Добрата балировачка си връща парите

21 септември 2017
Агротехника
0
4185
1 2 3 4 5 6
 

Основните изисквания към сламопресата са производителност и надеждност

Но има още други фактори и критерии, с които ще ви запознаем, за да ви помогнем в избора

Добрата сламопреса е необходима във всяко стопанство, дори ако в него не се развива животновъдство и не се използва алтернативно гориво. Времената днес са такива, че използването на сламата става все по-актуално- с нея могат да се отопляват помещения, да се продават балите и т.н. Прибирането на сламата и сеното в идеалния вариант е оптимално оперативен процес. Ако става дума за силажи, то те трябва да се приберат максимално бързо, за да се избегне излишното им овлажняване и замърсяване. Що се отнася до сламата, сламопресата трябва да се движи едва ли не зад комбайна. Точно преди тракторът с дисковата брана за следжътвена подметка на почвата- операция, която трябва да се извърши 4 часа след прибирането на зърното.

Ползата е очевидна

Основните изисквания към сламопресата на полето са производителност и надеждност. Тя трябва колкото е възможно по-оперативно да поглъща следжътвените остатъци, произвеждайки плътни обемни бали. И при това, разбира се, не трябва да се разваля по време на цялата прибираща кампания.

Но скоростта още не е всичко, машината трябва да пресова бали с необходимото качество- да не се разпадат и съдържанието им да може продължително време да запазва свойствата си.

Съвременните сламопреси произвеждат идеално чиста наситнена маса, позволяваща да се избегне бракуване на части от материала. Пресованата маса в балите заема 2-3 пъти по-малък обем в сравнение с традиционните способи за съхраняване. Тоест, по-лесно се претоварва, превозва и съхранява, а съответно е и по-евтина. Освен това, балите сено много по-лесно се отчитат в стопанството.

Тези машини обаче струват доста. Стартовата цена на моделите на по-известните производители започва от 10 хиляди долара, а високопродуктивна балопреса ще излезе доста по-скъпо. Поради това изборът на машина за заготвянето на сено и слама трябва да е добре обмислен.

Бали или рулони?

Първият въпрос, които изниква при избора на модел балировачка, е: бали или рулони? Рулоните, разбира се, изглеждат по-естетично, но днес квадратните бали се ползват с по-голяма популярност сред фермерите. Преимуществото им е тяхната компактност.

Правоъгълниците изискват много по-малко място и при транспортиране, и при съхраняване. От друга страна, конструкцията на сламопресите, които правят квадратни бали, е по-сложна от тази на сламопресите, формиращи рулони. Съответно, има вероятност от по-чести аварии. Извод: обърнете внимание преди всичко на производителността на машината, а изборът между квадратните бали и рулоните направете, съобразявайки се с особеностите на своето стопанство. В някои случаи може би не си струва да похарчите допълнително няколко хиляди, за да складирате по-компактно пресованата маса. А още повече, да купувате "фрашкан" с чудеса на техниката звяр със сложна конструкция, който може да създава проблеми едва ли не всеки ден.

Производителността на сламопресата зависи и от работната скорост, и от обема на балата или рулона

Съвременните машини могат да произвеждат не по-малко от 100 бали на час с тегло стотици килограма всяка.

Имайки предвид, че на 1 хектар пшеничено поле се падат средно по 4 тона слама, не е трудно да пресметнете машина с каква производителност е необходима в стопанството. В идеалния случай възможностите на сламопресата трябва да съвпадат с реалните потребности в стопанството и продуктивността на работата на комбайна. След несложни пресмятания може да се пусне в работа технологичната верига: комбайн- сламопреса- дискова брана.

На какво да обърнете внимание при избор на сламопреса

Да започнем с колелата, и по-конкретно с броя на осите. Повечето модели в базов вариант се предлагат в едноосно изпълнение.

Допълнителната двойка колела може да вдигне доста цената. Втора ос е много желателна, ако машината трябва да се премества между различни полета, разположени на значително разстояние. Така вибрациите ще бъдат по-малко, съответно животът на машината- по-дълъг.

Много е важно и качеството на продухването на механизмите на връзвачката. Първо, излишното замърсяване не е от полза за нито един механизъм. Второ, обдухването защитава връзвачките от задръстване. Ако тук има проблеми, машината редовно ще спира насред полето и ще задържа целия работен процес. Защитен от попадането на прах и растителни остатъци трябва да бъде и отсекът с макарите на въжето за връзване на балите.

Няма да е излишна и опцията за автоматично централизирано смазване- тя помага да се пести време и гарантира, че процедурата ще бъде проведена качествено. Добре е, ако връзвачките работят без непрекъснат контакт със сезала за връзване. В този случай срокът на тяхната номинална експлоатация ще бъде по-дълъг поне 2-3 пъти. Също няма да е излишен датчик, който веднага да съобщи за неизправност на механизма на връзвачката. Това е много важно.

В тази връзка показателен е разказът на дилър на сламопреси на известен производител:

- Продадохме машина в едно стопанство. Буквално след два дни ни се обаждат: какво сте ни пробутали?

