правилно узряване.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
5715
0

Трябва да се знае, че отварянето на стари прашасали и с паяжини бутилки вино, престояли много години в избата, най-често носи разочарование, а не гордост.

4536
0

Как да става в домашни условия и доколко е възможно Ще започнем с един любопитен факт. Смята се, че монахът Дом Периньон, който е създал шампанското преди повече от 320 години,

29259
0

На няколко читателски въпроса отговаряме сега едновременно, защото любителите може би са пропуснали, това което писахме. Около месец след края на тихата ферментация виното трява да се отдели от

66348
0

Според нашия консултант по вино и спиртни напитки инж.Николай Бакалов за сорта "Отел" е известно, че спада към т.н. директни сортове грозде. Това означава,

17082
0

Лозите са растения на умерено топлия климат и затова са чуствителни към студа. Особено на ранните есенни застудявания и късните пролетни. Най-чуствителни са зелените леторасти - те не могат да

Още от Фермер
666
0

Идва ли краят на проблемните плевели в посевите с културни растения? По проблема работят швейцарски инженери, които създадоха робот, който разпознава плевелите безпогрешно.

432
0

През 2017 г. са получени 39 заявки за сортоизпитване и признаване на нови сортове пшеници, съобщи министерството на земеделието. За сравнение през 2015 г.

234
0

Времето през нощта ще бъде предимно ясно, с минимални температури между минус 3 и 2 градуса, по Черноморието - по-високи. Утре ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност.

3204
0

По време на съхранението на плодовете, те боледуват от няколко вида гниене. . Мекото гниене се причинява от пеницилинова гъба. Симптомите са сламеножълти до бледокафяви ясно очертани петна по

4905
0

Райската ябълка се засажда през есента или рано на пролет в предварително подготвени за целта ямки (50/50/50). Ако се оглеждат няколко дръвчета в редове, разстоянието трябва да бъде най-малко 5 м.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Инцидентът е станал на най-големия автобусен терминал в САЩ - Port Authority, който се намира близо до "Таймс Скуеър", предаде БНТ. Все още не е ясно дали има пострадали хора. Полицейски екипи са на мястото на инцидента. Някои от спирките на метрото са евакуирани. ABC News цитира полицейски източници, според които е избухнала самоделна бомба.

Синът на Кърк Дъглас - Майкъл пристигна със самолет от Ню Йорк в Бевърли хилс за честването на 101-вия рожден ден на баща му през уикенда, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Съпругата на Майкъл Дъглас - Катрин Зита Джоунс обаче нямаше възможност да пристигне и затова изпрати видео послание. В него 48-годишната актриса приветства свекъра си със

Неудобно ми е, нямам пряка връзка с музиката и изкуството, каза шефката на бюджетната комисия Едночасов концерт изнесоха студенти и преподаватели от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив пред депутатката Менда Стоянова. Тя бе удостоена с титлата доктор хонорис кауза на учебното

Отговор:Няма как да дадем задоволителен отговор, без да знаем за какви растения иде реч. Всяко живо същество има свои биологични изисквания и оптимални граници на развитие. То е уникално само по себе си. Още...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.