Дебатът за бъдещето на Общата селскостопанска политика /ОСП/ е част от дебата за целия европейски бюджет и би било тесногръдо да разсъждаваме само за една от категориите на бюджета без да си даваме сметка за целия бюджетен процес. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на форума "ОСП след 2020 - изборът на България", предава БТА.

Според Дончев разговорът и за многогодишната финансова рамка, и за кохезионната политика, и най-вече за ОСП трябва да бъде интегрална част от дебата за бъдещето на Европа. По думите му дебатът за целия европейски бюджет след 2020 г. дефакто е дебат за бъдещето на Европа. "Всеки аргумент да имаме по-силен, по концентриран бюджет, означава, че вярваме повече в Европа като политическа и икономическа конструкция. В този смисъл лош европейски знак е последният бюджет, който изпълняваме на европейско ниво. Той е единственият бюджет по-малък от предишния" каза вицепремиерът.

Дончев отбеляза, че консумативните аргументи обичайно не вършат работа, а най-силни са рационалните, които реферират към общоевропейски ползи.

Много ми се иска да не се води вътрешна война между различните видове политики, които изграждат конструкцията на целия европейския бюджет, каза той и допълни, че е класика от едната страна да е ОСП, а от другата - кохезионната политика. "И започва един спор, коя от двете политики е по-добра, коя има по-висока добавена стойност, това има всички харктеристики на приятелски огън. Всяка от политиките има смисъл, полза и добавена стойност. Стрелбата между тях не ни допринася за конструктивен разговор, свързан с един по-добър европейски бюджет", заяви заместник-министър председателят.

Знам, че има предложение дебатът за по-сериозни реформи да бъде отложен, дори да не бъде част от формата за дебата, свързан с многогодишната финансова рамка, каза вицепремиерът. Според него разговорът за добавената стойност, за ефекта, за дългосрочните ползи - икономически, социални, свързаните с регионалното развитие и тези, свързани с екологията, не може да бъде забравен. Ако предишни години разговорите обичайно са били сепарирани от двете страни на масата - нетни донори и нетни бенефициенти, този път ситуацията ще е по-сложна, най-вече в групата на нетните бенифициенти, защото ще има различни под групи с малко по-нюансирани интереси, обясни Дончев и допълни, че това също ще затрудни разговорите.

Ако се опитаме да пречупим петте сценария за бъдещето на Европа през бъдещето на ОСП, нека не забравяме, че само един от тях предвещава по-голям финансов пакет, свързан с ОСП, посочи вицепремиерът и добави, че от политическа гледна точка не би го определил като най-вероятния. Той призова да си свършим нашата част от работата. Добре е и на национално, и на европейско ниво преди началото на преговорите да текат достатъчно такива дискусии, за да могат всички заинтересовани страни да си стиковат позициите.