От физическата обработка най-често се практикува нарязването, смилането и смесването

Например сламата се нарязва със сламорезачки на 3-4 см дължина. Смилането се извършва с чукови дробилки с големина на отворите на ситото за говеда и биволи 40-50 мм, а за овцете и козите - 20-25 мм.

Смесването на надробените груби фуражи с други по-апетитни фуражи - сочни и концентрирани увеличава консумацията и подобрява тяхната смилаемост.

Химичната обработка на грубите фуражи повишава тяхната хранителна стойност. Съществуват много и разнообразни химични методи, но най-достъпни и лесно приложими са методите, свързани с използване на карбамида (изкуствен тор). Един от методите за подобряване хранителната стойност на сламата е чрез амоняка при разлагане на карбамид. Амонякът при взаимодействие с грубите фуражи разгражда влакнините и повишава хранителната им стойност. Установено е че, след такава обработка сламата повишава кръмната си стойност от 0,3 на 0,5 КЕ; царевичакът от 0,45 на 0,60 КЕ, а какалашките - от 0,50 на 0,65 КЕ.