Любители на българските сирена ще могат да дегустират висококачествени млечни продукти по време на Втория национален събор "Млечният път на България през вековете". Той ще се проведе отново в град Луковит на 29 септември - 1 октомври и е организиран от Асоциацията на млекопреработвателите в България и община Луковит.
Целта на събора е да популяризира българските качествени млечни продукти, създадени от нашите производители и признати навсякъде по света, да покаже нашите националните вековни традиции и обичаи, свързани с преработката, консумацията, продажбата и съхранението на млякото и млечните продукти в България .
Над 50 изложители ще представят продуктите си на тазгодишното издание на националния събор "Млечният път на България през вековете". Заедно с утвърдените имена на млекопреработвателните фирми, членове на Асоциацията на млекопреработвателите в България, в него ще участват и производители от Родопите, Монтанско, Врачанско и други региони на страната, регистрирани по Наредба 26, които имат разрешение за директна продажба от фермата. Така браншът дава възможност и на малките производители да заемат своето място.
Многовековно дело е българинът да се грижи за земята, животните и да пази свято традицията на своите предци в добиването и преработката на мляко. Съборът изразява почитта си към делото на производители, който се трудят неуморно, за да пазят традицията на българина и осигуряват храна, поминък и наслаждение на неповторимия вкус на българските млечни продукти.
Асоциацията на млекопреработвателите в България държи на тези ценности и пази традицията, а българското кисело мляко разнася от векове славата ни по света. Млякото и млечните продукти все още са сред основните хранителни продукти на българската трапеза.