Различните техники за обработка определят и вида на пчелния мед, напомнят специалистите от pchelari.com

0 Чист пчелен мед

Чистият пчелен мед е медът в необработен вид, в състояние в каквото съществува в кошера. Съдържа известно количество полен и малки частици восък. Той се извлича от питите и се пакетира без каквато и да било друга обработка и е една от най-чистите храни.

0 Биологичен пчелен мед

За да бъде медът сертифициран като биологичен, производителите трябва да отговарят на набор от стандарти и условия, които включват: източник на нектар, площ за пчелна паша, процеси на извличане, преработка, транспортиране, опаковъчни материали и много други. Медът се тества, за да се гарантира, че не съдържа никакви остатъци от пестициди или замърсители на околната среда.

0 Отцеден пчелен мед

Този мед е добит при отцеждане на разпечатана восъчна пита и преминал през мрежест филтър за отстраняване на по-едрите восъчни парченца. Той е по-мътен заради съдържанието на цветен прашец и е особено популярен сред привържениците на здравословни храни.

0 Центрофугиран пчелен мед

Извлича се чрез центрофугиране на разпечатаните восъчни пити.

0 Пресован пчелен мед

За добиването му пчелните пити се пресоват, със или без прилагане на умерено нагряване, но не повече от 45 градуса С.

0 Филтриран пчелен мед

Обработва се чрез много фина филтрация под високо налягане, за да се отстранят всички чужди органични или неорганични частици и примеси. Той е много бистър, тъй като след филтрацията съществено се намалява съдържанието на цветни полени.

0 Пастьоризиран пчелен мед

Пастьоризацията предотвратява кристализацията на меда, поради което се предпочита от търговската мрежа.

0 Кремообразен пчелен мед

Докато обикновеният пчелен мед кристализира с времето, кремообразният пчелен мед се кристализира целенасочено чрез контролиран процес. Най-общо, процесът включва загряване и много бързо охлаждане на меда и смесването му с 20 пъти по-малко количество кристализирал мед, който служи като "мая". Кремообразният мед има изключително фини кристали, размазва се като масло и не капе.