Ирландия е една от най-гъстонаселените с крави страна в света - на 1 кв. м площ се падат по 16,1 крави. Над 18 000 ирландски говедовъди отглеждат 1,35 млн. млечни крави, съобщава Teagasc (the Irish Agriculture and Food Development Authority). Млечното поголовие крави продължава да се увеличава, като при това количеството млечни фермери в Ирландия не се е променило от 2010 г. Специалистите алармират, че местната млечна промишленост се сблъсква със сериозен недостиг на млади специалисти, а средната възраст на ирландският млекопроизводител днес е 58 години.
Значителна част от нарастването на поголовие е слад отмяната на млечните квоти в ЕС, припомня Аgriland. По данни на Teagasc в ирландските ферми през 2016 г. са се отглеждали средно 76 млечни крави, а през 2017 г. броят им се е увеличил на средно 87 глави.
През първото полугодие в Ирландия са регистрирани малко над 1,2 млн. отелвания на млечни крави. Това е с 3,5% повече в сравнение с аналогичния период на миналата година.
Благодарение на благоприятните климатични условия ирландските млечни крави имат дълъг пасищен сезон и евтини фуражи. Това прави ирландското млекопроизводство печеливше.
По прогнози на Teagasc средната изкупна цена на суровото мляко в Ирландия през 2017 г. ще достигне 0,322 евро за килограм.