Медът в такава пита е малко, пчелите бързо ще го изядат и ще умрат. Възможно е семейството да се раздели на две кълба. Последното пило се излюпва от питите, намиращи се срещу прелката, и пчелното кълбо се формира на тези пити. Консумирайки мед, пчелното кълбо постепенно се премества нагоре.

Нормалните медови запаси са 2-2,5 кг мед на пита, а на крайните 3-3,5 кг, обикновено стигат за изхранване през зимата и отглеждане на пило в рано напролет.

Пчелите се прехвърлят на други пити когато има по-малко мед, или умират от глад при големи студове. Затова след излюпване на младите пчели винаги изваждайте маломедните пити от гнездото.

Ако имате силни семейства (с много пило и малко мед), сложете отгоре магазин с мед. Питите в магазина трябва да бъдат с добре изградени пчелни килийки, тъй като през пролетта в тях майката ще снася яйца.

В многокорпусния кошер зазимете силните семейства на два корпуса, като основната част от медовите запаси сложете в горния. Средните по сила семейства зазимете на един корпус.

И още съвети:

0 Ако ползвате кошер лежак, подредете питите в средата на кошера или встрани.

0 Ако искате да зазимите две пчелни семейства, преградете кошера с тънка преграда и отворете входовете на двете половинки. Подреждането става по същия начин като в дадан-блатов кошер