Защо хинапът много цъфти, но няма плод

10 октомври 2017
Овошки
0
14787
1 2 3 4 5
 

Може да се предположи, че това се дължи на ранно кафяво гниене. Болестта напада културата по време на цъфтежа.

Пръсканията се правят по време на цъфтежа - при масов цъфтеж и в края на цъфтежа. Използват се някой от следните фунгициди: топсин М 70 ВГ - 0,12%, делан 700 ВГ - 0,05%, хорус 50 ВГ - 0,045% и др.

Екзотика за любителите

Хинап вече се отглежда и в нашите градини

Хинапът се среща в естествено състояние от Централен Китай до Кавказ. Култивира се обаче в различни райони по света. Среща се под много наименования, включително и китайска фурма.

Растението е широколистно дърво до 4-5 метра височина. То се развива добре в континентален климат, на прехода от умерен към субтропичен.

Плодовете на хинапа приличат на фурми. При узряване стават кафяви и много сладки. Плодовете имат лечебни свойства.

Кои са изискванията, с които трябва да се съобразите, ако решите да го засадите.

За да узреят плодовете, необходимо е дълго и топло лято.

Растението не е взискателно към почвите и е устойчиво на суша. Все пак е препоръчително те да са рохкави, с добър дренаж.

Най-добре е да си купите фиданка от разсадник. В литературата се споменава, че растението може да се размножава чрез издънки и семена, които предварително се стратифицират.

Китайската фурма е много полезна

Съдържа ценни хранителни вещества

Плодовете на хинапа са много полезни. Консумацията им помага за очистването на организма от вредни метали, токсини и излишни течности.

Те съдържат ценни хранителни вещества - белтъчини, протеини, захари, мазнини, флавоноиди, клей, пектин, яблъчна киселина, рутин, танини, сапонини и киселини. Богати са на йод, фосфор, кобалт и желязо. Съдържанието на витамин C в тях също е много високо - 18 пъти повече от лимона. Освен това те съдържат и витамините A, B2 и P.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
6534
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

7056
0

Често по овощното дръвче се образуват рани, които не са следствие на резитба. Те може да се причинени от рак, повреди от вредители и др. Раните, причинени от рак,

7722
0

За да се предпази дървесината от загниване, раните след резитба на по-дебелите клони, се заглаждат с остър нож и се замазват. Най-често в практиката това се прави с бяла блажна боя.

5364
0

Резитбата на овощните дървета се извършва с ножица и трион. Отрезите, направени с трион са с грапава повърхност. Понякога са грапави и отрезите, направени с ножица.

19890
0

Подобрената етажна корона има водач и 5-7 скелетни клона със скелетни разклонения. Височината на стъблото е обикновено 50-60 см. Долните 3-4 скелетни клона се обособяват в етаж и обикновено израстват

Още от Фермер
5778
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

2421
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

11565
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

4194
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

1089
0

През нощта валежите почти навсякъде ще спрат. Преди обяд над западната половина на страната и облачността временно ще се разкъса, но по-късно през деня отново ще се увеличи и на отделни места,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Траките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

- 30-годишният Стоян сега живее в семейството и му помага в работата - Много хора се заразиха от примера на Сафет и стотици птици намериха подслон в студа - Скромният мъж е първият номиниран в новата кампания “Достойните българи” Сафет Халил от с. Зарица, който спаси от измръзване 5 щъркела, помогнал и на 15-годишно момче от дома за сираци в

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа