Това заяви във вторник пред депутатите земеделският министър Румен Порожанов по време на на обсъждането на проблемите при сделките със земя - наемане, отдаване, преотдаване и присвояване на "бели петна".

Според него проблематиката е огромна и се искат време и експертност, за да може законите, свързани с ползването и собствеността на земеделските земи, да се обединят.

До края на тази година МЗХГ да представи в парламента анализ на нормативните регулации в областта на поземлените отношения, решиха депутатите на днешната дискусия. А до 10 месеца след това да подготви общ поземлен закон или кодекс за земята, който да въведе ред във взаимоотношенията.

Според проф. Светла Бъчварова отлагането на кодекса с цяла една година ще е проблем и за прилагане на бъдещата Обща селскостопанска политика, а без уредени поземлени отношения България няма как да иска от ЕС подкрепа за бъдещи политики.

Според Цвета Караянчева проблемите в земеползването са трупани с години и е време държавата да се намеси за решаването им, но ще е нужно време.