Шведски учени от университета в Упсала са открили, че медоносни пчели Apis mellifera capensis, разпространени в ЮАР, успяват да се размножават без участието на мъжки индивиди, става ясно от тяхна публикация в специализираното издание Science Daily. Научният екип подредил генома на Apis mellifera capensis и го сравнил с този на останалите пчелни видове, пише fermera.bg

По принцип насекомите се размножават по полов път и пчелите не са изключение от правилото. Пчелната царица дава потомство, отлагайки яйца, оплодени от спермата на търтеите. Популацията от проучваните пчели обаче открила начин да се справя без търтеите. Учените изяснили, че тези пчели отлагали яйцата, „наторявайки” ги със собствената си ДНК, благодарение на което се появявало потомството от нови пчели-работнички.

Това обаче се отразявало на поведението на вида – той бил силно агресивен и превземал чуждите пчелни колонии, където впоследствие успешно се размножавал по естествен начин. Явлението е познато в науката под наименованието „социален паразитизъм”.

Учените за момента не са в състояние да обяснят този тип поведение, но са убедени, че за това може да помогне по-задълбоченото изучаване на пчелния геном. Засега те са открили в генома на Apis mellifera capensis редица разлики от останалите пчели, които квалифицират като „неестествени”. „Въпросът защо тази популация медоносни пчели в ЮАР е развила размножаване по безполов път си остава загадка. Но проучването на гените ще ни доближи до разбирането на поведението на пчелите. А разбирането за това защо живите организми понякога се размножават по безполов път може да ни помогне да разберем еволюционните предимства на половия начин на размножаване, който е основната загадка за биолозите-еволюционисти”, обяснява научният сътрудник в катедрата по биохимия и микробиология в Университета в Упсала Матю Уебстър.