Витаминно лакомство облекчава сърбежа на венците им

Прасенцата се раждат с 8-10 млечни зъба: по два от двете страни на всяка челюст. Първите постоянни зъби пробиват на 7-8-ия ден от опрасването. Докато това стане, прасенцата изпитват силен сърбеж на венците. Дъвченето намалява некомфортните усещания. Затова прасенцата започват да гризат твърди предмети и дори мръсна постеля.

Може да подобрите положението с леко запечени зърна покълнал ечемик ръж или други зърнени култури. Така ще убиете едновременно два заека - първо, дъвченето ще облекчи сърбежа на венците, и, второ, прасенцата ще получат витамини от B-групата.

За приготвянето на вкусното витаминно лакомство първо ечемикът се оставя да покълне, като предварително се накисва няколко часа в топла вода, а след това се сложи на тънък слой мокра марля. Важно е зърното да не се оставя да засъхне като постоянно да се пръска с вода. В зависимост от стайната температура след 3-4 дни се появяват първите кълнове. Тогава зърното се слага в тава, пъха се в предварително загрята фурна до появата на златист цвят.

Прасетата много харесват зърненото лакомство. То спомага за по-бързото израстване на постоянните зъби, активизира се дейността на слюнчените жлези и се подобрява отделянето на стомашен сок.

След като зърното покълне, леко го запечете във фурната
След като зърното покълне, леко го запечете във фурната