Кое е патологично и кое физиологично състояние?

Д-р Валентин Иванов, квмн

Линеенето е нормално физиологично състояние, при което перата на кокошките опадват веднъж в годината. На мястото на опадалите пера поникват нови, но в периода на линеене птиците обикновено намаляват носливостта си и може леко да намалят телесното си тегло.

Алопецията е патологично опадване на перата и много често се отъждествява с линеенето. Между двете понятия има съществена разлика: първото е заболяване, а второто е нормално сезонно състояние на организма на птиците.

Как ще разпознаете алопецията?

При нея кожата остава непроменена или съвсем слабо променя цвета си.

Алопецията може да обхване цялото тяло (Alopecia universalis) или да обхване само отделни участъци (Alopecia areata). Причините за заболяването не са изяснени докрай. Предполага се, че се касае за съвкупност от етиологични агенти: генетични фактори, недостиг на никотинова киселина, на витамин В12, на цинк, на хиперфункция на щитовидната жлеза, на недостиг или липса на протеин от животински произход във фуража, на недостиг на аминокиселини и най-вече на сяросъдържащите: цистин, цистеин, метионин, недостиг на микроелементи (например йод), на влажна и замърсена постеля и др.

От алопеция страдат всички видове птици и от всякаква възраст като по-често болежката се наблюдава при домашните пернати, което може да се свърже и с наличието на по-високо ниво на стрес. Отглежданите в тесни и тъмни помещения, далеч от представите за хуманно отглеждане и отношение, птици са изложени на по-голям риск от появата на болестта.

Най-характерният клиничен симптом са липсващите или опадали пера. Преди опадването перата са разрошени, без блясък и силно оредели. Много често те са по-къси.

ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

Профилактиката на алопецията включва осигуряване на уютни и просторни помещения, дворчета за свободно движение на птиците, суха и чиста постеля и не на последно място - добро отношение към пернатите.

За лечение на алопецията се използва комплекс от терапевтични процедури и дейности, както и промяна в храненето и гледането на птиците.

Използват се поливитаминни препарати, които задължително трябва да включват в състава си витамините от В групата (най-вече В12), фолиева киселина и др., както и отговорните за болестта минерали - цинк, йод, сяра, манган. Не забравяйте за сяросъдържащите аминокиселини (метионин, цистин), които може да се дават с водата за пиене. Добавки, съдържащи животински протеини - рибено, костно, трупно брашно и др. също имат място в лечението и профилактиката на заболяването.

Много богати на минерали и витамини са копривата, зелето, люцерната и др., които могат да се дават под формата на брашна или на зелено.