Те оказват негативен ефект както по отношение на количество, така и на качеството на получаваното мляко. В случаите, когато продължават проявите или дори се усилват симптомите на мастит при кравите, най-често става дума за все по-широко разпространените т.нар дрождеви мастити. Обострянето настъпва най-често след третия ден от лечението, съгласно предписанията на ветеринарния лекар, алармира fermera.bg Заболяването се предизвикваот специфични причинители - дрожди, най-чести от които са тези от рода Candida. Докато в миналото случаите на дрождеви мастити бяха рядкост и според различни литературни източници възлизаха средно на 2-3% или до 10 на сто от всички случаи на мастит, то през последните години както по света, така и у нас обезпокоително зачестяват случаите на тези форми на мастити. Често те имат съществен негативен ефект, както по отношение на количество, така и на качеството на получаваното мляко. Дрождевите мастити все по-често неприятно изненадват фермерите и ветеринарните специалисти точно в момента, когато се очаква постигането на така желания благоприятен ефект от терапията. Допълнително усложняващо преценката и терапията на дрождевите мастити е обстоятелството, че те се проявяват обикновено след или независимо от провеждането на специфично лечение на кравите с антибиотици, насочени към обичайните бактериални причинители на мастит. Важен и усложняващ терапията факт е, че в повечето от срещащите се на пазара и използвани за третиране на мастити шприцове с антибиотични средства не се съдържат специфични субстанции, насочени срещу проблемните дрожди.

Кои са най-честите причинители на дрождевите мастити

Кандидите са разновидности на дрождите, които при понижаване на защитните сили на организма често могат да предизвикват проблеми. Заболяванията, предизвикани от тези причинители, се наричат кандидози. Те се провокират обикновено от хронични форми на заболявания с извършвана продължителна терапия с лекарствени средства. Най-честите случаи на кандидози обикновено възникват след или независимо от лечението на заболявания с антибиотици. Клетките на кандидите са по-големи от бактериалните, под микроскоп показват овална топчеподобна форма, а в специални хранителни среди за лабораторно изолиране имат характерен бял цвят, кръгла изпъкнала форма, като развилите се колонии могат да се оприличат на големи бели сметаноподобни капчици.

Какви са признаците на дрождевите мастити

Често пъти общото състояние на животните, страдащи от дрождеви мастити, не е съществено нарушено. В повечето случаи промените са основно във вида на млякото, което е воднисто, като в него могат да се забележат тънки белезникави парцалчета и по-рядко слаби червеникави повлекла.

Какво трябва да се предприеме в случай на съмнение за дрождеви мастити?

Важно изискване с оглед гарантиране на ефикасността на терапията в случай на доказани от специализирана лаборатория дрождеви мастити е изискването за продължително прилагане на специфични лекарствени средства. Докато при останалите форми на мастит прилагането на обикновените антибиотични шприцове в рамките на няколко дни при останалите форми на мастит обикновено води до позитивен ефект от лечението, то при дрождевите мастити третирането със специфични лекарствени средства трябва да продължи задължително 10 дни при спазване на изискването болните животни да се доят последни, ръчно или с отделени само за тях доилни агрегати. Трябва да се спазват и карентните срокове за отстраняването на използваните препарати от млякото след последното третиране. В противен случай или при смесване на мляко от лекувани и от нетретирани животни, млякото е негодно и не се изкупува и трябва да се унищожи.

С цел пълното ликвидиране на вредните дрожди след краят на лечението задължително се прави микробиологично изследване на млякото в специализирана лаборатория.

За да се организира правилно борбата с дрождевите мастити е важно фермерите да знаят и спазват основните изисквания, улесняващи доказването им. От първостепенно значение е стриктното спазване на високи критерии към стерилността на съдовете, в които ще се поставя пробата мляко. Най-добри по отношение на гаранциите за стерилност при вземане на проби мляко са стерилните контейнери, които могат да се купят от ветеринарните аптеки. При липса на подобни контейнери могат да се използват и добре измити стъклени шишета, които предварително са изварявани във вряща вода за 5 минути заедно със запушалките, и веднага щом са добре изсушени, се използват за напълване с пробите. Преди да се пълнят контейнерите с мляко, е нужно цицките добре да се почистят, измият и дезинфекцират. Препоръчва се отделни проби да се вземат от всяка от млечните четвъртини чрез ръчно издояване. Вземащият пробата трябва да е с измити и дезинфекцирани ръце. Задължително условие при вземането на пробата е първите струйки мляко от всяка цицка да се отстранят и следващите около 20 мл да се издоят директно в съда за проби. Транспортирането на надписаните контейнери с проби, съпроводени с писмо от страна на ветиринарния лекар, се извършва по най-бързия начин до съответната специализирана лаборатория, като за предпочитане е те да се поставят в хладилна чанта или в съд с натрошен лед за охлаждане. В случай на съмнение за дрождеви мастити, заради предварителната подготовка на специфични хранителни среди за тяхното доказване, лабораторията трябва да се уведоми предварително за изпращането на пробите.

Най-добри резултати от терапията на дрождевите мастити се получават само въз основа на получените специфични резултати относно чувствителността на причинителите. Лечението на животните изисква прилагането на специфични антидрождеви средства и трябва да се прилага само по указанията на специалист въз основа прецизен анализ на причините за възникването им. Специалистът може да даде и допълнителни указания на фермерите за специфичната терапия и мерките за недопускане на тези все по-разпространяващи се форми на мастит при кравите.