Европейската комисия одобри три заявления за продукти от Франция и Гърция със защитено наименование за произход (Protected designation of origin), съобщава Еuractiv: черна шунка от свине порода Bigorre, черно свинско месо от същата порода от Франция и критски мед от Гърция. Тези продукти вече се защитени от закона и вече не могат да се произвеждат извън географския район.
Черната бигорска шунка (Jambon noir de Bigorre) се произвежда в Пиренеите - в района на Бигор в Югозападна Франция, и се суши от атлантическия бриз. А от другата страна на Пиренеите се произвежда знаменития испански хамон.
Черното бигорско свинско месо (Porc noir de Bigorre) се произвежда от животни от черна гасконска порода, също от Бигор.
И двата продукта се произвеждат в района още от ХI век от бенедиктински монаси.
Гърция пък защити критския мед Pefkothymomomelo Kritis, получаван от бор и мащерка. СТраната вече има 105 продукта със защитено наименование.
Съвременното европейско законодателство, чието начало е положено още от Парижката конвенция за закрила на индустриалната собственост през 1883 г., защитава качествени продукти с устойчива репутация от недобросъвестна конкуренция и не допуска измами на потребителите. Така шампанското може да бъде само от област Шампан, коняка - само от Коняк, а горгонзолата и пармезанът се произвеждата само в Италия.
Първо място по защитени наименования в ЕС заема Италия, благодарение на своите сирена, шунки, вина, зехтин. На второ място е Франция - вече с 244 защитени наименования.