Кърпикожухът е предвестник на зимата

Гергана Младенова

Минзухарите са едни от най-рано цъфтящите предвестници на пролетта, а пък този се е объркал и цъфти през есента. Въпреки външните прилики, есенният и пролетният минзухар нямат нищо общо.

Colchicum autumnale е цветето, което цъфти сега, а Crocus sativus e това, което ще изпъстри снега през ранната пролет.

Двете растения са членове на различни семейства и имат различен цикъл на развитие.

Имената, с които е познат колхикума са много. Мразовец, пъдиовчар или кърпикожух обаче са най-описателни.

Народните вярвания, свързани с цветето, гласят, че щом разцъфне, е време да се подготвяме за зимата и да закърпим кожуха, а овчарите да прибират стадата си. Природният календар не допуска грешки!

Колкото красив, толкова отровен

Colchicum autumnale е едно от малкото луковични растения, което цъфти през есента. За негова родина се считат Европа и Азия,а в България е разпространен повсеместно в ливади, пасища, в горски масиви и дори в паркове и градини.

Мразовецът се използва за медицински цели, от които най-голямо значение има в лечението на левкемия. Той се култивира от доста време, но трябва да се има в предвид, че е силно отровен и поглъщането му може да причини дори смърт.

Кореновата система на мразовеца се състои от дребна грудко-луковица и сочни, бели коренчета. През пролетта от луковицата се развива само зелена листна маса с добре изразен аромат на чесън при нараняване. Листата се развиват цяло лято, захранват луковицата и отмират, когато дойде време за цъфтеж. От една луковица може да зацъфтят 6-7 цветчета.

Самият цвят представлява дълга тръбица, завършваща с 6 отворени под формата на звезда венчелистчета. Тичинките на колхикума са 6, което също се счита за основна разлика с пролетния минзухар, който има само 3 тичинки. В някои страни наричат мразовеца "голата дама", защото цветовете не са "облечени" в листа.

Основният цвят на дивите видове е розово-лилав или бял, а с декоративна цел са създадени и жълти сортове.

Мразовецът обича слънце

Почвата - да е водопропусклива

Луковиците на мразовеца се засаждат през лятото в периода на покой. Мястото трябва да е добре огрявано от слънцето, а почвата да е богата на хранителни вещества и водопропусклива. Ако не е такава, може да се обогати с добре угнил оборски тор, компост или торф. Добрият дренаж е препоръчителна мярка срещу загниване.

Всяка луковица се поставя в ямка на поне 8-10 см дълбочина и се покрива с почва. Отстоянието от луковица до луковица е около 12-15 см. Поставянето на бавно действащ тор в ямката преди засаждане допринася за развитието на листната маса и на цветовете.

Засаден в този период, колхикумът в градината ще има само цвят. Следващата пролет е добре да се подхрани с тор за цъфтящи луковични растения, за да се осигури добро развитие на листната маса.

С течение на времето есенният минзухар ще се размножи. Най-подходящо време за разделяне на детките от луковицата майка е лятото, когато листната маса е отмряла и колхикумът почива преди цъфтежа. Малките луковички се засаждат по същия начин веднага след разделянето. Добра хрумка е да се отбележи мястото им, за да не се изкопаят погрешка при извършването на други дейности в градината или да се оплевят листата, ако се сметнат за плевел.

Най-ефектен е сред събратя

Съчетаването на мразовец с другите цветя в градината може да се окаже трудна задача. През пролетта и лятото листната маса достига до 30 см височина и може да наруши хармонията на останалите цъфтящи растения. Наесен пък цветовете достигат едва 10-15 см височина, които може да се окажат недостатъчни и колхикумът да зацъфти някъде скрит в храстите.

В комбинация с нископълзящи храсти (котонеастер, юниперус, евонимус) или почвопокривни растения (зимзелен, флокс, дори мащерка) есенният минзухар ще разкрие красивите си цветове и ще контрастира идеално на листната маса на останалите растения. Той заслужава внимание, затова мястото му може да бъде и самостоятелно близо да алея или бордюр. Важното е да се постави на преден план, за да не пречи нищо да му се любувате.

Най-добър ефект се получава, когато няколко различни сорта есенен минзухар са засадени в група. Например Waterlily (кичест розов цвят), Alba( бял прост цвят) или Albaplenum ( бял кичест), Rosy Dawn (розов прост цвят) заедно с традиционния лилав мразовец създават приказна обстановка. Колхикумът е и едно от малкото растения през есента, които пчелите посещават.