Изисквания за нов лозов масив

10 октомври 2017
В лозята
0
19116
1 2 3 4 5 6
 

Подготовката на терена е от най-отговорните задачи

 

Почистването на терена от камъни, риголването и всички обработки на терена трябва да се извършат през лятото или най-късно през настоящите есенно-зимни месеци преди засаждането.

Трябва да има време почвата да се слегне от замръзване и валежи през зимата и да се избягнат буци и т.нар. "джобове" на терена.

За насаждения, за които читатели ни пишат, че ще засаждат след четири-пет месеца, е необходимо за финална подготовка в края на февруари или началото на март да се направи и едно последно фрезоване на почвата

То трябва да стане няколко дни преди засаждането.

Не се знае кога ще се купи посадъчният материал, но е важно доставените за засаждане лозички да се съхраняват в хладно и тъмно помещение.

Чак в деня преди засаждането трябва да се накиснат в съд с вода и да престоят така от 12 до 24 часа.

Преди засаждането, независимо дали е есенно или пролетно, трябва да се подрежат корените.

При ръчно засаждане - на дължина 5-6 см., а при машинно - на 2-3 см.

Много е удобно да се използват за засаждане хидробур или свредел за предварително изкопаване на ямките, защото при повече на брой лозички е трудно да се смогне на ръка.

При използване на хидробур ямките се изкопават чрез силна струя вода и едновременно с това се полива мястото около лозичката. След поставянето й е нужно да се притъпче добре ямката за да не останат "въздушни джобове".

Ако се използва хидробур, той трябва да се забива на поне 10 см от лозичката и на дълбочина 30-35 см.

Водата се пуска да тече леко, с много ниско налягане, за да не остави въздух до корените от силната струя.

При изкопаване на ямки със свредел има някои неудобства - получава се нежелано утъпкване на стените на ямката и съответно по-затруднено пробиване на корените през тях.

Отново е редно да се уплътни почвата около корените. Задължително се полива.

След поставяне на лозичката в ямката и затрупване до една втора от нея с пръст трябва растението съвсем леко да се издърпа нагоре и след това отново да се притъпче ямката. По този начин корените ще бъдат ориентирани в правилна посока - надолу. При засаждането калемът на всяка лозичка трябва да бъде разположен на линия на реда и не трябва да гледа към междуредието.

Веднага след засаждането е нужно да се извърши поливане с 3 - 4 литра на всяко коренче, за да се слегне почвата.

Задължително лозичките се покриват с пръст, като в горния край над тях трябва да има пласт с дебелина поне 1-2-3 см.

По този начин се предпазват при есенно засаждане от студове, а при пролетно - от силното слънце през април-май докато се прихванат и започнат да се хранят от почвата.

Прави се и второ поливане - в зависимост от валежите, разбира се. То е две седмици след засаждането.

Ако се полива повърхностно, тогава трябва да се пази наземната част на младите лозички от намокряне - това е защото се създава по-голяма опасност от развитие на мана. Полива се със същото количество вода, както при първото.

Така се продължава докато младото растение не порасне поне до 10 - 15 см.

Полезни съвети за бъдещото растение

Засаждането е дейност, която изисква много внимателна подготовка. Това важи както за лозе, така и за единични лози.

В съответствие с особеностите на лозарския район е необходимо да се избере времето за засаждане и местонахождението. При правилно засаждане след 2-3 г. ще бъде възможно да се получи първата реколта от грозде.

Внимателно трябва да се планира и количеството на посадъчния материал, който е нужен.

Бъдещата плантация трябва да се намира на открито - на слънчева светлина, без засенчване.

При отделни лози в двора да се избира южно изложение и растението да бъде на 70 см поне от фасада, стена, зид.

Кой срок да изберем

Пролет или есен - зависи много от района

Пролетно засаждане на постоянно място зависи от климатичната зона и опита на градинаря.

Тогава растенията се развиват по-бързо, почвата не замръзва и те не губят време за растеж.

Пролетното засаждане трябва да се извършва само в топла почва. То изисква и по-внимателно и редовно поливане, тъй като слабите корени не могат да осигурят сами вода и храна. Растенията изискват известно засенчване и постоянно поливане.

Есенното засаждане гарантира добро прихващане, но мнозина стопани се плашат да не измръзнат растенията. Това не става, ако няма крайно ниски зимни температури и лозите са загърлени добре.

Грижи за лозите, докато са млади и още нежни

Многократно извършване на окопаване или ръчно култивиране - това е най- полезно за премахване на плевелите. Това ще позволи доброто развитието на младите растения.

Внимание!

Не е добре да се използват хербициди в първите години на насаждението. Общо взето никой препарат за премахване на тревата не щади младите растения през първата година от развитието им.

Препоръчва се третиране на младите насаждения срещу всички често срещани болести по лозата - мана, оидиум и др.

При пролетно засаждане в края на август и началото на септември, в зависимост от вегетацията на насаждението, може да се намали височината на всяка лозичка до 35 - 40 см.

Това ще подпомогне вкореняването, заздравяването на спойката и ще се избегне заразяването с мана на по-младите леторосли. В последствие да се извършват две обработки с медни препарати за правилно узряване.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
1998
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

10233
0

На пазара у нас се предлагат както серниста киселина 6%, така и калиев метабисулфит. Серният двуокис в тях се свързва с багрилната материя, вследствие на което мъстта избледнява.

7434
0

Любопитно е за желаещи да опитат домашна алкохолна напитка по руски стари рецепти Най-важните съставки в производството на т.нар. руска “брага” са пресована мая, вода и захар.

18297
0

Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване или изплакване с вода.

29385
0

Какви грешки се допускат при производството За ракия с добри вкусови качества не забравяйте: Задължително проверявайте състоянието на джибрите. Ако са вкиснати и миришат на оцет,

Още от Фермер
513
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

6570
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1539
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

3843
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

2322
0

На 21 септември (петък), последният работен ден преди трите почивни дни около Деня на независимостта, от 16 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От днес търсете по всички вестникарски будки и бензиностанции легендарното сп. "Космос" - само за 4,50 лв. След 23 години прекъсване списанието, с който поколения жадни за знания българи израстнаха в годините на Желязната завеса, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изданието излиза за първи път през 1962 г.

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Новият главен секретар на МВР трябва да е горе-долу с профила на Младен Маринов, каза пред журналисти в парламента доскорошният министър на вътрешните работи Валентин Радев. От днес той отново е народен представител и вероятно ще се включи в дейността на две парламентарни комисии - по отбраната и по вътрешна сигурност и обществен ред, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа