Във фермата в Поликраище, където бяха открити заразените с фипронил яйца, по инициатива на оператора, вече са унищожени няколко стада - около 18 000 животни и над 1,5 млн. яйца, съобщи земеделският министър Румен Порожанов пред журналисти, цитиран от БТА. По думите му се взимат допълнително проби. Той каза, че в момента не се предлага заразено с фипронил месо. Министърът уточни, че се правят проверки и за това, а те досега са отрицателни.

Министерството на земеделието храните и горите ще изготви общата позиция на страната за общата селскостопанска политика /ОСП/ след 2020 г. до началото на октомври, каза още Порожанов. Той уточни, че националната позиция ще бъде представена за публично обсъждане и след това ще бъде представена на вниманието на ЕК.

До края на годината ще е готов докладът за поземлените отношения, каза Порожанов в отговор на репортерски въпрос. Той посочи, че проблемът с т. нар. бели петна - подписване на договори, без подписалият да има право на собственост, е изчистен като процес. Имаше около 100 случая, от които 80 са дадени на прокуратурата, отбеляза той и допълни, че вече има направени предложения за законодателно решаване на въпроса.

До октомври следващата година сме си поставили задача да изработим общ законопроект, който да обхваща всички въпроси на поземлените отношения, каза още министърът.