Сламопресата спря, връзвачките не работят. Отидох на място да видя за какво става въпрос. Оказа се, че връзвачките не са отказали изведнъж. Механизаторите виждали, че нещо не е наред със сламопресата, но махнали с ръка и продължили работа, докато машината не спряла съвсем.

Следователно с оглед на човешкия фактор, допълнителен датчик в конструкцията на сламопресата няма да е излишен.

Неведнъж е ставало дума, че връзвачките трябва да са двойни, което позволява по-надеждното закрепване на балите и рулоните.

В този случай трябва да бъдете готови за сериозен преразход на сезал, тъй като за една бала от него са необходими 40- 45 м. Впрочем, желателно е едно зареждане на машината с макари сезал да е достатъчно за целия работен ден.

Важен критерий е скоростта и износоустойчивостта на пресата. Пресата може да прави по 50 хода в минута и такова натоварване изисква най-висока здравина на този възел. Желателно е също редукторите да са подсилени не само на хартия, но и в действителност. Продуктивността на машината зависи и от диаметъра на маховика- колкото е по-голям, толкова по-добре.

Ако ще купувате високопродуктивна съвременна машина, то не си струва да икономисвате от допълнителните датчици, които отговарят за качеството на пресирането. Тези устройства контролират равномерното подаване на растителната маса в камерата, както и нейната плътност и влажност. Ако възникнат някакви проблеми, датчиците веднага ще сигнализират на оператора и той ще може да вземе необходимите мерки. Още в началото трябва да решите с какъв раздробител да е оборудвана сламопресата. Може да се окаже, че той не е в състояние да нарязва сламата от необходимата ви фракция, а това ще доведе до допълнителни разходи.

Изплаща ли се сламопресата?

Ще дадем един пример. Разговор между голям арендатор и продавач на земеделска техника. Фермерът се оплаква, че не успява да прибира балите. Търговецът (с тайна надежда): "Предлагаме подходяща машина. Тя ще ви помогне да решите проблема. Вярно, струва 130...". Фермерът радостно:"Утре я карайте!" Работата е там, че фермерът възнамеряваше да прави сламата на пелети, част от които да използва за собствени нужди, а друга да продава. Да, 1-2 високопроизводителни машини ще помогнат на фермера да спечели добри пари. И то за сметка на сламата, която нито сееш, нито обработваш... 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
4626
0

McCormick X6 VT-Drive-сигурен и полезен трактор, който участва в тазгодишното издание на конкурса Трактор на годината В тазгодишното издание на конкурса Трактор на годината 2018 сред финалистите в

4329
0

Това се случи само 8 месеца след започването на производството на серията Manitou - световен лидер на пазара в производството на телескопични товарачи,

1368
0

Машината предлага отлична маневреност и висока производителност За да отговори на разнородните нужди на фермерите, Kverneland предлага нови възможности за пълната гама култиватори Turbo.

3105
0

HORSCH представи новите си машини, които ще бъдат видяни от фермерите на Агритехника 2017 Ася Василева наш спец. пратеник в Швандорф, Германия Всеки път,

5634
0

. John Deere придоби стартъпът Blue River Technology, който разработва система за пръскане на основата на изкуствен интелект Неотдавна ви запознахме с калифорнийския стартъп Blue River Technology.

Още от Фермер
603
0

Американката Кристал Вейб работи 5 години като репортер, след това изоставя журналистиката и започва да произвежда бира за кучета, съобщава Local Edition.

1197
0

Растенията изработват пигмент, който при определено осветление се превръща в син цвят, който много харесва на пчелите. По всяка вероятност цветята подозират любовта на пчелите към синия цвят.

2457
0

Стресът (вследствие на физически натоварвания и страх) се отразява много зле на свинете, тъй като те имат два недостатъка: - сърцата им са малки в сравнение с телесното им тегло; - не се потят,

405
0

През нощта от запад облачността ще продължи да се увеличава и вплътнява, но ще се задържи без валежи. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, в София - около 9 градуса.

3159
0

Ако отглеждате пащърнак, трябва да решите какво ще правите. Може да извадите кореноплодити и да ги подготвите за съхранение. Това става в подходящо помещение, най-добре в пясък, като морковите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Черната тетрадка" на Зинаида Гипиус, която е част от "Петербургски дневници",  е един от най-ужасяващите исторически документи на ХХ век Сто години изминаха от  Октомврийска революция от 1917 година. Две книги със спомените се оказват сред най-добрите документи, отразяващи тъмните събития от онова време.

Григор Димитров се размина с поредния си личен рекорд. Ако бе станал шампион в Стокхолм, той за първи път в кариерата си щеше има поне 4 титли за един сезон. Съперник на бившия спортист №1 на България бе носителят на купата за миналата година Хуан Мартин дел Потро, който победи 6:4, 6:2. Аржентинецът вече води 6:2 в баланса с Григор,

Атанас Пенев или просто Наско от Б.Т. Р. се ожени за дългогодишната си приятелка Ивана в родния й град Ниш. За бляскавото събитие съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев в личния си профил във Фейсбук. "Прекрасна сватба в Ниш", написа

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.