Остатъците от загаряне или от прекипяване са опасни - да се отстранят идеално
Почистването на дестилатора на казана е много важно, защото от него зависи чистия аромат на дестилата. Особено при загаряне или прекипяване остатъците трябва да се отстранят изцяло.
Първо се прави едно основно почистване, защото казанът не е бил използван дълго време.
Много внимателно да се отстранят патината и зелените наслоявания.
За почистване не трябва да се използват ароматизирани готови препарати, защото тяхната миризма трудно се отстранява.
Медта е сравнително устойчив химически материал, но притежава ниска механична здравина. Затова не бива да се прибягва до телена четка или стоманена домакинска тел.
Нечистотиите могат да се отстранят по-лесно, ако в казана се сгорещят вода, сода, пепел, дървени стърготини, ръж или царевично брашно
Според майстори лулата и серпентината трябва да се напълнят и накиснат няколко часа в разтвор на сода.
Хитро се почистват като през тях се изтегли със здраво въже кръгла четка, която минава през извивките.
Отлагания от котлен камък се отстраняват с лимонена киселина или оцет
Ако казанът е от алпака или неръждавейка спокойно може да се използва и домакинска тел.
Обилното промиване с вода след почистването трябва да отстрани всички следи от използваните почистващи средства.
Един съвет:
Читател сподели с нас и следната своя рецепта, препоръчаната му от производител за измиване на меден 150-литров немски казан с промивна помпа: разтвор от 250 грама лимонена киселина в 15 литра вода с температура 60 градуса C - разтворът се приготвя извън казана, после се промива 2 часа, а след това се промива с чиста вода.
По медните и месингови казани се отлагат различни по вид вредни замърсявания, които е задължително да се премахват.
За това върши работа и каша от картофиако става дума за по-невинни петна - тя се оставя да стои, докато изсъхне, след което се изчиства с вълнен плат.
За същата цел може да се натърка с парче плат, напоено с газ или разрязан кромид лук. Следва почистване и полиране пак с вълнен плат.
Ако казанът от мед или месинг е позеленял, почистването става и със слаб разтвор на амоняк, което сме препоръчвали.
Когато има ръжда, главно по месинг, отстраняването става чрез изтъркване със смес, съдържаща 1 тегловна част сярна и 2 тегловни части азотна киселина, и бързо се изплаква.
Освен с киселина, месинговите казани могат да се почистват и с бензин или газ, терпентиново маслоили сапунена луга
Дори месинговият казан за ракия да е съвсем чист, профилактично пак трябва да се почиства с оцет и сол - те премахват дъх на стара ракия, преди варенето на новата.
Коментари