За 100 кг джибри да се отдели един литър първак - задължително

Читателски въпроси ни дадоха повод да напомним:

За ракия с добри вкусови качества задължително проверявайте състоянието на джибрите.

Ако са вкиснати и миришат на оцет, преди изваряване да се неутрализира киселината - това става чрез използване на натриев бикарбонат - сода за хляб.

В зависимост от степента на вкисване да се използват едно или два пакетчета сода за 150 - 200 кг джибри.

За да не загори, содата се внася на порции при зареждане на казана. Наливат се и 2-3 кофи вода и се разбъркват, за да се разтвори содата и се размеси с цялото количество джибра. По този начин ще се предотврати загаряне и придаване неприятен вкус и мирис на ракията.

Знае се, че е задължително да се отделя първакът в количество един процент от обема на джибрата.

За 200 кг джибри се отделят 2 литра първак

Той е отровен и според последните изследвания не бива да се използва дори и за разтривка. Когато се долови паточен тон, се спира събирането на ракия, а патоките се използват за следващото зареждане на казана.

На следващия ден в голям съд се събира цялото количество изварена ракия. Измерва се алкохолния градус, при температура 20 градуса по Целзий.