Засадете си дневна лилия

03 октомври 2017
Цветя
0
4545
1 2 3
 

Гергана Младенова

Есента и пролетта са подходящото време

Началото на октомври е идеалният момент за размножаването на доста многогодишни цветя.

Хемерокалисът и момината сълза, на които сме се спрели, са традиционните, а по-непознатият вид е едно много красиво растение със звучното име крокосмия.

Хемерокалисът, наречен още дневна лилия, е красиво и много елегантно растение за всяка градина или балкон. В зависимост от сорта растенията достигат височина до 1,5 м и се разпростират до 1 м ширина със своите дълги тънки листа.

Периодът на цъфтеж зависи от сортовите особености и климатичните условия. Въпреки това повечето сортове цъфтят от началото на лятото до края на месец август и началото на септември, а късните - дори през октомври. Отделните цветчета имат доста кратък живот - само едно денонощие, но пък са толкова много и се отварят последователно. Така растението е отрупано с цветове поне месец.

Хемерокалисът е многогодишно растение, което може да се засади напролет или през есента. Обикновено в търговската мрежа се предлага като незасаден корен опакован в пликче. В зависимост от сорта един корен струва между 5 и 10 лева, а по- специалните колекционерски сортове надхвърлят тези суми.

Внимателно избирайте корена

При избора на корен трябва да се обърне внимание на няколко особености.

Първото и най-важно условие е да изберем твърд корен, т.е. трябва да го опипаме хубаво, но внимателно. При най-малкото съмнение, че има меки участъци, трябва да се откажем от покупката независимо колко много ни харесва цвета на картинката. Меките участъци са признак, че протича гнилостен процес, а спирането му невинаги е успешно.

Следващото условие е този корен да има видими нови растежни коренчета. Това значи, че в него има живот и след засаждане ще се развие хубаво растение. Ако пък се натъкнем на прорасъл корен с вече развити надземни зелени части, пак трябва да се поколебаем. Прорастването може да означава, че коренът е съхраняван при висока температура и евентуално се е изтощил, докато образува зелените листа. В такъв случай няма голяма гаранция, че след засаждане ще се развият хубави корени и здраво растение.

Тънкости в засаждането

Размножава се чрез семена или разделяне на коренището

Дневните лилии се развиват най-добре в богата, хранителна почва с добър дренаж, но и в по-тежка се представят добре. Мястото трябва да е слънчево и защитено от ветрове.

При засаждането се изкопава ямка поне 40 см и също толкова широка. На дъното се поставя дренаж, а над него - смесена с добре угнил оборски тор или компост почва. Коренът се позиционира правилно и се покрива с почва. Уплътнява се внимателно и се полива обилно.

При есенно засаждане е хубаво почвената повърхност да се мулчира, за да се предпази коренът от евентуално измръзване през зимата. Добре е и да се отбележи мястото на цветето, за да не се изкопае по погрешка на пролет.

През първата година от развитието на растението почвата трябва да се поддържа влажна, но не подгизнала. След това коренището нараства и може да достигне до 80 см в дълбочина, което автоматично прави хемерокалисът доста сухоустойчиво растение.

Дневната лилия се размножава чрез семена или разделяне на коренището. Семенното размножаване е дълъг и трудоемък процес, който невинаги дава задоволителен резултат. Вегетативното размножаване е много по-лесно и бързо, а цъфтежът идва още на следващата година.

Основно правило при размножаването е туфите да са на не по- малко от 4-5 години. През есента, когато листата пожълтеят, се отстраняват на десетина сантиметра над почвената повърхност. Коренището се изважда, почиства се от почвата и се разделя на 2-3 части. Всяка част трябва да има коренова система и нови растежни точки. След това всяко отделно коренче може да се засади веднага или да се съхрани при подходящи условия. При засаждане в група, разстоянието между растенията трябва да бъде около 40-50 см.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
4392
0

Гергана Младенова Астрите прибавят цвят и красота във всяка градина, а изискват малко грижи. Повечето сортове цъфтят от началото на лятото до късна есен. Само алпийският астер цъфти напролет.

43983
0

В светло или в тъмно помещение да го приберем, пита Ива Христова от Смолян Самото мушкато не е претенциозно към светлината, особено през зимата в периода на активна почивка и възстановяване на

9117
0

Сега или през ранна пролет е най-подходящото време за размножаване и разделяне на коренището на дамското сърце (дицентра) Цялата процедура се състой в изваждане на коренището от почвата и разрязване

18018
0

* Осигурете подходяща опорна конструкция за младите леторасли Подготвя се ямка с подходящи размери. Обикновено тези лиани се продават в доста по-дълбоки, отколкото широки саксии.

3627
0

Нежната дицентра (дамско сърце) е невероятно допълнение към градината с многогодишни цветя. Сърцевидните й цветове, приличащи на висящи обички, внасят не само разнообразие, но и романтични нотки.

Още от Фермер
603
0

Американката Кристал Вейб работи 5 години като репортер, след това изоставя журналистиката и започва да произвежда бира за кучета, съобщава Local Edition.

1197
0

Растенията изработват пигмент, който при определено осветление се превръща в син цвят, който много харесва на пчелите. По всяка вероятност цветята подозират любовта на пчелите към синия цвят.

2457
0

Стресът (вследствие на физически натоварвания и страх) се отразява много зле на свинете, тъй като те имат два недостатъка: - сърцата им са малки в сравнение с телесното им тегло; - не се потят,

405
0

През нощта от запад облачността ще продължи да се увеличава и вплътнява, но ще се задържи без валежи. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, в София - около 9 градуса.

3159
0

Ако отглеждате пащърнак, трябва да решите какво ще правите. Може да извадите кореноплодити и да ги подготвите за съхранение. Това става в подходящо помещение, най-добре в пясък, като морковите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Черната тетрадка" на Зинаида Гипиус, която е част от "Петербургски дневници",  е един от най-ужасяващите исторически документи на ХХ век Сто години изминаха от  Октомврийска революция от 1917 година. Две книги със спомените се оказват сред най-добрите документи, отразяващи тъмните събития от онова време.

Григор Димитров се размина с поредния си личен рекорд. Ако бе станал шампион в Стокхолм, той за първи път в кариерата си щеше има поне 4 титли за един сезон. Съперник на бившия спортист №1 на България бе носителят на купата за миналата година Хуан Мартин дел Потро, който победи 6:4, 6:2. Аржентинецът вече води 6:2 в баланса с Григор,

Атанас Пенев или просто Наско от Б.Т. Р. се ожени за дългогодишната си приятелка Ивана в родния й град Ниш. За бляскавото събитие съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев в личния си профил във Фейсбук. "Прекрасна сватба в Ниш", написа

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.