Комисията за защита на конкуренцията проверява пет производителя на кисело мляко за използване на неразрешени опаковки на продуктите, става ясно от регистъра на КЗК.

Регулаторът е сезиран след сигнал от Конфедерация за защита от дискриминация, в който се твърди, че компаниите не са спазили изискванията на Българския държавен стандарт за опаковка. Вносителите на сигнала се позовават на проверка на млекопреработвателни предприятия, направена от Българската агенция по безопасност на храните. Тя е установила, че на българския пазар се предлагат продукти, които не са по националния стандарт. В сигнала се посочва, че три от производителите разпространяват “българско кисело мляко” с означение БДС, но в полипропиленови опаковки. В момента БДС допуска само три вида опаковки - от стъкло, керамика и точно определен вид пластмаса - полистирен. Според конфедерацията практиката да се използва неразрешен материал, но на кофичката да е записано, че млякото е по БДС, подвежда потребителите. Причината - продуктите с означение по БДС са по-скъпи, но качеството и съставът не съответстват на заложения стандарт. Освен това такова поведение е нелоялна конкуренция спрямо останалите участници на пазара, тъй като себестойността на полимерната опаковка от полипропилен е доказано по-ниска в сравнение със себестойността на опаковка, изработена от заложения в БДС материал.

За проучването КЗК е изискала доказателства от Българския институт по стандартизация и БАБХ. От института казват, че производителите на българско кисело мляко могат да използват само полистиренови кофички. В свое писмо от БАБХ потвърждават, че са извършили проверка на 31 млекопреработватели през май. При пет от фирмите е установено, че са ползвали опаковки от полипропилен. Затова освен първите три, посочени в сигнала, КЗК ще проверява и последните две дружества за евентуални злоупотреби.