Засадете си дневна лилия

03 октомври 2017
Цветя
0
12663
1 2 3
 

Гергана Младенова

Есента и пролетта са подходящото време

Началото на октомври е идеалният момент за размножаването на доста многогодишни цветя.

Хемерокалисът и момината сълза, на които сме се спрели, са традиционните, а по-непознатият вид е едно много красиво растение със звучното име крокосмия.

Хемерокалисът, наречен още дневна лилия, е красиво и много елегантно растение за всяка градина или балкон. В зависимост от сорта растенията достигат височина до 1,5 м и се разпростират до 1 м ширина със своите дълги тънки листа.

Периодът на цъфтеж зависи от сортовите особености и климатичните условия. Въпреки това повечето сортове цъфтят от началото на лятото до края на месец август и началото на септември, а късните - дори през октомври. Отделните цветчета имат доста кратък живот - само едно денонощие, но пък са толкова много и се отварят последователно. Така растението е отрупано с цветове поне месец.

Хемерокалисът е многогодишно растение, което може да се засади напролет или през есента. Обикновено в търговската мрежа се предлага като незасаден корен опакован в пликче. В зависимост от сорта един корен струва между 5 и 10 лева, а по- специалните колекционерски сортове надхвърлят тези суми.

Внимателно избирайте корена

При избора на корен трябва да се обърне внимание на няколко особености.

Първото и най-важно условие е да изберем твърд корен, т.е. трябва да го опипаме хубаво, но внимателно. При най-малкото съмнение, че има меки участъци, трябва да се откажем от покупката независимо колко много ни харесва цвета на картинката. Меките участъци са признак, че протича гнилостен процес, а спирането му невинаги е успешно.

Следващото условие е този корен да има видими нови растежни коренчета. Това значи, че в него има живот и след засаждане ще се развие хубаво растение. Ако пък се натъкнем на прорасъл корен с вече развити надземни зелени части, пак трябва да се поколебаем. Прорастването може да означава, че коренът е съхраняван при висока температура и евентуално се е изтощил, докато образува зелените листа. В такъв случай няма голяма гаранция, че след засаждане ще се развият хубави корени и здраво растение.

Тънкости в засаждането

Размножава се чрез семена или разделяне на коренището

Дневните лилии се развиват най-добре в богата, хранителна почва с добър дренаж, но и в по-тежка се представят добре. Мястото трябва да е слънчево и защитено от ветрове.

При засаждането се изкопава ямка поне 40 см и също толкова широка. На дъното се поставя дренаж, а над него - смесена с добре угнил оборски тор или компост почва. Коренът се позиционира правилно и се покрива с почва. Уплътнява се внимателно и се полива обилно.

При есенно засаждане е хубаво почвената повърхност да се мулчира, за да се предпази коренът от евентуално измръзване през зимата. Добре е и да се отбележи мястото на цветето, за да не се изкопае по погрешка на пролет.

През първата година от развитието на растението почвата трябва да се поддържа влажна, но не подгизнала. След това коренището нараства и може да достигне до 80 см в дълбочина, което автоматично прави хемерокалисът доста сухоустойчиво растение.

Дневната лилия се размножава чрез семена или разделяне на коренището. Семенното размножаване е дълъг и трудоемък процес, който невинаги дава задоволителен резултат. Вегетативното размножаване е много по-лесно и бързо, а цъфтежът идва още на следващата година.

Основно правило при размножаването е туфите да са на не по- малко от 4-5 години. През есента, когато листата пожълтеят, се отстраняват на десетина сантиметра над почвената повърхност. Коренището се изважда, почиства се от почвата и се разделя на 2-3 части. Всяка част трябва да има коренова система и нови растежни точки. След това всяко отделно коренче може да се засади веднага или да се съхрани при подходящи условия. При засаждане в група, разстоянието между растенията трябва да бъде около 40-50 см.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
25470
0

Латинското му име е Allium ursinum L. Той е един от първите предвестници на пролетта. За разлика от останалите си събратя по лютивост е красив и прилича повече на цвете, отколкото на бурен или лук.

52092
0

Прави се вегетативно Това означава, че както при повечето стайни цветя не ви трябва мъжко и женско растение. Има два начина за вегетативно размножаване и то зависи от вида на орхидеята.

52326
0

Хризантемите са едни от най-непретенциозните цветя. Отглеждат се лесно, а цъфтят изобилно от края на август до (а и след) първите слани през есента. Сортовете и хибридите при тези цветя са

46710
0

Лупината е красиво цвете, което цъфти през летните месеци. У нас е по-известна с името вълчи боб. Приликата в цветовете на двете растения е доста очевидна.

76905
0

Климатът се променя, а това не е добре за растенията. Свикнали сме през топлите месеци да се радваме на красотата в градината, а предния месец не ни даде много тази възможност.

Още от Фермер
225
0

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

423
0

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

117
0

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

108
0

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

3600
0

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руският пианист Иан Шарапов ще изнесе 10-часов концерт по случай рождения ден на краля на Тайланд Маха Ваджиралонгкорн /Рама Х/, който ще бъде тържествено отбелязан от цялата страна на 28 юли, предаде ТАСС. Маратонът "Десет часа музика за Рама X" ще стартира на 26 юли в Изложбения център "Ривър сити Банкок" в 10:00 часа местно време.

Щабовете на Кубрат Пулев и Хюи Фюри са се разбрали за двубой между двамата в София. Срещата ще се състои в "Арена Армеец", като най-вероятно ще бъде на 6 или 20 октомври, съобщи Би Ти Ви. Остава двете страни да се договорят за дребни детайли, които обаче няма да се превърнат в препъни камък за организиране на галата в зала "Арена Армеец".

Италианският гранд „Милан” пристига у нас за двубой с „Левски” в чест на Георги Аспарухов-Гунди. Приятелската среща ще се играе на стадион „Васил Левски” на 11 август.  „Милан” е носител на 7 трофея от Шампионската лига. Освен това е 18-кратен шампион на и 5-кратен носител на Купата на Италия. Двубоят ще отбележи 75-ата годишнина от рождението на

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа