Токийският зоопарк "Уено" публикува снимки на тримесечната панда, на които се вижда, че на пухкавото сладурчето вече са му пораснали зъби. Сега сладкото бебе тежи 5,5 кг. Дълго е 62 см.
В края на месеца момиченцето вече трябва да има име. Ще го изберат сред 320 хиляди варианта, предложени от посетителите на зоопарка.
Пандата се появява на бял свят на 12 юни. Родителите й са 11-годишната Шин Шин и нейният връстник Ри Ри. Преди 6 години те били взети под наем от Китай за срок от 10 години.
Пандите рядко се размножават в плен, затова раждането на бебе в зоопарк винаги е събитие от национален мащаб. Първото дете на двойката панди се ражда преди 5 години, но умира няколко дни след раждането. За японците това било трагедия.
Шин Шин и Ри Ри идват в токийския зоопарк от китайския национален резерват Венчуан-Улун. Преди това - от 1992 до 2008 г., в "Уено" живее пандата самец Лин Лин. Той се превръща в истински символ на зоопарка и е голям любимец на публиката.
Голямата панда е неофициален символ на Китай, който активно провежда т.нар. панда-дипломация. За 10 години тези, наричани още бамбукови мечки, се изпращат в зоопарковете на различни страни по света с цел установяване на приятелски отношения. При това децата на пандите, които се раждат от такива арендувани панди, по подразбиране са китайска собственост и трябва да се върнат там, когато пораснат.
В дивата природа пандите обитават централната китайска провинция Съчуан. Сега там живеят около 1600 животни. Още около 30 бамбукови мечки живеят в зоопарковете на различни страни по света.