Въздухът у нас става по-чист, но замърсяването все още е над нормите за ЕС, показват данните на екоминистерството за 2011-2016 г.

Почти в цялата страна има замърсяване с фини прахови частици, само в Перник и Гълъбово има проблем със серния диоксид, съобщи екоминистърът Нено Димов на съвместно заседание на комисиите по околна среда и водите и здравеопазването на парламента.

Изгарянето на дърва и въглища за битово отопление, както и старият автопарк са главните замърсители на въздуха, допълни той. Според министъра общините подценяват проблема с мръсния въздух, а те имат основна роля за решаването му. 3 млн. лв. за мерки за по-чист въздух могат да получат общините от Оперативна програма “Околна среда”.

Без адекватни мерки, до 2030 г. едни от най-замърсените градски центрове ще бъдат в България, заяви Тони Томпсън от Световната банка. Според доклад на институцията освен с най-високи нива на финни прахови частици страната ни е и с голям процент преждевременна смърт, причинена от мръсния въздух.

Увеличение в хоспитализациите заради обостряне на хронични заболявания като бронхит, бронхопневмония и пневмония, са отчели регионалните здравни инспекции за 2016 г., посочи зам.- здравният министър Светлана Йорданова.

Възстановяване, поддържане и създаване на нови зелени площи, въвеждане на филтри за отоплителните комини в домакинставата, създаване на буферни паркинги при началните и крайните спирки на метрото, за стимулиране ползването на градски транспорт са част от мерките, които ще приложи София.