То не съдържа остатъчна захар

Терминът сухо вино е един от водещите, които най-често се използват от винопроизводителите, а и от потребителите.

Причината, поради която с него се злоупотребява, е, че се свързва със сетивните характеристики на виното, въпреки че те не са онова, което имаме предвид като състав.

Сухото вино е просто вино, което не съдържа остатъчна захар, което пък означава, че не е сладко.

Когато гроздовият сок се превръща във вино, алкохолът се произвежда в процеса на ферментация, защото маята или дрождите "изяждат" захарта в сока.

В много вина винопроизводителят спира процеса на ферментация преди дрождите да имат време да усвоят цялата захар, оставяйки виното сладко.

Тогава именно говорим за наличието на остатъчна захар

За да се направи сухо вино, производителят трябва да остави процесът на ферментация да завърши напълно.

В този случай просто не остава захар, затова напитката няма и сладост и тогава е суха.

Внимание: Не трябва да се обърква липсата на сладост с липсата на плодове.В едно сухо вино могат да се вкусят плодове, но то просто не съдържа сладък плодов сок.

Интересен е международният пазар и вкус в това отношение.

В Европа се харесват повече сухите вина. В САЩ много американци са свикнали да консумират храни с по-високо съдържание на захар и предпочитат вина, които имат малко сладост.Тези вина се считат за полусухи.

Кои са типовете

За обща култура е добре да се знае, че те се определят точно от съдържанието на остатъчна захар

Според класификацията тихите вина биват:

Сухи - със захарно съдържание до 4 g/dm3 - допуска се захарното съдържание да бъде до 9 g/dm3, при условие че то не надвишава съдържанието на титруеми киселини във виното с 2 g/dm3,

полусухи - със захарно съдържание от 4 до 12 g/dm3 - допуска се захарното съдържание да бъде до 18 g/dm3, при условие че съдържанието на титруеми киселини, изразено в g/dm3, събрано с числото 10, не надвишава захарното съдържание на виното,

полусладки - със захарно съдържание от 12 до 45 g/dm3,

сладки - със захарно съдържание над 45 g/dm3.

Пенливите и искрящите вина биват:

Брют натюр - със съдържание на захар до 3 g/dm3,

екстра брют - със съдържание на захар до 6 g/dm3,

брют - със съдържание на захар под 15 g/dm3,

екстра сухи - със съдържание на захар от 12 до 20 g/dm3,

сухи - със съдържание на захар от 17 до 35 g/dm3,

полусухи - със съдържание на захар от 33 до 50 g/dm3,

сладки - със съдържание на остатъчната захар над 50 g/dm3.

И при домашните майстори е хубаво да се знае какво вино е произведено
И при домашните майстори е хубаво да се знае какво вино е произведено