Изисквания за нов лозов масив

10 октомври 2017
В лозята
0
12960
1 2 3 4 5 6
 

Подготовката на терена е от най-отговорните задачи

 

Почистването на терена от камъни, риголването и всички обработки на терена трябва да се извършат през лятото или най-късно през настоящите есенно-зимни месеци преди засаждането.

Трябва да има време почвата да се слегне от замръзване и валежи през зимата и да се избягнат буци и т.нар. "джобове" на терена.

За насаждения, за които читатели ни пишат, че ще засаждат след четири-пет месеца, е необходимо за финална подготовка в края на февруари или началото на март да се направи и едно последно фрезоване на почвата

То трябва да стане няколко дни преди засаждането.

Не се знае кога ще се купи посадъчният материал, но е важно доставените за засаждане лозички да се съхраняват в хладно и тъмно помещение.

Чак в деня преди засаждането трябва да се накиснат в съд с вода и да престоят така от 12 до 24 часа.

Преди засаждането, независимо дали е есенно или пролетно, трябва да се подрежат корените.

При ръчно засаждане - на дължина 5-6 см., а при машинно - на 2-3 см.

Много е удобно да се използват за засаждане хидробур или свредел за предварително изкопаване на ямките, защото при повече на брой лозички е трудно да се смогне на ръка.

При използване на хидробур ямките се изкопават чрез силна струя вода и едновременно с това се полива мястото около лозичката. След поставянето й е нужно да се притъпче добре ямката за да не останат "въздушни джобове".

Ако се използва хидробур, той трябва да се забива на поне 10 см от лозичката и на дълбочина 30-35 см.

Водата се пуска да тече леко, с много ниско налягане, за да не остави въздух до корените от силната струя.

При изкопаване на ямки със свредел има някои неудобства - получава се нежелано утъпкване на стените на ямката и съответно по-затруднено пробиване на корените през тях.

Отново е редно да се уплътни почвата около корените. Задължително се полива.

След поставяне на лозичката в ямката и затрупване до една втора от нея с пръст трябва растението съвсем леко да се издърпа нагоре и след това отново да се притъпче ямката. По този начин корените ще бъдат ориентирани в правилна посока - надолу. При засаждането калемът на всяка лозичка трябва да бъде разположен на линия на реда и не трябва да гледа към междуредието.

Веднага след засаждането е нужно да се извърши поливане с 3 - 4 литра на всяко коренче, за да се слегне почвата.

Задължително лозичките се покриват с пръст, като в горния край над тях трябва да има пласт с дебелина поне 1-2-3 см.

По този начин се предпазват при есенно засаждане от студове, а при пролетно - от силното слънце през април-май докато се прихванат и започнат да се хранят от почвата.

Прави се и второ поливане - в зависимост от валежите, разбира се. То е две седмици след засаждането.

Ако се полива повърхностно, тогава трябва да се пази наземната част на младите лозички от намокряне - това е защото се създава по-голяма опасност от развитие на мана. Полива се със същото количество вода, както при първото.

Така се продължава докато младото растение не порасне поне до 10 - 15 см.

Полезни съвети за бъдещото растение

Засаждането е дейност, която изисква много внимателна подготовка. Това важи както за лозе, така и за единични лози.

В съответствие с особеностите на лозарския район е необходимо да се избере времето за засаждане и местонахождението. При правилно засаждане след 2-3 г. ще бъде възможно да се получи първата реколта от грозде.

Внимателно трябва да се планира и количеството на посадъчния материал, който е нужен.

Бъдещата плантация трябва да се намира на открито - на слънчева светлина, без засенчване.

При отделни лози в двора да се избира южно изложение и растението да бъде на 70 см поне от фасада, стена, зид.

Кой срок да изберем

Пролет или есен - зависи много от района

Пролетно засаждане на постоянно място зависи от климатичната зона и опита на градинаря.

Тогава растенията се развиват по-бързо, почвата не замръзва и те не губят време за растеж.

Пролетното засаждане трябва да се извършва само в топла почва. То изисква и по-внимателно и редовно поливане, тъй като слабите корени не могат да осигурят сами вода и храна. Растенията изискват известно засенчване и постоянно поливане.

Есенното засаждане гарантира добро прихващане, но мнозина стопани се плашат да не измръзнат растенията. Това не става, ако няма крайно ниски зимни температури и лозите са загърлени добре.

Грижи за лозите, докато са млади и още нежни

Многократно извършване на окопаване или ръчно култивиране - това е най- полезно за премахване на плевелите. Това ще позволи доброто развитието на младите растения.

Внимание!

Не е добре да се използват хербициди в първите години на насаждението. Общо взето никой препарат за премахване на тревата не щади младите растения през първата година от развитието им.

Препоръчва се третиране на младите насаждения срещу всички често срещани болести по лозата - мана, оидиум и др.

При пролетно засаждане в края на август и началото на септември, в зависимост от вегетацията на насаждението, може да се намали височината на всяка лозичка до 35 - 40 см.

Това ще подпомогне вкореняването, заздравяването на спойката и ще се избегне заразяването с мана на по-младите леторосли. В последствие да се извършват две обработки с медни препарати за правилно узряване.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
5067
0

Изгражда се за 4-5 години - как става това Двустранният хоризонтален високостъблен кордон е по-подходящ за по-големи лозови насаждения и затова е предпочитан при промишленото производство на грозде.

10035
0

Обикновено през настъпващия вече почти пролетен месец март се събуждат и немалка част от вредителите в лозовите насаждения. И тази пролет има опасност от листозаивачки, листни въшки, молци,

17892
0

От елитния винар от столичния квартал Княжево Лъчо Нинов - След доста четене на специализирани форуми и книжки и вече 5-годишен опит, си избрах, казва той,

3591
0

Проверете за петна от антракноза по най-долните междувъзлия на леторастите Първите растителнозащитни пръскания в началото на вегетацията на лозата се провеждат първо в насажденията с установени

13563
0

Какво да е съотношението азот-фосфор-калий Хармоничната комбинация от хранителни вещества е основният принцип при прилагането на минерални торове при лозите и асмите.

Още от Фермер
783
0

Само в случай че бременната свиня-майка всекидневно изпива 25-30 л вода опрасването протича безпроблемно и животното понася добре натоварването. Затова трябва да се контролира нивото на подаване на

6111
0

Имайте предвид, че те не са вегетарианци Ако вилното ви място е близо до гора, има много голяма вероятност някой таралеж да се засели у вас. За да го привлечете, оставете му купичка с прясна вода.

864
0

Най-вероятно хората, които не обичат кисели краставички, се броят на пръстите на едната ръка. И как иначе – те са чудесно мезе за ракийката и водката, приказна гарнитура за някое симпатично кюфте,

351
0

Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие синоптичната обстановка в страната ще се усложни. Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг.

252
0

Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Смятам, че до края на годината ще влезем в чакалнята на Еврозоната", каза премиерът Бойко Борисов пред младежи от ГЕРБ в сандански. За Шенген пък смята, че по въздух и вода - няма проблем да ни приемат. За сухопътните граници пък отношението на някои държави било егоистично. Неудобно им било да ни откажат, защото сме изпълнили всички критерии.

Китайската корпорация за аерокосмическа наука и техника планира тази година да пристъпи към създаване на мрежа от нискоорбитални телекомуникационни спътници "Хунян", която ще включва около 300 космически апарата, предаде ТАСС, цитирана от БНР. Това пише в документ на китайската космическа корпорация, качен в интернет.

Сигнал за тежък пътен инцидент е подаден малко след 14.00 часа. По първоначални данни в района на Драгичево, при бензиностанцията, са се ударили два леки автомобила. 19-годишно момиче е загинало, а друга жена е транспортирана в болнично заведение. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На място се извърша оглед.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.