Два начина да предпазите виното от най-честите и опасни болести

04 октомври 2017
В лозята
0
44046
1 2 3
 

Особено важно е запазването на домашното вино от цветясване и вкисване. Това се постига по два начина:

Подържане на съдовете пълни

чрез редовно доливане /един път седмично/ със същото вино, предварително отделено в малък съд и допълнително сулфитирано с още 7-8 г серен диокис за 100 литра. За съжаление в домашни условия този начин е почти неприложим.

Тогава се прави запълване на празното пространство над виното със серен двуокис което също се прави по два начина: напушване със серни ленти или смесване на една част лимонтузу с две части ситно счукан калиев метабисулфит.

Сместа се поставя в марлена торбичка, която се завързва с канап или здрав памучен конец. Вкарва се през враната в бъчвата и се потопява за 1-2 минути във виното. Изважда се и се закрепва да виси в празното пространство.

Враната да се запушва плътно с дървена тапа

От взаимодействието на киселината с калиевия метабисулфит се образува серен диокис.

Като по-тежък от въздуха той покрива повърхността над виното и предотвратява развитието на бактериите, които са основните причинители на цветясването и вкисването.

Вкъщи поради редовно консумиране на вино, обемът му естествено намалява. Това налага периодична проверка на торбичката и ако е празна, отново се зарежда. Напушването със серни ленти също трябва да става периодично.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
3033
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

10278
0

На пазара у нас се предлагат както серниста киселина 6%, така и калиев метабисулфит. Серният двуокис в тях се свързва с багрилната материя, вследствие на което мъстта избледнява.

7497
0

Любопитно е за желаещи да опитат домашна алкохолна напитка по руски стари рецепти Най-важните съставки в производството на т.нар. руска “брага” са пресована мая, вода и захар.

18342
0

Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване или изплакване с вода.

29502
0

Какви грешки се допускат при производството За ракия с добри вкусови качества не забравяйте: Задължително проверявайте състоянието на джибрите. Ако са вкиснати и миришат на оцет,

Още от Фермер
108
0

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса. През деня ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи.

756
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

7974
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1791
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

4464
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Учителките, които преведоха деца през жп прелез при спуснати бариери и наближаващ влак, вече са глобени по Закона за движение по пътищата, а до дни ще получат и дисциплинарно наказание. Това каза директорката на училището Юлия Трионджиева, предава Даик. Случката от вчера стана известна, след като любител публикува клип на случилото се във Фейсбук.

Гимнастичките на България се отдадоха на заслужена почивка след изтощителното световно първенство.  Индивидуалните ни състезателките, както и момичетата от ансамбъла, са в Банско по покана на един от спонсорите на шампионата на планетата. Грациите отскочиха и до село Горно Драглище, където се забавляваха с народни песни и носии.

"Ще съумеем тежкия трафик между Южна и Северна България да го преведем оттук. Мащабно и модерно строителство, имате възможност да видите как се строят модерни мостове с огромна височина. Тренираме за мостовете на "Хемус" и на автомагистрала "Кресна" - там мостовете ще бъдат още по-високи, екологичносъобразни".

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа