Плодовете на аронията съдържат най-висока концентрация на антиоксиданти, които предпазват клетките на тялото от вредните ефекти на окисление.

На второ място са много полезни за пикочните пътища - съдържат голямо количество хининова киселина, за която е доказано, че предотвратява инфекциите.

Трето - подобрява циркулацията на кръвта и укрепва кръвоносните съдове, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Зрелите плодове имат количество феноли, които дезинфекцират кръвта и тялото и премахват токсични вещества от организма, подобряват еластичността на кръвоносните съдове и предотвратяват запушване.

Има проучвания, които доказват, че плодовете от арония са полезни за хора с диабет - не повишават нивата на кръвната захар, а напротив.

Аронията помага за лечение на гастрити и стомашни язви.

Учени са доказали, че притежава антиканцерогенни свойства и може да стопява туморни образувания.

През зимата аронията преборва бактерии и вируси, стимулирайки имунната система.

Затова сушените плодове, които съдържат фибри, са дори по-полезни от варените за сок или сладко и мнозина така ги предпочитат.

Много полезна е аронията и под формата на чай - накисват се смачкани сушени плодове в гореща вода.

Няколко полезни съвета от познавачи

Чаят от сушен плод е също много полезен

Чаят от сушен плод е също много полезен

Плодовете от този вид обезателно трябва да се смачкат по някакъв начин, защото кожичката им е доста здрава и трудна за преглъщане.

Ако се оставят да се изсушат, за да се използват през зимата за чай в цялостно запазено състояние, те не оцветяват добре чая.

За сушен плод в домашни условия също е по-добре плодчетата да се смелят или смачкат предварително. 

Хубав домашен сок

Няколко читатели ни се обадиха - отглеждат растението, но искат повече рецепти

Всеизвестна е силата на аронията като профилактично средство, срещу някои болежки и като вкусна напитка или сладко.

Няколко наши читатели ни помолиха по телефона да публикуваме рецепти, защото не знаели как да я преработват.

Домашният сок от арония е един от най-богатите на витамин P, антиоксиданти и витамин C и може да се пие като природен лек срещу хипертония, атеросклероза, проблеми на дебелото черво и други.

Вкусен и много витаминозен е сокът от арония
Вкусен и много витаминозен е сокът от арония

Как се приготвя

Измиват се плодовете и се смачкват - ръчно или с мелачка, става и с пасатор.

Получава се каша, към която се прибавя захар.

Дозата е 700-750 грама захар на 1 килограм плодове.

Всичко това се изсипва в съд, най-добре е да е от стъкло, и се оставя да престои 48 часа на хладно и тъмно място.

След тези два дни хубаво се разбърква и се прецежда готовият сироп от арония. Плодовете да се изцедят много добре с ръце.

Стерилизира се само за 4-5 минути по желание, но който не желае да го прави, трябва да прибави по 1 грам лимонтозу на 1 литър сок.

Друг вид сок в бутилки

При него плодчетата дори се пюрират

Необходими са захар - 350 г, вода - 650 мл, арония - 1 кг.

При тази рецепта плодовете на аронията се смелват и тогава се слагат на котлон при слаба температура /80 C до 100 С/ в продължение на около 15 минути.

Този сок може да издържи цяла зима
Този сок може да издържи цяла зима

Не се прибавя никаква вода.

След това се претриват през сито, откъдето да излизат почти на пюре.

Прибавят се към направен сироп от водата и захарта.

След това цялата смес се загрява отново до 80-100 градуса на котлона и се изсипва в бутилки.

Те се стерилизират 15 минути, ако са от половин литър и 25 минути, ако са от един литър.

Конфитюр, идеален за филийки и палачинки

Приготвя се и бързо, и лесно

За приготвянето му са необходими 1 кг плодове от арония, 1 кг захар /за тези, които обичат много сладко, може и повече/, 2 чаени чаши вода.

Начин на приготвяне

Измиват се оронените плодове арония и се отцеждат. Намачкват се леко в съд.

Сварява се гъст сироп от захарта и водата и намачканите плодове се пускат в него.

Вари се на слаб огън, докато хубаво се сгъсти.

На финала се прибавя 1 супена лъжица лимонена киселина, разбърква се и се сваля от котлона.

Измитите и оронени плодове може да се пуснат в горещия сироп и без леко да се намачкват - това е по ваш избор
Измитите и оронени плодове може да се пуснат в горещия сироп и без леко да се намачкват - това е по ваш избор

Когато е горещ, но не врял, се изсипва в сухи бурканчета, които се затварят веднага и съхраняват на хладно.

Идеален е за палачинки и филийки, които са пържени.

Сладко, но и с ябълки

Така то получава два аромата

Продуктите са:

3-4 ябълки; 1 кг плод арония; 1.5 кг захар; 1 пакетче лимонена киселина

Приготвянето става така

Плодовете на аронията се измиват и се слагат за 4-5 минути в кипяща вода.

След това се минават през студена вода, за да се охладят и се поставят в тенджера.

Добавят се две чаени чаши вода и 500 грама захар. Сместа се оставя да заври и се вари най-много 3-4 минути.

След няколко часа се слага отново да заври и тогава се добавя останалата захар.

Ябълките предварително се почистват, нарязват се на малки парченца и се пускат във вряща вода за 8-10 минути, без да се разваряват.

Прибавят се към аронията, когато сладкото е почти готово.

След като се изключи котлона се добавя и лимонтузуто.

Разсипва се в сухи бурканчета и се оставя на хладно.