Научното списание PLOS Genetics, издание на американската Обществена научна библиотека, награди авторите на изследване, свързало определени гени на кравите със състава на микробиома (колонии от бактерии, вируси и други микроби, които живеят в червата) и обема на отделяния от тях метан, съобщава сайтът на изданието.
Изследотавателите са от Шотландския аграрен колеж от Абърдийнския и Единбургския университет.
Повишаването на съдържанието на парниковите газове е един от най-важните фактори за глобалното затопляне, като един от тях е метанът. Едрият рогат добитък го отделя в големи количества.
По тази причина британските изследователи определят факторите, влияещи на обема отделян от животните метан. Те разделят 72 крави на две групи и определят отделна дажба на всяка група, а след това измерват средно колко метан дневно отделят животните. Учените правят анализ и на генома на опитните крави и определят състава на чревната микрофлора на всяка една от тях.
Получените резултати показват, че независимо от дажбата определени варианти на гена TSTA3 при кравите са свързани с това какви бактерии преобладават в микрофлората на червата им. А съставът на микробиома на свой ред определя колко ефективно животното преработва фуража и колко метан дневно отделя с чревните газове.
Най-екологичните крави отделяли 140 г метан за денонощие, а най-неекологичните - 200 г, за същото време. Въз основа на тези данни учените предлагат да се отглеждат крави с необходимия ген TSTA3, за да може животните да отделят по-малко метан в околната среда.