Добрата балировачка си връща парите

21 септември 2017
Агротехника
0
5526
1 2 3 4 5 6
 

Основните изисквания към сламопресата са производителност и надеждност

Но има още други фактори и критерии, с които ще ви запознаем, за да ви помогнем в избора

Добрата сламопреса е необходима във всяко стопанство, дори ако в него не се развива животновъдство и не се използва алтернативно гориво. Времената днес са такива, че използването на сламата става все по-актуално- с нея могат да се отопляват помещения, да се продават балите и т.н. Прибирането на сламата и сеното в идеалния вариант е оптимално оперативен процес. Ако става дума за силажи, то те трябва да се приберат максимално бързо, за да се избегне излишното им овлажняване и замърсяване. Що се отнася до сламата, сламопресата трябва да се движи едва ли не зад комбайна. Точно преди тракторът с дисковата брана за следжътвена подметка на почвата- операция, която трябва да се извърши 4 часа след прибирането на зърното.

Ползата е очевидна

Основните изисквания към сламопресата на полето са производителност и надеждност. Тя трябва колкото е възможно по-оперативно да поглъща следжътвените остатъци, произвеждайки плътни обемни бали. И при това, разбира се, не трябва да се разваля по време на цялата прибираща кампания.

Но скоростта още не е всичко, машината трябва да пресова бали с необходимото качество- да не се разпадат и съдържанието им да може продължително време да запазва свойствата си.

Съвременните сламопреси произвеждат идеално чиста наситнена маса, позволяваща да се избегне бракуване на части от материала. Пресованата маса в балите заема 2-3 пъти по-малък обем в сравнение с традиционните способи за съхраняване. Тоест, по-лесно се претоварва, превозва и съхранява, а съответно е и по-евтина. Освен това, балите сено много по-лесно се отчитат в стопанството.

Тези машини обаче струват доста. Стартовата цена на моделите на по-известните производители започва от 10 хиляди долара, а високопродуктивна балопреса ще излезе доста по-скъпо. Поради това изборът на машина за заготвянето на сено и слама трябва да е добре обмислен.

Бали или рулони?

Първият въпрос, които изниква при избора на модел балировачка, е: бали или рулони? Рулоните, разбира се, изглеждат по-естетично, но днес квадратните бали се ползват с по-голяма популярност сред фермерите. Преимуществото им е тяхната компактност.

Правоъгълниците изискват много по-малко място и при транспортиране, и при съхраняване. От друга страна, конструкцията на сламопресите, които правят квадратни бали, е по-сложна от тази на сламопресите, формиращи рулони. Съответно, има вероятност от по-чести аварии. Извод: обърнете внимание преди всичко на производителността на машината, а изборът между квадратните бали и рулоните направете, съобразявайки се с особеностите на своето стопанство. В някои случаи може би не си струва да похарчите допълнително няколко хиляди, за да складирате по-компактно пресованата маса. А още повече, да купувате "фрашкан" с чудеса на техниката звяр със сложна конструкция, който може да създава проблеми едва ли не всеки ден.

Производителността на сламопресата зависи и от работната скорост, и от обема на балата или рулона

Съвременните машини могат да произвеждат не по-малко от 100 бали на час с тегло стотици килограма всяка.

Имайки предвид, че на 1 хектар пшеничено поле се падат средно по 4 тона слама, не е трудно да пресметнете машина с каква производителност е необходима в стопанството. В идеалния случай възможностите на сламопресата трябва да съвпадат с реалните потребности в стопанството и продуктивността на работата на комбайна. След несложни пресмятания може да се пусне в работа технологичната верига: комбайн- сламопреса- дискова брана.

На какво да обърнете внимание при избор на сламопреса

Да започнем с колелата, и по-конкретно с броя на осите. Повечето модели в базов вариант се предлагат в едноосно изпълнение.

Допълнителната двойка колела може да вдигне доста цената. Втора ос е много желателна, ако машината трябва да се премества между различни полета, разположени на значително разстояние. Така вибрациите ще бъдат по-малко, съответно животът на машината- по-дълъг.

Много е важно и качеството на продухването на механизмите на връзвачката. Първо, излишното замърсяване не е от полза за нито един механизъм. Второ, обдухването защитава връзвачките от задръстване. Ако тук има проблеми, машината редовно ще спира насред полето и ще задържа целия работен процес. Защитен от попадането на прах и растителни остатъци трябва да бъде и отсекът с макарите на въжето за връзване на балите.

Няма да е излишна и опцията за автоматично централизирано смазване- тя помага да се пести време и гарантира, че процедурата ще бъде проведена качествено. Добре е, ако връзвачките работят без непрекъснат контакт със сезала за връзване. В този случай срокът на тяхната номинална експлоатация ще бъде по-дълъг поне 2-3 пъти. Също няма да е излишен датчик, който веднага да съобщи за неизправност на механизма на връзвачката. Това е много важно.

В тази връзка показателен е разказът на дилър на сламопреси на известен производител:

- Продадохме машина в едно стопанство. Буквално след два дни ни се обаждат: какво сте ни пробутали?

Сламопресата спря, връзвачките не работят. Отидох на място да видя за какво става въпрос. Оказа се, че връзвачките не са отказали изведнъж. Механизаторите виждали, че нещо не е наред със сламопресата, но махнали с ръка и продължили работа, докато машината не спряла съвсем.

Следователно с оглед на човешкия фактор, допълнителен датчик в конструкцията на сламопресата няма да е излишен.

Неведнъж е ставало дума, че връзвачките трябва да са двойни, което позволява по-надеждното закрепване на балите и рулоните.

В този случай трябва да бъдете готови за сериозен преразход на сезал, тъй като за една бала от него са необходими 40- 45 м. Впрочем, желателно е едно зареждане на машината с макари сезал да е достатъчно за целия работен ден.

Важен критерий е скоростта и износоустойчивостта на пресата. Пресата може да прави по 50 хода в минута и такова натоварване изисква най-висока здравина на този възел. Желателно е също редукторите да са подсилени не само на хартия, но и в действителност. Продуктивността на машината зависи и от диаметъра на маховика- колкото е по-голям, толкова по-добре.

Ако ще купувате високопродуктивна съвременна машина, то не си струва да икономисвате от допълнителните датчици, които отговарят за качеството на пресирането. Тези устройства контролират равномерното подаване на растителната маса в камерата, както и нейната плътност и влажност. Ако възникнат някакви проблеми, датчиците веднага ще сигнализират на оператора и той ще може да вземе необходимите мерки. Още в началото трябва да решите с какъв раздробител да е оборудвана сламопресата. Може да се окаже, че той не е в състояние да нарязва сламата от необходимата ви фракция, а това ще доведе до допълнителни разходи.

Изплаща ли се сламопресата?

Ще дадем един пример. Разговор между голям арендатор и продавач на земеделска техника. Фермерът се оплаква, че не успява да прибира балите. Търговецът (с тайна надежда): "Предлагаме подходяща машина. Тя ще ви помогне да решите проблема. Вярно, струва 130...". Фермерът радостно:"Утре я карайте!" Работата е там, че фермерът възнамеряваше да прави сламата на пелети, част от които да използва за собствени нужди, а друга да продава. Да, 1-2 високопроизводителни машини ще помогнат на фермера да спечели добри пари. И то за сметка на сламата, която нито сееш, нито обработваш... 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
3204
0

Премиерите на световните брандове MASSEY FERGUSON, DIECI, SEPPI M, LEMKEN, GREAT PLAIN, CAPELLO и др. Филип Лазаров търговски директор на VAREX, специално за в.

1764
0

Специално за в."Български фермер" Харзевинкел/Хановер Немската асоциация на земеделците (Deutsche Landwirtschafts - Gesellschaft, DLG) отново класира участници в надпреварата за Наградата за

1674
0

Тя ще бъде на пазара за сезон 2018 MONOSEM представи ексклузивно за посетителите на Агритехника 8-редова сеялка, оборудвана със сеещи секции Monoshox NG Plus ME,

6471
0

Тракторният бранд представи в Хановер пълна гама високотехнологични машини Трактори от най-мощната серия Х8 до изцяло обновените модели в средния и по-нисък мощностен диапазон видяха посетителите на

5391
0

Дългоочакваният дисплей за навигация GFX-750 от Trimble вече е факт! Високотехнологичният дисплей беше представен за пръв път по време на най-голямото изложение за земеделска техника в Европа -

Още от Фермер
621
0

Идва ли краят на проблемните плевели в посевите с културни растения? По проблема работят швейцарски инженери, които създадоха робот, който разпознава плевелите безпогрешно.

432
0

През 2017 г. са получени 39 заявки за сортоизпитване и признаване на нови сортове пшеници, съобщи министерството на земеделието. За сравнение през 2015 г.

234
0

Времето през нощта ще бъде предимно ясно, с минимални температури между минус 3 и 2 градуса, по Черноморието - по-високи. Утре ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност.

3159
0

По време на съхранението на плодовете, те боледуват от няколко вида гниене. . Мекото гниене се причинява от пеницилинова гъба. Симптомите са сламеножълти до бледокафяви ясно очертани петна по

4860
0

Райската ябълка се засажда през есента или рано на пролет в предварително подготвени за целта ямки (50/50/50). Ако се оглеждат няколко дръвчета в редове, разстоянието трябва да бъде най-малко 5 м.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на Кърк Дъглас - Майкъл пристигна със самолет от Ню Йорк в Бевърли хилс за честването на 101-вия рожден ден на баща му през уикенда, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Съпругата на Майкъл Дъглас - Катрин Зита Джоунс обаче нямаше възможност да пристигне и затова изпрати видео послание. В него 48-годишната актриса приветства свекъра си със

Инцидентът е станал на най-големия автобусен терминал в САЩ - Port Authority, който се намира близо до "Таймс Скуеър", предаде БНТ. Все още не е ясно дали има пострадали хора. Полицейски екипи са на мястото на инцидента. Някои от спирките на метрото са евакуирани. ABC News цитира полицейски източници, според които е избухнала самоделна бомба.

Неудобно ми е, нямам пряка връзка с музиката и изкуството, каза шефката на бюджетната комисия Едночасов концерт изнесоха студенти и преподаватели от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив пред депутатката Менда Стоянова. Тя бе удостоена с титлата доктор хонорис кауза на учебното

Отговор:Няма как да дадем задоволителен отговор, без да знаем за какви растения иде реч. Всяко живо същество има свои биологични изисквания и оптимални граници на развитие. То е уникално само по себе си. Още...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.