На фона на повишеното търсене на мед от манука в света и на пчели в Нова Зеландия пчеларите се оплакват от масови кражби на пчелни семейства.
Според главната изпълнителна директорка на Съюза на новозеландските пчелари (Apiculture New Zealand) Карин Кос годишните загуби на местните пчелари от кражби се изчислява в милиони долари.
Борбата срещу кражби на пчелни кошери се осъществява с помощта на комуникационен спътник. Монтажът на виодеокамери и други традиционни начини за предотвратяване на кражби вече не са достатъчни да спрат грабителите. Така че вече е необходимо използването на високи технологии.
Новият продукт, разработен от фирма MyApiary, обещава да сложи край на кражбите на пчелина. Датчиците, които компанията монтира в специалното дъно на пчелния кошер, изпращат предупредителни сигнали към спътник в момента на придвижване на кошера и проследяват целия маршрут на транспортиране. Благодарение на тази технология само в района на един от 16-те новозеландски региона Бей ъф Пленти (Залива на изобилието), който е се намира в източната част на Северния остров, са открити хиляди откраднати кошера с премахнати опознавателни знаци и приготвени за препродажба. Крадците не са предполагали, че кражбата им е следена от спътник.