Изисквания за нов лозов масив

10 октомври 2017
В лозята
0
16893
1 2 3 4 5 6
 

Подготовката на терена е от най-отговорните задачи

 

Почистването на терена от камъни, риголването и всички обработки на терена трябва да се извършат през лятото или най-късно през настоящите есенно-зимни месеци преди засаждането.

Трябва да има време почвата да се слегне от замръзване и валежи през зимата и да се избягнат буци и т.нар. "джобове" на терена.

За насаждения, за които читатели ни пишат, че ще засаждат след четири-пет месеца, е необходимо за финална подготовка в края на февруари или началото на март да се направи и едно последно фрезоване на почвата

То трябва да стане няколко дни преди засаждането.

Не се знае кога ще се купи посадъчният материал, но е важно доставените за засаждане лозички да се съхраняват в хладно и тъмно помещение.

Чак в деня преди засаждането трябва да се накиснат в съд с вода и да престоят така от 12 до 24 часа.

Преди засаждането, независимо дали е есенно или пролетно, трябва да се подрежат корените.

При ръчно засаждане - на дължина 5-6 см., а при машинно - на 2-3 см.

Много е удобно да се използват за засаждане хидробур или свредел за предварително изкопаване на ямките, защото при повече на брой лозички е трудно да се смогне на ръка.

При използване на хидробур ямките се изкопават чрез силна струя вода и едновременно с това се полива мястото около лозичката. След поставянето й е нужно да се притъпче добре ямката за да не останат "въздушни джобове".

Ако се използва хидробур, той трябва да се забива на поне 10 см от лозичката и на дълбочина 30-35 см.

Водата се пуска да тече леко, с много ниско налягане, за да не остави въздух до корените от силната струя.

При изкопаване на ямки със свредел има някои неудобства - получава се нежелано утъпкване на стените на ямката и съответно по-затруднено пробиване на корените през тях.

Отново е редно да се уплътни почвата около корените. Задължително се полива.

След поставяне на лозичката в ямката и затрупване до една втора от нея с пръст трябва растението съвсем леко да се издърпа нагоре и след това отново да се притъпче ямката. По този начин корените ще бъдат ориентирани в правилна посока - надолу. При засаждането калемът на всяка лозичка трябва да бъде разположен на линия на реда и не трябва да гледа към междуредието.

Веднага след засаждането е нужно да се извърши поливане с 3 - 4 литра на всяко коренче, за да се слегне почвата.

Задължително лозичките се покриват с пръст, като в горния край над тях трябва да има пласт с дебелина поне 1-2-3 см.

По този начин се предпазват при есенно засаждане от студове, а при пролетно - от силното слънце през април-май докато се прихванат и започнат да се хранят от почвата.

Прави се и второ поливане - в зависимост от валежите, разбира се. То е две седмици след засаждането.

Ако се полива повърхностно, тогава трябва да се пази наземната част на младите лозички от намокряне - това е защото се създава по-голяма опасност от развитие на мана. Полива се със същото количество вода, както при първото.

Така се продължава докато младото растение не порасне поне до 10 - 15 см.

Полезни съвети за бъдещото растение

Засаждането е дейност, която изисква много внимателна подготовка. Това важи както за лозе, така и за единични лози.

В съответствие с особеностите на лозарския район е необходимо да се избере времето за засаждане и местонахождението. При правилно засаждане след 2-3 г. ще бъде възможно да се получи първата реколта от грозде.

Внимателно трябва да се планира и количеството на посадъчния материал, който е нужен.

Бъдещата плантация трябва да се намира на открито - на слънчева светлина, без засенчване.

При отделни лози в двора да се избира южно изложение и растението да бъде на 70 см поне от фасада, стена, зид.

Кой срок да изберем

Пролет или есен - зависи много от района

Пролетно засаждане на постоянно място зависи от климатичната зона и опита на градинаря.

Тогава растенията се развиват по-бързо, почвата не замръзва и те не губят време за растеж.

Пролетното засаждане трябва да се извършва само в топла почва. То изисква и по-внимателно и редовно поливане, тъй като слабите корени не могат да осигурят сами вода и храна. Растенията изискват известно засенчване и постоянно поливане.

Есенното засаждане гарантира добро прихващане, но мнозина стопани се плашат да не измръзнат растенията. Това не става, ако няма крайно ниски зимни температури и лозите са загърлени добре.

Грижи за лозите, докато са млади и още нежни

Многократно извършване на окопаване или ръчно култивиране - това е най- полезно за премахване на плевелите. Това ще позволи доброто развитието на младите растения.

Внимание!

Не е добре да се използват хербициди в първите години на насаждението. Общо взето никой препарат за премахване на тревата не щади младите растения през първата година от развитието им.

Препоръчва се третиране на младите насаждения срещу всички често срещани болести по лозата - мана, оидиум и др.

При пролетно засаждане в края на август и началото на септември, в зависимост от вегетацията на насаждението, може да се намали височината на всяка лозичка до 35 - 40 см.

Това ще подпомогне вкореняването, заздравяването на спойката и ще се избегне заразяването с мана на по-младите леторосли. В последствие да се извършват две обработки с медни препарати за правилно узряване.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
5724
0

Едно от средствата за борба са зелените резитби Тази година немалко лозари се оплакват от пълно или частично окапване на цветните бутони, цветчетата или младите завързи.

6318
0

Тогава се появяват дефекти, за които любители ни питат По-ниска от 15 C температура по време на повечето дни от цъфтежа винаги пречи на опрашването, защото при такива обстоятелства прашецът просто

15111
0

Това ни попита читателката Вяра Недялкова от Петрич. Искаме да й кажем, че става дума за вируси по лозите. Един от тях причинява късовъзлието, което се разпространява чрез посадъчен материал или

6183
0

Рецептата e на д-р инж.техн.Николай Бакалов Стафидите съдържат 15,5% вода и 79,2% въглехидрати, от които 60% ферментируеми захари. Съотношението между глюкоза и фруктоза е 40:60%, а 19,

10512
0

Европейски малки дестилерии продават, ,но у нас е нелегално, защо? Този въпрос ни зададоха няколко производители и помолиха да получат компетентен отговор,

Още от Фермер
2286
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1764
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1188
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

2286
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

14013
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

При голям провал винаги се търси изкупителна жертва и по всичко изглежда, че в Германия я намериха в лицето на Месут Йозил. Вестник “Билд” излезе с материал, в който пише, че голяма част от феновете са бесни от решението на селекционера Йоахим Льов да пусне футболиста на английския “Арсенал” титуляр в мача с Мексико.

Популярната система за онлайн наблюдение на пациенти в реално време “Чек Пойнт Кардио” беше използвана като най-добра практика в проведената в Европейския парламент конференция за дигитално здравеопазване. Демонстрираната пред евродепутати българска технология ще стане основа за европейската дигитална трансформация в здравеопазването,

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа