Особено важно е запазването на домашното вино от цветясване и вкисване. Това се постига по два начина:

Подържане на съдовете пълни

чрез редовно доливане /един път седмично/ със същото вино, предварително отделено в малък съд и допълнително сулфитирано с още 7-8 г серен диокис за 100 литра. За съжаление в домашни условия този начин е почти неприложим.

Тогава се прави запълване на празното пространство над виното със серен двуокис което също се прави по два начина: напушване със серни ленти или смесване на една част лимонтузу с две части ситно счукан калиев метабисулфит.

Сместа се поставя в марлена торбичка, която се завързва с канап или здрав памучен конец. Вкарва се през враната в бъчвата и се потопява за 1-2 минути във виното. Изважда се и се закрепва да виси в празното пространство.

Враната да се запушва плътно с дървена тапа

От взаимодействието на киселината с калиевия метабисулфит се образува серен диокис.

Като по-тежък от въздуха той покрива повърхността над виното и предотвратява развитието на бактериите, които са основните причинители на цветясването и вкисването.

Вкъщи поради редовно консумиране на вино, обемът му естествено намалява. Това налага периодична проверка на торбичката и ако е празна, отново се зарежда. Напушването със серни ленти също трябва да става периодично.