Китай призна за свободни от шап 49 руски региона, така че за доставката на месо, произведено в руски ферми, на китайския пазар вече няма да е проблем.
По данни на Руското земеделско министерство двете държави водят преговори за доставки на руско месо, включително птиче и свинско. При това доставките може да стартират до края на тази година. Може да попречи само сериозна промяна в ситуацията с африканската чума по свинете, смята главният експерт по развитие на отрасъла в Националния съюз на свиневъдите Григорий Аксанян. В същото време на руските свиневъди предстои сериозна борба, тъй като на китайския пазар отдавна работят бразилски, канадски и американски производители.
Решението за отваряне на китайският месен пазар е знаково, обяснява представителят на руския Национален съюз на месопреработвателите Дмитрий Гордеев. То ще позволи запазването на достигнати темпове на развитие и ще разшири гарантирания пазар в условията на насищане на вътрешното търсене на намаляващата покупателна активност на някои видове месо. Според него руските месопроизводители имат реален шанс да увеличат своя дял на този огромен пазар.