Какво е сухо вино

06 октомври 2017
В лозята
0
71793
Няма снимка
За да се направи сухо вино, винопроизводителят трябва да остави процесът на ферментация да завърши напълно, което ще позволи на маята да "изконсумира" цялата налична захар
1 2 3
 

То не съдържа остатъчна захар

Терминът сухо вино е един от водещите, които най-често се използват от винопроизводителите, а и от потребителите.

Причината, поради която с него се злоупотребява, е, че се свързва със сетивните характеристики на виното, въпреки че те не са онова, което имаме предвид като състав.

Сухото вино е просто вино, което не съдържа остатъчна захар, което пък означава, че не е сладко.

Когато гроздовият сок се превръща във вино, алкохолът се произвежда в процеса на ферментация, защото маята или дрождите "изяждат" захарта в сока.

В много вина винопроизводителят спира процеса на ферментация преди дрождите да имат време да усвоят цялата захар, оставяйки виното сладко.

Тогава именно говорим за наличието на остатъчна захар

За да се направи сухо вино, производителят трябва да остави процесът на ферментация да завърши напълно.

В този случай просто не остава захар, затова напитката няма и сладост и тогава е суха.

Внимание: Не трябва да се обърква липсата на сладост с липсата на плодове.В едно сухо вино могат да се вкусят плодове, но то просто не съдържа сладък плодов сок.

Интересен е международният пазар и вкус в това отношение.

В Европа се харесват повече сухите вина. В САЩ много американци са свикнали да консумират храни с по-високо съдържание на захар и предпочитат вина, които имат малко сладост.Тези вина се считат за полусухи.

Кои са типовете

За обща култура е добре да се знае, че те се определят точно от съдържанието на остатъчна захар

Според класификацията тихите вина биват:

Сухи - със захарно съдържание до 4 g/dm3 - допуска се захарното съдържание да бъде до 9 g/dm3, при условие че то не надвишава съдържанието на титруеми киселини във виното с 2 g/dm3,

полусухи - със захарно съдържание от 4 до 12 g/dm3 - допуска се захарното съдържание да бъде до 18 g/dm3, при условие че съдържанието на титруеми киселини, изразено в g/dm3, събрано с числото 10, не надвишава захарното съдържание на виното,

полусладки - със захарно съдържание от 12 до 45 g/dm3,

сладки - със захарно съдържание над 45 g/dm3.

Пенливите и искрящите вина биват:

Брют натюр - със съдържание на захар до 3 g/dm3,

екстра брют - със съдържание на захар до 6 g/dm3,

брют - със съдържание на захар под 15 g/dm3,

екстра сухи - със съдържание на захар от 12 до 20 g/dm3,

сухи - със съдържание на захар от 17 до 35 g/dm3,

полусухи - със съдържание на захар от 33 до 50 g/dm3,

сладки - със съдържание на остатъчната захар над 50 g/dm3.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
3636
0

При торенето на лозята в почвата се внасят главно азот, фосфор и калий. Всеки от тези елементи има отговорно и специфично въздействие върху растежа и плододаването.

11718
0

Какви да са примамките За фабричен капан от цилиндър с мрежи и отвори е подходяща рибата - силно привличала осите. Друго, което силно ги мами са вътрешностите на домашна птица.

21537
0

Укрепете леторастите, попълнете празнини При асмите, както и при стъблено отглежданите лозя сега периодично трябва да се привързват леторастите към съответната конструкция - правете това,

18099
0

Различна е за различните сортове - коя е оптимална Инж.Николай Бакалов Технологичната зрялост на гроздето е най-важният показател, но тя е специфична за всеки отделен сорт.

25785
0

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

Още от Фермер
4221
0

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

3609
0

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

7038
0

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

3474
0

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

5481
0

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Муцка, да си боядисам косата червена за лятото? - Защо? - Иска ми се да направя нещо необичайно с главата си. - Прочети книга. *** Двама приятели си говорят и единият се оплаква: - Егати лятото, вчера съм запалил печката, ям диня и пия греяна ракия. *** Летен вопъл от Северна Македония: - Дайте друго име! Измрзнавме!

Болестта дошла от нелегален внос “Още около 115 животни трябва да бъдат евтаназирани в с. Шарково”, заяви във вторник шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев. “Екипите от Шарково и Крайново са били изтеглени. В Шарково е останал един обект, който не е довършен заради протести и барикади.

Руският президент обявен за победител в Хелзинки Западни политици и пресата нападнаха ожесточено Доналд Тръмп за срещата му с Путин и го обвиниха в предателство. Според бившия директор на ЦРУ Джон Бренън американският президент е извършил държавна измяна. “Ню Йорк дейли нюз” обвини Тръмп в предателство и публикува на първа страница илюстрация,

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа