Проектът на двамата австралийски пчелари „Кошер с кранче” взриви мрежата и за нула време получи рекордно финансиране: над 2 милиона долара за 48 часа, информира "Пчела и кошер".

Австралийските пчелари баща и син Стюарт и Сийдър Андерсън от градчето Байрон-Бей в щата Нови Южен Уелс в продължение на 10 години работят над проект за кошер от съвсем нов тип. Усилията им се увенчават с успех и те създават първия кошер с кранче, при който извличането на меда става само с едно движение. Flow Hive (в превод „Поток от кошер”), както го наричат неговите автори, е не само удобен за използване, но оставя пчелите на мира по време на събирането на меда. Стюарт и Сийдър решават да направят достояние на пчеларите по света своето изобретение с идеята да ги заинтересоват и да получат от тях средства за комерсиализиране на кошера, възползвайки се от системата за споделеното финансиране, известна като crowdfunding.

Ето и подробностите: на 22 февруари м.г. те публикуват проекта си за 70 000 долара в международния сайт Indiegogo и до края на следващия ден, т.е. за 48 часа, събират над 2 милиона долара от пчелари от целия свят. Така баща и син Андерсън забиват рекорд по бързо набиране на средства по споделено финансиране, а в края на кампанията след осем седмици сумата набъбва на 12,2 милиона долара. За кошера чудо са постъпили 24 000 поръчки от над 130 страни, както и безвъзмездни дарения за сърцатите изобретатели.

Така 34-годишният Сийдър, бивш хипар и пчелар със скромно производство, за едно денонощие се превърна в милионер, а впоследствие в бизнесмен. За една година животът му се промени драматично – сега той ръководи създаденото от фамилията Андерсън предприятие в Брабант за производство и продажба на кошери с всички необходими аксесоари и поддържа сайт с възможности за продажби чрез интернет – www.honeyflow.com.

И още една новина: през май т.г. стартът на кампанията Flow Hive на Андерсън получи най-престижната награда за дизайн и иновации на Австралия за 2016 година – Good Design Award of the Year.

Нека припомним в какво се състои изобретението на Сийдър и Стюарт Андерсън. Flow Hive е едновременно брилянтно по замисъл и с прост принцип на действие. В кошера се поставят създадени от изкуствен материал пити с частично изградени килийки. Пчелите завършват тяхното изграждане с естествен восък, напълват килийките с мед и ги запечатват. През прозрачна преграда пчеларят вижда кога е произведено достатъчно количество мед. Ключът на изобретението е, че с помощта на кранче могат механично да се разместват вертикално стените на килийките в питата. В резултат на това намиращите се една под друга килийки създават улей, по който медът, по силата на гравитацията, се стича към основата на кошера. С едно завъртане на кранчето операцията по стичане на меда към чучура е в ход. С обратното завъртване всичко си отива на мястото.

Пчелите, откривайки, че част от килийките са изпразнени, ги напълват отново – в нито един момент восъкът не е разрушен. Медът тече по поръчка!