Съществуват няколко начина за запазване на продуктите за по-продължително време:

Консервиране на плодове и зеленчуци чрез варене в закрити съдове - стерилизация;

Консервиране чрез варене в открити съдове (сладка, конфитюри, мармалади, желета, сиропи и др.);

Сушене на плодове и зеленчуци;

Туршии;

Запазване на плодове и зеленчуци чрез замразяване.

БУРКАНИТЕ трябва да са напълно чисти, без пукнатини и със здрав нарез на отвора.

ПЪЛНЕНЕТО

Бурканите се пълнят най-много до 1,5 см от горния ръб. Ако бурканът е напълнен до капачката, въздухът, който остава в зеленчука и заливката при стерилизацията се нагрява, разширява се и избутвайки капачката излиза вън от буркана.

КАПАЧКИТЕ трябва да са със стандартна дебелина.

Ако са от по-дебело тенеке, въздухът при стерилизацията не може да излезе и от налягането дъната на бурканите могат да се отделят. Това често се случва при плодове и зеленчуци, в тъканите на които има повече въздух - сливи с костилки, праскови, домати, патладжани и др.

При затварянето на бурканите те трябва да прилепнат.

Сливенска туршия със сладка саламура

Използват се зелени домати, зеле и целина

Необходими продукти: 5 кг здрави, зелени домати, 5 кг здрави, зелени пиперки, една средно голяма зелка, 2 глави целина, 2 кг моркови, 2 връзки магданоз, 25-30 зърна черен пипер, вода и оцет в равни количества за саламурата, сол - 4 суп. лъжици на литър течност от саламурата, захар - по 1 ч. лъжичка на литър течност.

Начин на приготвяне: Зелето се нарязва на ивици и се смесва с нарязаните на кубчета или пръчици моркови и целина, едро нарязания магданоз и черния пипер.

В буркани се нареждат измитите домати и пиперки, като между редовете се слага от зелевата смес.

Към водата се добавя оцетът, захарта и солта. Течността се сварява и се оставя да изстине, след което с нея се залива туршията.

Бурканите се затварят плътно и се съхраняват на тъмно и хладно място.

Пържени чорбаджийски чушки със зеле

Разпределят се в буркани с магданоз и лук

Необходими продукти: 2 кг чорбаджийски чушки, килограм моркови, килограм зелени домати, 500 г лук, 2 връзки магданоз, глава чесън, литър вода, литър оцет, 500 г захар, 200 мл олио, 200 г сол, дафинови листа.

Начин на приготвяне: Чушките леко се запичат, морковите се нарязват на кръгчета, а доматите се дупчат с игла. Лукът се нарязва на филийки.

Зеленчуците се нареждат в буркани, като се редуват моркови, чушки, домати, лук. Помежду им се нареждат парченца чесън, дафинови листа и нарязан магданоз.

Водата се сварява с оцета, захарта, солта и олиото и с този разтвор се заливат продуктите в бурканите. Затварят се и се прибират на хладно.

Печени червени камби за фризера

Необходими продукти: Камби, моркови, чесън, сол, захар, олио, оцет.

Начин на приготвяне: Всяка камба се почиства от дръжката и семките. В почистените чушки се слагат по 1 чаена лъжичка захар, сол, оцет, олио, кръгче от морков и скилидка чесън.

Нареждат се в тавичка се се запичат във фурната, докато ципите започнат да се отделят. Изваждат се и се оставят да се охладят. Нареждат се в кутии или в торбички и се съхраняват във фризер.

Маринован чесън с мед и сметана

Скилидките се потапят във вряла вода

Необходими продукти: 16 глави чесън, 500 мл готварска сметана, 10 суп. лъж. мед, 200 мл лимонов сок, 2 ч. лъж. сол, 2 ч. лъж. черен пипер.

Начин на приготвяне: Главите чесън се потапят във вряла вода и веднага в студена, за да могат скилидките да се обелят по-лесно. Разделя се и се обелва. Сметаната, медът, лимоновият сок, солта и пиперът се смесват. Чесънът се реди в бурканчета, които се доливат със сместа от сметаната, затварят се и се стерилизират 5 минути.

Кисели краставички с хрян и грозде

Изпитана руска рецепта

Необходими продукти: Краставички - корнишони, количеството е според буркана, в който ще се консервират, листа от хрян, няколко вишневи листа, шепа гроздови зърна, шепа зърна от френско грозде, 2-3 скилидки чесън, сол.

Начин на приготвяне: Приготвя се солен разтвор като на литър вода се слага лъжица сол.

Краставичките се нареждат в голям буркан и между тях се слагат листа от хрян, вишневи листа и зърната грозде. Отгоре се поръсва с нарязаните парченца чесън. Залива се със соления разтвор.

Бурканът се оставя да престои седмица на хладно, докато корнишоните втасат. Изцежда се сокът, кипва се и с него отново се заливат краставичките.

Бурканът се затваря и се стерилизира 10 минути.

Английска туршия с арпаджик и гъби

Зеленчуците се накисват във врящ оцет

Необходими продукти: глава карфиол, 400 г арпаджик, 300 г зелен фасул, 300 г зелени домати, 300 г моркови, 300 г гъби - печурки, 10 люти чушки, супена лъжица смляно синапено семе, чаена лъжичка сол, 3 л слаб оцет.

За саламурата: 2 л оцет, 3 суп. лъж. сол, 4 ч. лъж. зърна черен пипер, чаена чаша олио.

Начина на приготвяне: Зеленчуците се почистват, карфиолът се накъсва на розички, а лютите чушки и зелените домати се пробождат с игла на няколко места.

Морковите се нарязват на кръгчета, зеленият фасул - на малки парчета, арпаджикът и гъбите се оставят цели.

Солта се разтваря в 5 литра вряла вода и с този разтвор се заливат зеленчуците, престояват около час и се отцеждат.

Отново се заливат, но с трите литра врящ оцет и в него престояват 3 дни. Отцеждат се, нареждат се в буркани, а разтворът се изхвърля.

От продуктите за саламура се сварява друг разтвор, охлажда се и се сипва в бурканите. Отгоре се посипва синапено семе и се добавя олио.

Бурканите се затварят и се съхраняват на тъмно и хладно място. Туршията може да се консумира след 15-20 дни.