Какво е сухо вино

06 октомври 2017
В лозята
0
39267
Няма снимка
За да се направи сухо вино, винопроизводителят трябва да остави процесът на ферментация да завърши напълно, което ще позволи на маята да "изконсумира" цялата налична захар
1 2 3
 

То не съдържа остатъчна захар

Терминът сухо вино е един от водещите, които най-често се използват от винопроизводителите, а и от потребителите.

Причината, поради която с него се злоупотребява, е, че се свързва със сетивните характеристики на виното, въпреки че те не са онова, което имаме предвид като състав.

Сухото вино е просто вино, което не съдържа остатъчна захар, което пък означава, че не е сладко.

Когато гроздовият сок се превръща във вино, алкохолът се произвежда в процеса на ферментация, защото маята или дрождите "изяждат" захарта в сока.

В много вина винопроизводителят спира процеса на ферментация преди дрождите да имат време да усвоят цялата захар, оставяйки виното сладко.

Тогава именно говорим за наличието на остатъчна захар

За да се направи сухо вино, производителят трябва да остави процесът на ферментация да завърши напълно.

В този случай просто не остава захар, затова напитката няма и сладост и тогава е суха.

Внимание: Не трябва да се обърква липсата на сладост с липсата на плодове.В едно сухо вино могат да се вкусят плодове, но то просто не съдържа сладък плодов сок.

Интересен е международният пазар и вкус в това отношение.

В Европа се харесват повече сухите вина. В САЩ много американци са свикнали да консумират храни с по-високо съдържание на захар и предпочитат вина, които имат малко сладост.Тези вина се считат за полусухи.

Кои са типовете

За обща култура е добре да се знае, че те се определят точно от съдържанието на остатъчна захар

Според класификацията тихите вина биват:

Сухи - със захарно съдържание до 4 g/dm3 - допуска се захарното съдържание да бъде до 9 g/dm3, при условие че то не надвишава съдържанието на титруеми киселини във виното с 2 g/dm3,

полусухи - със захарно съдържание от 4 до 12 g/dm3 - допуска се захарното съдържание да бъде до 18 g/dm3, при условие че съдържанието на титруеми киселини, изразено в g/dm3, събрано с числото 10, не надвишава захарното съдържание на виното,

полусладки - със захарно съдържание от 12 до 45 g/dm3,

сладки - със захарно съдържание над 45 g/dm3.

Пенливите и искрящите вина биват:

Брют натюр - със съдържание на захар до 3 g/dm3,

екстра брют - със съдържание на захар до 6 g/dm3,

брют - със съдържание на захар под 15 g/dm3,

екстра сухи - със съдържание на захар от 12 до 20 g/dm3,

сухи - със съдържание на захар от 17 до 35 g/dm3,

полусухи - със съдържание на захар от 33 до 50 g/dm3,

сладки - със съдържание на остатъчната захар над 50 g/dm3.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
13635
0

През есента и зимата пъпките по лозовото растение вече са в състояние на покой. Когато средната денонощна температура трайно започне да се настанява в графата под 10°С,

3933
0

Идват от неправилното му приложение Читатели ни задават въпроса как при производството на домашни вина в миналото не е използван серен двуокис, а днес това се налага.

8001
0

Основно изискване при приготвяне на това, наричано от читателя безалкохолно вино, в домашни условия е да не се допуска никакво заферментиране на сока /мъстта/.

7200
0

Рано сутрин в този период те вредят опасно Сланите вече могат да нанесат значителни загуби и да повредят частично растенията или да ги унищожат. Буквално казано сланата е понижаване на температурата

11934
0

Задължително условие за повишаване на студоустойчивостта на лозите и на асмите е една операция - чрез нея трябва да се повдигне стъблото на лозовото растение.

Още от Фермер
603
0

Американката Кристал Вейб работи 5 години като репортер, след това изоставя журналистиката и започва да произвежда бира за кучета, съобщава Local Edition.

1197
0

Растенията изработват пигмент, който при определено осветление се превръща в син цвят, който много харесва на пчелите. По всяка вероятност цветята подозират любовта на пчелите към синия цвят.

2457
0

Стресът (вследствие на физически натоварвания и страх) се отразява много зле на свинете, тъй като те имат два недостатъка: - сърцата им са малки в сравнение с телесното им тегло; - не се потят,

405
0

През нощта от запад облачността ще продължи да се увеличава и вплътнява, но ще се задържи без валежи. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, в София - около 9 градуса.

3159
0

Ако отглеждате пащърнак, трябва да решите какво ще правите. Може да извадите кореноплодити и да ги подготвите за съхранение. Това става в подходящо помещение, най-добре в пясък, като морковите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Черната тетрадка" на Зинаида Гипиус, която е част от "Петербургски дневници",  е един от най-ужасяващите исторически документи на ХХ век Сто години изминаха от  Октомврийска революция от 1917 година. Две книги със спомените се оказват сред най-добрите документи, отразяващи тъмните събития от онова време.

Григор Димитров се размина с поредния си личен рекорд. Ако бе станал шампион в Стокхолм, той за първи път в кариерата си щеше има поне 4 титли за един сезон. Съперник на бившия спортист №1 на България бе носителят на купата за миналата година Хуан Мартин дел Потро, който победи 6:4, 6:2. Аржентинецът вече води 6:2 в баланса с Григор,

Атанас Пенев или просто Наско от Б.Т. Р. се ожени за дългогодишната си приятелка Ивана в родния й град Ниш. За бляскавото събитие съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев в личния си профил във Фейсбук. "Прекрасна сватба в Ниш", написа

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.