Честите валежи и високата влажност ще повишат риска от развитие на болести по рапицата

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През октомври агрометеорологичните условия ще се определят от температури и валежи близки до климатичните норми.

През първите дни на месеца развитието на засетите есенни посеви ще протича с по-забавени темпове при поднормени топлинни условия. Във високите полета ще се създават условия за образуване на слани, което ще налага своевременно прибиране на зеленчуковите култури от късното полско производство (домати, пипер) подлежащи на осланяване.

Прогнозираните валежи през първото десетдневие допълнително ще забавят приключването сеитбата на зимната рапица, предсеитбените обработки и сеитбата на зимните житни култури. След засушаването в края на лятото падналите значителни валежи в началото на есента, надвишили на много места в страната 40-45 л/кв.м, (Враца - 69 л/кв.м, Монтана - 42 л/кв.м, Ловеч - 46 л/кв.м, Пловдив - 77 л/кв.м, Пазарджик - 65 л/кв.м, Кърджали Ц 74 л/кв.м, ЕлховоЦЧирпан - 45 л/кв.м), преовлажниха горните почвени слоеве. По тези причини се очаква закъснение при есенните сеитби. През първата половина на октомври е агротехническият срок за сеитбата на пшеницата в Северна България, от 15 до 25-ти - в Южна България, а през третото десетдневие - за районите по Черноморското крайбрежие.

Подобрение на условията за сезонни агротехнически дейности се очаква през второто десетдневие на октомври.

През по-голямата част от месеца вегетацията на есенните посеви ще протича с умерени темпове.

В края на месеца при пшеницата и ечемика, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават фазите поникване, трети лист и начало на братене при засетите в края на септември зимни житни култури. При рапицата ще протича листообразуване. Най-рано засетите посеви - през третото десетдневие на август, до края на октомври ще встъпят във фаза формиране на розетка.

През октомври честите валежи и високата атмосферна влажност ще повишат риска от развитие на някои болести по рапицата в началните фази от вегетацията й - фомоза (Leptosphaeria macularia) и алтернария (Alternaria brassicae). През месеца трябва да се следи за появата и плътността на някои вредители - рапична стъблена бълха и рапичната листна оса, които през есента нанасят сериозни щети на рапичните посеви. При плътност на вредителите над прага на икономическа вредост е наложително третиране.