Плевелната флора в лозята на България е съставена от много видове плевели – едногодишни, многогодишни, едносемеделни и двусемеделни.

Вредността на плевелите зависи от много фактори, но на първо място тя е свързана с конкуренцията за вода, азот, фосфор и други хранителни вещества. Тази тяхна вредна дейност е много по-голяма през лятото и най-малка през зимата.

Поради височината на лозовата култура, конкуренцията за светлина рядко съществува.

Вредата от плевелите може да се предизвика и индиректно. През вегетационният сезон, плевелите създават микроклимат, който е по-влажен и следователно е по-благоприятен за развитието на маната и сивото гниене, като може да се получи и отделяне на токсини от корените.

В случая с видовете поветица вредата е механична по време на гроздобер, гроздовете са обвити със стъблата на плевела. Така вредата от тези видове е както директна, така и индиректна.

В западноевропейските средиземноморски райони, главно поради конкуренция за вода. Троскотът е един от най-опасните и вредни плевели.

Лозата е многогодишно растение с редуване на вегетативните цикли и всякакво действие, което води до отслабване на развитието й в продължение на една година, може да повлияе върху нейното развитие през следващите години.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 28 септември.