Торовете – основен фактор за земеделието

03 октомври 2017
Растениевъдство
0
6831
 

В годините на преход към пазарна икономика, употребата на минерални торове у нас намаля значително. Общото количество употребени NPK торове от 763 хил. тона през 1989 г. спадна до 113 хил. тона през 1998 г. Освен силно намаленото количество, рязко беше влошено и съотношението на прилаганите макроелементи със силен превес на азота – на 100 части азот се падаха само 9 части фосфор и едва 0,7 части калий.

В следващите години се наблюдава постепенно увеличение на употребените торове, което от 2012 г. надвишава 300 хил. тона годишно, а след 2015 е над 400 хил. тона. 

Ако вземем за база годината с минимална употреба на торове се вижда, че азотните торове са увеличени над 3 пъти, на фосфорни – над 7 пъти, а на калиеви – около 4 пъти. Въпреки тази общо взето положителна тенденция, все още не е достигнато нужното равнище за поддържане на бездефицитен национален баланс на хранителните елементи в почвите. В последните години възвращаемостта на фосфора е около 40%, а на калия – едва около 10%. Това означава ежегодно отстраняване от българските почви на огромни количества фосфор (50-80 хил. тона Р2О5) и калий (150-180 хил. тона К2О).

Неблагоприятно е и съотношението на употребените количества хранителни елементи, което макар и подобрено, все още е силно изтеглено в полза на азота - средно годишното съотношение N: Р2О5: К2О e 100:20:10. При това съотношение не само, че се изтощава съдържанието на усвоими за растенията форми на фосфора и калия в почвите, но не може да се постигне и ефективно използване на азота – известно е например, че минимално допустимото екологосъобразно съотношение на азота и калия е 100:40.

Още по темата, разработена от доц. Маргарита Николова, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 5 октомври.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
1926
0

Съвместен открит ден под мотото „Заедно в земеделието“ проведоха Еуралис Семена, БАСФ и КВС България. Форумът се организира за трета поредна година и традиционно събира водещи производители от

1368
0

Съвместен открит ден проведоха фирмите Екофол, Пионер и Дюпон в землището на с. Якимово, Монтанско. Фермерите, присъствали на форума, се запознаха с част от технологията на отглеждане на царевица и

5103
0

Дъждовете, които почти съсипаха есенниците, вещаят успешен сезон за царевицата и слънчогледа. Специалистите са категорични, че картината и при двете пролетни култури в цялата страна, е отлична.

5724
0

На фона на продължаващата криза в българското земеделие като цяло и в редица сектори, слънчогледът е най-прогресиращата култура - като площ, средни добиви и производство.

4158
0

С дълга и богата история в земеделската наука, изследователска и учебна дейност, Институтът по растителни генетични ресурси "Константин Малков" в гр.

Още от Фермер
4239
0

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

3618
0

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

7056
0

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

3492
0

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

5526
0

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Муцка, да си боядисам косата червена за лятото? - Защо? - Иска ми се да направя нещо необичайно с главата си. - Прочети книга. *** Двама приятели си говорят и единият се оплаква: - Егати лятото, вчера съм запалил печката, ям диня и пия греяна ракия. *** Летен вопъл от Северна Македония: - Дайте друго име! Измрзнавме!

Болестта дошла от нелегален внос “Още около 115 животни трябва да бъдат евтаназирани в с. Шарково”, заяви във вторник шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев. “Екипите от Шарково и Крайново са били изтеглени. В Шарково е останал един обект, който не е довършен заради протести и барикади.

Руският президент обявен за победител в Хелзинки Западни политици и пресата нападнаха ожесточено Доналд Тръмп за срещата му с Путин и го обвиниха в предателство. Според бившия директор на ЦРУ Джон Бренън американският президент е извършил държавна измяна. “Ню Йорк дейли нюз” обвини Тръмп в предателство и публикува на първа страница илюстрация,

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа