Засадете си дневна лилия

03 октомври 2017
Цветя
0
5508
1 2 3
 

Гергана Младенова

Есента и пролетта са подходящото време

Началото на октомври е идеалният момент за размножаването на доста многогодишни цветя.

Хемерокалисът и момината сълза, на които сме се спрели, са традиционните, а по-непознатият вид е едно много красиво растение със звучното име крокосмия.

Хемерокалисът, наречен още дневна лилия, е красиво и много елегантно растение за всяка градина или балкон. В зависимост от сорта растенията достигат височина до 1,5 м и се разпростират до 1 м ширина със своите дълги тънки листа.

Периодът на цъфтеж зависи от сортовите особености и климатичните условия. Въпреки това повечето сортове цъфтят от началото на лятото до края на месец август и началото на септември, а късните - дори през октомври. Отделните цветчета имат доста кратък живот - само едно денонощие, но пък са толкова много и се отварят последователно. Така растението е отрупано с цветове поне месец.

Хемерокалисът е многогодишно растение, което може да се засади напролет или през есента. Обикновено в търговската мрежа се предлага като незасаден корен опакован в пликче. В зависимост от сорта един корен струва между 5 и 10 лева, а по- специалните колекционерски сортове надхвърлят тези суми.

Внимателно избирайте корена

При избора на корен трябва да се обърне внимание на няколко особености.

Първото и най-важно условие е да изберем твърд корен, т.е. трябва да го опипаме хубаво, но внимателно. При най-малкото съмнение, че има меки участъци, трябва да се откажем от покупката независимо колко много ни харесва цвета на картинката. Меките участъци са признак, че протича гнилостен процес, а спирането му невинаги е успешно.

Следващото условие е този корен да има видими нови растежни коренчета. Това значи, че в него има живот и след засаждане ще се развие хубаво растение. Ако пък се натъкнем на прорасъл корен с вече развити надземни зелени части, пак трябва да се поколебаем. Прорастването може да означава, че коренът е съхраняван при висока температура и евентуално се е изтощил, докато образува зелените листа. В такъв случай няма голяма гаранция, че след засаждане ще се развият хубави корени и здраво растение.

Тънкости в засаждането

Размножава се чрез семена или разделяне на коренището

Дневните лилии се развиват най-добре в богата, хранителна почва с добър дренаж, но и в по-тежка се представят добре. Мястото трябва да е слънчево и защитено от ветрове.

При засаждането се изкопава ямка поне 40 см и също толкова широка. На дъното се поставя дренаж, а над него - смесена с добре угнил оборски тор или компост почва. Коренът се позиционира правилно и се покрива с почва. Уплътнява се внимателно и се полива обилно.

При есенно засаждане е хубаво почвената повърхност да се мулчира, за да се предпази коренът от евентуално измръзване през зимата. Добре е и да се отбележи мястото на цветето, за да не се изкопае по погрешка на пролет.

През първата година от развитието на растението почвата трябва да се поддържа влажна, но не подгизнала. След това коренището нараства и може да достигне до 80 см в дълбочина, което автоматично прави хемерокалисът доста сухоустойчиво растение.

Дневната лилия се размножава чрез семена или разделяне на коренището. Семенното размножаване е дълъг и трудоемък процес, който невинаги дава задоволителен резултат. Вегетативното размножаване е много по-лесно и бързо, а цъфтежът идва още на следващата година.

Основно правило при размножаването е туфите да са на не по- малко от 4-5 години. През есента, когато листата пожълтеят, се отстраняват на десетина сантиметра над почвената повърхност. Коренището се изважда, почиства се от почвата и се разделя на 2-3 части. Всяка част трябва да има коренова система и нови растежни точки. След това всяко отделно коренче може да се засади веднага или да се съхрани при подходящи условия. При засаждане в група, разстоянието между растенията трябва да бъде около 40-50 см.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
558
0

Най-важното условие за успешното им презимуване е правилно да се определи моментът за изваждането, след като клубенолуковиците са добре узрели Важно е листата да пожълтеят постепено.

12933
0

Сравнително издръжливи на засушаване през летните месеци, когато валежите са оскъдни са адонис, алисум, арабис, гайлардия, гипсофила, хелиопсис, ирис, иберис, петуния, портулака, сантолина, седум,

8379
0

Грешки при отглеждането Няма по-красива гледка от нацъфтели розови или бели помпони. Азалията ги осигурява точно в най-безцветния период- зимата. Колкото е капризно цветето,

5085
0

Прелестните бели до кремави розички изглеждат като изкуствени, но не са. Ароматът им го доказва. Гарденията е цвете, което, дори да не цъфти, привлича погледите с лъскавите си листа.

4653
0

* Ако образува много пъпки, разреждайте ги Камелията търпи резитби. Най-подходящият срок за операцията е след цъфтежа и преди оформянето на нови пъпки. Този момент трябва да се улучи много прецизно.

Още от Фермер
117
0

Редовно проверявайте мястото, където ги съхранявате Често в прибраните за съхранение картофи има и заразени с мана. Как се разпознават болните клубени На места по тях има сиво-кафяви петна,

1359
0

3500 лева вече гони заплатата на завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет. Това показва новото, седмо издание на Рейтинговата система на университетите в България,

2376
0

Пчелите се скупчват много близо един до друг в зимно кълбо. Това пречи на притока на въздух и увеличава вероятността от анаеробна ситуация в рамките на кълбото, напомнят от zapchelite.

6588
0

Трите величествени вековни секвои в местността Ючбунар, край с. Богослов, община Кюстендил, са определени от гласувалите в конкурса "Дърво с корен" на фондация "ЕкоОбщност" за любими дървета за 2017

2727
0

Това е мнението на полски пчелари за есенното подхранване на пчелните семейства в райони със слаби запаси от цветен прашец със сладки храни (например сироп).

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Двама души ме поздравиха, че повдигнах въпроса да не се спира автомобилът за изтеклите шофьорски книжки. Радвам се, че има воля да се промени законът", каза пред Би Ти Ви Владимир Каролев. "Глобата да се плаща с карта на пътя, така няма да има корупция", предложи Каролев. "Продължавам да смятам, че номерата на колите трябва да се свалят за тежки

Маестро Вежди Рашидов избра нетрадиционен начин да празнува 66-ия си рожден ден и "почерпи" стотиците си гости с уникали творби от 17-19 век, спасени от него, които показа в изложба. Отваря сбирката си за първи път. Изложбата с ценни платна  е наредена в галерия "Сан Стефано" (срещу сградата на Националната телевизия).

Още акценти от интервюто: Трябва ни ранна профилактика Твърдението, че се стопират иновативните лекарства, не кореспондира с реалните параметри - НЗОК плаща 65% за иновативни и 25% за генерични От 2009-а разходите за медикаменти на хората с рак се увеличиха със 100% Делът на плащанията за медикаментозната терапия в нашия бюджет е далеч

Отговор:Няма как да дадем задоволителен отговор, без да знаем за какви растения иде реч. Всяко живо същество има свои биологични изисквания и оптимални граници на развитие. То е уникално само по себе си. Още...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.