Засадете си дневна лилия

03 октомври 2017
Цветя
0
7956
1 2 3
 

Гергана Младенова

Есента и пролетта са подходящото време

Началото на октомври е идеалният момент за размножаването на доста многогодишни цветя.

Хемерокалисът и момината сълза, на които сме се спрели, са традиционните, а по-непознатият вид е едно много красиво растение със звучното име крокосмия.

Хемерокалисът, наречен още дневна лилия, е красиво и много елегантно растение за всяка градина или балкон. В зависимост от сорта растенията достигат височина до 1,5 м и се разпростират до 1 м ширина със своите дълги тънки листа.

Периодът на цъфтеж зависи от сортовите особености и климатичните условия. Въпреки това повечето сортове цъфтят от началото на лятото до края на месец август и началото на септември, а късните - дори през октомври. Отделните цветчета имат доста кратък живот - само едно денонощие, но пък са толкова много и се отварят последователно. Така растението е отрупано с цветове поне месец.

Хемерокалисът е многогодишно растение, което може да се засади напролет или през есента. Обикновено в търговската мрежа се предлага като незасаден корен опакован в пликче. В зависимост от сорта един корен струва между 5 и 10 лева, а по- специалните колекционерски сортове надхвърлят тези суми.

Внимателно избирайте корена

При избора на корен трябва да се обърне внимание на няколко особености.

Първото и най-важно условие е да изберем твърд корен, т.е. трябва да го опипаме хубаво, но внимателно. При най-малкото съмнение, че има меки участъци, трябва да се откажем от покупката независимо колко много ни харесва цвета на картинката. Меките участъци са признак, че протича гнилостен процес, а спирането му невинаги е успешно.

Следващото условие е този корен да има видими нови растежни коренчета. Това значи, че в него има живот и след засаждане ще се развие хубаво растение. Ако пък се натъкнем на прорасъл корен с вече развити надземни зелени части, пак трябва да се поколебаем. Прорастването може да означава, че коренът е съхраняван при висока температура и евентуално се е изтощил, докато образува зелените листа. В такъв случай няма голяма гаранция, че след засаждане ще се развият хубави корени и здраво растение.

Тънкости в засаждането

Размножава се чрез семена или разделяне на коренището

Дневните лилии се развиват най-добре в богата, хранителна почва с добър дренаж, но и в по-тежка се представят добре. Мястото трябва да е слънчево и защитено от ветрове.

При засаждането се изкопава ямка поне 40 см и също толкова широка. На дъното се поставя дренаж, а над него - смесена с добре угнил оборски тор или компост почва. Коренът се позиционира правилно и се покрива с почва. Уплътнява се внимателно и се полива обилно.

При есенно засаждане е хубаво почвената повърхност да се мулчира, за да се предпази коренът от евентуално измръзване през зимата. Добре е и да се отбележи мястото на цветето, за да не се изкопае по погрешка на пролет.

През първата година от развитието на растението почвата трябва да се поддържа влажна, но не подгизнала. След това коренището нараства и може да достигне до 80 см в дълбочина, което автоматично прави хемерокалисът доста сухоустойчиво растение.

Дневната лилия се размножава чрез семена или разделяне на коренището. Семенното размножаване е дълъг и трудоемък процес, който невинаги дава задоволителен резултат. Вегетативното размножаване е много по-лесно и бързо, а цъфтежът идва още на следващата година.

Основно правило при размножаването е туфите да са на не по- малко от 4-5 години. През есента, когато листата пожълтеят, се отстраняват на десетина сантиметра над почвената повърхност. Коренището се изважда, почиства се от почвата и се разделя на 2-3 части. Всяка част трябва да има коренова система и нови растежни точки. След това всяко отделно коренче може да се засади веднага или да се съхрани при подходящи условия. При засаждане в група, разстоянието между растенията трябва да бъде около 40-50 см.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
11637
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

5526
0

Лилиумът Lion Heart - лъвско сърце, е ефектен азиатски сорт от серията Танго. Благодарение на необичайните си цветове – преливане от ярко жълто към черно,

5463
0

Името произлиза от гръцките думи "кардио" - "сърце" и "крион" - "лилия", т.е. "сърцевидна лилия". Дължи се на формата на листата. Кардиокринумът е гигантска лилия, която цъфти само веднъж,

23859
0

С химични препарати или без? Разглеждаме възможните варианти за подхранване на цветята- плюсовете и минисуте на синтетичните торове и тези на органичните.

30411
0

Тази операция често се смята за елементарна, но в действителност има строги правила Растенията не се развиват само на височина, но и на ширина. Кореновата система на цветята се развива пропорционално

Още от Фермер
5814
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

2430
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

6561
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

4212
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

1098
0

През нощта валежите почти навсякъде ще спрат. Преди обяд над западната половина на страната и облачността временно ще се разкъса, но по-късно през деня отново ще се увеличи и на отделни места,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Траките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

- 30-годишният Стоян сега живее в семейството и му помага в работата - Много хора се заразиха от примера на Сафет и стотици птици намериха подслон в студа - Скромният мъж е първият номиниран в новата кампания “Достойните българи” Сафет Халил от с. Зарица, който спаси от измръзване 5 щъркела, помогнал и на 15-годишно момче от дома за сираци в

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа