. John Deere придоби стартъпът Blue River Technology, който разработва система за пръскане на основата на изкуствен интелект

Неотдавна ви запознахме с калифорнийския стартъп Blue River Technology. Той се оказа толкова перспективен, че беше закупен от американският гигант в производството на агротехника John Deere.

Придобиването му струва $305 млн. Blue River Technology разработва система за пръскане на плевелите на основата на изкуствен интелект. Друго направление в работата му е създаването на робототехника за анализ и програмно осигуряване на фермерите.

John Deere се насочили към младата компания преди половин година, докато сътрудничили в разработката на проектите. "Ние искахме да разберем, съвпадат ли нашите стратегии", казва в портала Fortune директорът на информационния отдел на John Deere, Джон Мей.

Blue River Technology произвежда не само устройства за пръскане на плевелите, но и прибори, които са оборудвани със система за компютърно зрение. Технологията позволява да се определят местата на бурените и целенасочено да ги унищожават с хербициди. При това програмата позволява да се отличават вредните растения от полезните.

Стартъпът разрабатва и робота LettuceBot за рязанеи на салатки и система за анализ на снимките от полето, направени от дронове.

Тракторите снабдени с технологията Blue River, могат да фотографират 5000 кадри в минута при движението по полето и да отличават едно растение от друго,като пръскат само плевелите и болните растения.

Това позволява да се повиши ефективността на обработката и да се сведе до минимум използването на хербициди. John Deere планира да внедри в своята техника този подход на базата на ИИ.

След приключването на сделката щатът на стартъпа от 60 сътрудника и всички разработки на компанията ще бъдат под разпореждането на John Deere. Американският производител планира да усъвършенства системата за пръскане и да я продава под своя бранд.

По материали на hightech.fm