През последните години американският производител на поливни системи Valley се доказа като лидер в прецизното напояване в цял свят. Сред основните причините за успеха на компанията е фактът, че освен върху проектиране на надеждни и функционални системи за напояване, Valley се фокусират и върху разработването на решения за ефективно управление и прецизиране на напояването, част от които бяха представени по време на Farm Progress Show 2017 в САЩ.

Съвършената комбинация на скорост и мощност за максимална ефективност на поливане

Една от последните иновации на Valley е патентованият от тях DC мотор Valley X-Tec, използващ технологията FastPassЩ, който може да работи два пъти по-бързо от стандартен високоскоростен АС мотор. Valley X-Tec осигурява постоянен въртящ момент при всяка скорост, предоставяйки на фермерите допълнителни възможности за максимално увеличаване на добивите. Патентованата технология за подравняване и надеждният мотор позволяват на пивота да се движи плавно и последователно, дори при неравен терен. По този начин се гарантира абсолютно еднаквото разпределение на необходимото количество вода навсякъде в полето.

Специалната технология на Valley X-Tec дава възможност моторът да се движи със скорост от 1 RPM - само 1% от максималната скорост на мотора - до 136 RPM. Така и при най-трудните терени, земеделските стопани получават последователно и равномерно напояване. Възможността за движение на пивотните системи с ниска скорост е атрактивно при неравни терени, а високата скорост на работа се оказва идеално решение за култури, които имат нужда от ежедневно охлаждане или от поддържане на подходяща повърхностна почвена влажност по време на поникване.

Технологията вече е доказала своята полезност за много производители на картофи и моркови в САЩ, тъй като тези култури са чувствителни към топлина и слънцегреене и изискват ежедневно подходящо охлаждане, за да останат здрави.

Само с Valley X-Tec е възможно в един следобед една пивотна система да премине два пъти над поливната площ с бърза скорост и да създаде необходимото охлаждане.

По време на никнене Valley X-Tec позволява често напояване с малки поливни норми, което помага на растенията да поникнат по - лесно.

Високата скорост на Valley X-Tec е полезна и за фермери, чиито пивоти не извършват пълен кръг при напояването.

След като достигнат края на напояваната част, пивотите могат много бързо да се върнат в началната точка. По този начин новата поливка няма да стартира върху площта, която току що е била премината, а системата ще се върне в началото, където полето е най-сухо.

Чрез FastPass технологията за бързо движение на пивота, фермерите могат да извършват и листно торене по време на напояването чрез пивотните системи.

Големият диапазон от скорости, които поливната система може да достигне с Valley X-Tec е идеално решение при напояване с променлива норма (VRI), тъй като пивотът може да бъде настроен да преминава по-бързо през ниски участъци, където има нужда от по - малко или никакво поливане, за да се избегне преовлажняване и да се движи с по-ниска скорост в участъци, които се нуждаят от повече вода. Променливата норма на напояване също позволява отглеждането и напояване на различни култури от един пивот.

Управление на напояването навсякъде и от всяко устройство

Решенията за контролиране на напояването са един от основните фокуси на Valley, като последната новост, представена от компанията през тази година е семейството от интелигентни контролни панели ICON както за пивоти Valley, така и специален унифициран смарт ICON панел с възможност за управление на всички марки пивотни системи. Новите функционални панели са с интуитивен сензорен екран и подобната им на таблет структура, ги прави изключително удобни и лесни за работа.

С ICON фермерите могат да наблюдават и контролират пивотните си системи отдалечено, ако панелът е свързан към интернет чрез модем, като някои от ICON панелите използват Edge-of-Field WiFi технология, с която фермерите могат да се свързват с панела от отдалечена точка на полето при пряка видимост и да управляват работата му чрез всеки таблет или смартфон. Налична е възможност за инсталиране на допълнителни сензори за проследяване на вятър, валежи и температура. След предварително задаване на желаните параметри за тези показатели, контролният панел може автоматично да включва и изключва пивота.

Контролният панел Valley ICON може да се комбинира и с технологията за отдалечено управление и мониторинг на пивоти AgSense. По този начин земеделските стопани контролират напояването от разстояние и от всяко устройство, което им спестява време и ресурси.

Всички панели от семейство ICON са проектирани да бъдат адаптивни към иновациите. В тяхното бъдеще се предвижда да се използват като смарт панели за събиране и предаване на данни, свързани с полето, в което са инсталирани, тъй като това е единственото земеделско оборудване, което е на полето през цялата година.